Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΚίνδυνος να μείνουν πολλά νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση
Επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή

Κίνδυνος να μείνουν πολλά νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση

Οκτώ βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν τον κίνδυνο να μείνουν πολλά νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Τον κίνδυνο να μείνουν πολλά νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και μάλιστα στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, επισημαίνουν με επίκαιρη επερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οκτώ βουλευτές της ΝΔ.

Οι βουλευτές Λασιθίου κ.κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Κέρκυρας Νίκος Δένδιας, Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη και Χίου Κώστας Μουσουρούλης, αναφέρουν στην επερώτησή τους, ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει ακόμη στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για ένα κονδύλι ύψους 14 εκατ. ευρώ, το οποίο υπολείπεται και αναμένεται να περικοπεί από τις άγονες γραμμές, προκειμένου να προσαρμοστεί ο προϋπολογισμός του τελευταίου στη δημοσιονομική συγκυρία. Όπως τονίζουν οι βουλευτές, η εξέλιξη αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες των νησιών καθώς οι γραμμές, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να περικοπούν, θα αφορούν σε νησιά τα  οποία μπορούν να εξυπηρετηθούν από άλλα μεγαλύτερα, ενώ θα αραιώσουν και οι συνδέσεις με τον Πειραιά.

Σημειώνεται δε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι οι συμβάσεις για τις 35 άγονες γραμμές, λήγουν στις 31 Οκτωβρίου. Το ύψος των επιδοτήσεων για το 2012 θα κυμανθεί συνολικά περίπου στα 93 εκατ. ευρώ, με τη μεταφορά χρημάτων και από την προηγούμενη περίοδο του 2011, ενώ με αυτό το ποσό θα χρειαστεί να εξοφληθούν και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις από την εκτέλεση δρομολογίων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Για το 2011 το ύψος των επιδοτήσεων με τη αναγκαία μεταφορά, που έγινε για να καλυφθεί το κόστος των δρομολογίων των τελευταίων μηνών του 2010 ανήλθε σε 110 εκατ. ευρώ.

Αν έως το τέλος Οκτωβρίου δεν έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός για την κάλυψη των γραμμών, το υπουργείο θα προχωρήσει σε παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων, η διάρκεια των οποίων δε θα πρέπει να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες.

Από τις 35 άγονες γραμμές του Αιγαίου, τις 13 διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τις άλλες 22, η Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024