Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΔιαγωνισμός για τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης
Επενδύσεις στα εμπορικα΄λιμάνια της χώρας

Διαγωνισμός για τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και τα διοικητικά συμβούλια των δύο λιμανιώνσυνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα και αύριο για να εγκρίνουν τη διαδικασία διαγωνισμού. […]

Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και τα διοικητικά συμβούλια των δύο λιμανιών<...>συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα και αύριο για να εγκρίνουν τη διαδικασία διαγωνισμού.

Το σχέδιο του ΥΕΝ είναι η διαδικασία να έχει δύο φάσεις. Η πρώτη που θα είναι και αυτή που θα κληθούν να εγκρίνουν τα δύο διοικητικά συμβούλια θα είναι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα θα πρόκειται για την “Διακήρυξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασία για πιθανή εκδήλωση ενδιαφέροντος για παραχώρηση λιμενικών εγκαταστάσεων με αυτοχρηματοδότηση”.

Σε δεύτερη φάση και αφού τόσο οι port operators και οι ναυτιλιακές εταιρείες που επιθυμούν έχουν εκφράσει ενδιαφέρον θα τεθούν και οι όροι του “παιχνιδιού”.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν τρεις παράμετροι. Τα έσοδα που θα αποκομίζουν τα δύο λιμάνια, που υπολογίζονται σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για τον ΟΛΠ και περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ για τον ΟΛΘ ετησίως. Επίσης το ύψος των επενδύσεων.

Για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά η επένδυση μπορεί να φτάσει και τα 450 εκατ. ευρώ συνολικά. Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση του προβλήτα Ι και τρία και την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού και στους τρεις προβλήτες. Σε αυτή την περίπτωση το λιμάνι του Πειραιά θα ανέβει στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη σε χωρητικότητα μετά το Ρότερνταμ το Αμβούργο και την Αμβέρσα.

Όσον αφορά το εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το ανώτερο ύψος της επένδυσης μπορεί να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ και το έργο θα αφορά την επέκταση του και την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024