Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΈρευνα: Αν και ο τουριστικός τομέας αναπτύσσεται, η κατανάλωσή του σε νερό μειώνεται
Έρευνα

Έρευνα: Αν και ο τουριστικός τομέας αναπτύσσεται, η κατανάλωσή του σε νερό μειώνεται

water

Η Ευρώπη και η Αφρική σημείωσαν μείωση στη χρήση νερού παρά την αύξηση των διεθνών αφίξεων.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) παρουσίασε τη νέα του πρωτοποριακή έκθεσή του, “Water Roadmap for Travel & Tourism”, αποκαλύπτοντας ότι η συνολική χρήση/κατανάλωση νερού από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών παγκοσμίως συνεχίζει να μειώνεται, αν και αυτός συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς, αντιπροσωπεύοντας μία στις 10 θέσεις εργασίας παγκοσμίως και συνεισφέροντας το 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019, η χρήση νερού στον τουριστικό τομέα διεθνώς κυμάνθηκε μεταξύ 3,5% και 5,8% του παγκόσμιου διαθέσιμου γλυκού νερού, το 2021 και το 2019 αντίστοιχα.

Ενώ αυτό το ποσοστό αποτελεί χαμηλότερο μερίδιο από άλλους βασικούς τομείς, όπως η γεωργία και τα τρόφιμα, που αντιπροσώπευαν το 70% της παγκόσμιας χρήσης νερού, υπάρχει περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει καθώς η αυξανόμενη λειψυδρία έχει γίνει μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις για την αειφόρο ανάπτυξη.

Σήμερα, πάνω από 2,2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ 4,2 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες υγιεινής. Το νερό είναι ένας ζωτικής σημασίας φυσικός πόρος, που συντηρεί τη ζωή στη γη, καθιστώντας το ένα βασικό αγαθό που πρέπει να προστατεύεται.

Η έκθεση του WTTC υπογραμμίζει ότι μπορεί να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος, εάν οι ενδιαφερόμενοι φορείς του κλάδου Ταξιδιών και Τουρισμού λάβουν μια σειρά δράσεων και εφαρμοστούν παγκόσμιες πρακτικές αειφόρου νερού.

Τα δεδομένα της έρευνας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του WTTC και του Παγκόσμιου Κέντρου Αειφόρου Τουρισμού, με έδρα τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2010 έως το 2019, η Ασία-Ειρηνικός, η Αμερική και η Μέση Ανατολή σημείωσαν αύξηση της χρήσης νερού για ταξίδια και τουρισμό, ενώ γνώρισαν σημαντική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις. Η Ευρώπη και η Αφρική σημείωσαν ετήσια αύξηση στις διεθνείς αφίξεις κατά 5% και 4% αντίστοιχα μεταξύ 2010 και 2019, αλλά παρουσίασαν μείωση 1% στη χρήση νερού την ίδια περίοδο.

Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει τις ευκαιρίες στον τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού για περαιτέρω μείωση της χρήσης νερού και λήψη περαιτέρω βημάτων προς τους στόχους SDG 6* της παγκόσμιας ατζέντας δράσης για το νερό.

Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Η λειψυδρία είναι ένα πιεστικό παγκόσμιο ζήτημα που απαιτεί συλλογική δράση. Ο τομέας  Ταξιδιών και Τουρισμού, με τη μοναδική του επιρροή και την παγκόσμια εμβέλεια, βρίσκεται σε ιδανική θέση για να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προώθηση πρακτικών βιώσιμων υδάτων. Με αυτήν την έκθεση, στοχεύουμε να εμπνεύσουμε ένα μετασχηματιστικό ταξίδι προς την υπεύθυνη χρήση του νερού και ένα ελπιδοφόρο μέλλον, επιταχύνοντας την πρόοδο προς την επίτευξη του SDG 6”.

Ο Jesko-Philipp Neuenburg, επικεφαλής Global Travel and Aviation Sustainability στην Accenture, δήλωσε: “Αυτή η νέα έκθεση υπογραμμίζει τη μεταμορφωτική δύναμη των δεδομένων και της τεχνολογίας για την προώθηση της συνεργασίας, την πληροφόρηση για τη λήψη αποφάσεων, την προώθηση της καινοτομίας και την εφαρμογή σχεδίων δράσης για τη μείωση του νερού και την ανθεκτικότητα. Από την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, τους έξυπνους αισθητήρες και το IOT, μέχρι το blockchain και το μετασύμπαν, η τεχνολογία και τα δεδομένα βοηθούν στη βιωσιμότητα και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες διαχείρισης του νερού σε όλη την ταξιδιωτική αλυσίδα εφοδιασμού – ενώ απευθύνονται και στην ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Με την παγκόσμια ζήτηση για ταξίδια να αυξάνεται, τώρα είναι η ώρα για τους ταξιδιωτικούς και τουριστικούς οργανισμούς να επανεφεύρουν τις προσπάθειές τους και να δημιουργήσουν δραστικές, αποτελεσματικές και υπεύθυνες στρατηγικές για το νερό, για αυτόν τον πολύτιμο και πεπερασμένο πόρο“.

Καθώς η κλιματική αλλαγή ενισχύει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η οικοδόμηση ανθεκτικότητας γίνεται όχι μόνο στρατηγική, αλλά ζωτική για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του κλάδου. Η αναγνώριση των αλληλεξαρτήσεων και η απόδοση μιας χρηματικής αξίας στους κινδύνους του νερού είναι πλέον κομβικές κινήσεις, διασφαλίζοντας ότι ο κλάδος  αντιμετωπίζει τους κινδύνους, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ενδιαφερομένων και πρωτοστατεί στην παγκόσμια διαχείριση του νερού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, εν μέσω αναδυόμενων κινδύνων, η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών δεν γίνεται απλώς μια επιλογή, αλλά μια καινοτόμος προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας κατά μέτωπο. Εισάγει επίσης το Πλαίσιο Δράσης Διαχείρισης Υδάτων, απορρίπτοντας μια λύση “one size – ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους”, περιγράφοντας τέσσερα βασικά βήματα, δίνοντας έμφαση στη μείωση του “αποτυπώματος” νερού και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο των Ταξιδιών και του Τουρισμού, το WTTC απευθύνει έκκληση για συλλογική δράση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων. Το πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση των ενδιαφερόμενων μερών του κλάδου Ταξιδιού και του Τουρισμού σε μια πορεία προς τη βιωσιμότητα, δίνοντας έμφαση σε στόχους που βασίζονται στην επιστήμη, στην εσωτερική ιεράρχηση προτεραιοτήτων, την κατάλληλη χρηματοδότηση και σε συνεργατικά μέτρα για ένα ανθεκτικό μέλλον.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024