Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΣε κρίση ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός

Σε κρίση ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός

Ισχυρό πλήγμα έχει υποστεί ο θαλάσσιος τουρισμός της χώρας τα τελευταία 8 χρόνια. Η κρίση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σκάφη να μένουν δεμένα. Την ανησυχητική αυτή διαπίστωση επισήμανε μιλώντας στην […]

Ισχυρό πλήγμα έχει υποστεί ο θαλάσσιος τουρισμός της χώρας τα τελευταία 8 χρόνια<...>. Η κρίση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σκάφη να μένουν δεμένα. Την ανησυχητική αυτή διαπίστωση επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή Business & Travel ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ (Ένωση Πλοιοκτητών Ενοικιαζόμενων Σκαφών Τουρισμού) κ. Τριαντάφυλλος Βενετόπουλος.

Ο κ. Βενετόπουλος υπογράμμισε αρχικά ότι στα τέλη της δεκαετίας του `70 η Ελλάδα είχε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο που αριθμούσε 32 κρουαζιερόπλοια. Τώρα δεν υπάρχουν παρά μόνο 3. Επιπρόσθετα, την ίδια περίοδο, η Ελλάδα είχε το ίδιο ποσοστό με την Καραϊβική στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Σήμερα, η χώρα έχει πλέον ποσοστό που αγγίζει το 5,5% του συνολικού δυναμικού της Καραϊβικής.

Ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ τόνισε ότι έγιναν πολλά λάθη και παραλείψεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τα οποία b<>στέρησαν την ανταγωνιστικότητα, μείωσαν την προβολή και οδήγησαν σε αυτήν την δυσμενή για την Ελλάδα εξέλιξη.

Αναφερόμενος στον κλάδο των σκαφών αναψυχής ο κ. Βενετόπουλος δήλωσε στον Χάρη Ντιγριντάκη ότι το 1976 θεσπίστηκε νόμος που καθιέρωνε θεσμικό πλαίσιο για τα επαγγελματικά σκάφη. Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΕΣΤ, πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη άνθηση στον κλάδο, με αποτέλεσμα το 1995 η Ελλάδα να έχει τον μεγαλύτερο παγκοσμίως στόλο επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, αποτελούμενο από 4.500 σκάφη. Από το 1995 και μετά, συνέχισε ο κ. Βενετόπουλος, επήλθε μία συνεχής συρρίκνωση στο κλάδο ώστε σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το 2002 ο αριθμός των σκαφών να έχει μειωθεί στα 3.200.

Εν τω μεταξύ, την πρώτη του εμφάνιση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, πραγματοποίησε ο απελθών πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Νικόλαος Δημάδης μιλώντας στο GBC και στην εκπομπή Business & Travel.

Ο κ. Δημάδης αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος εν όψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, υπογραμμίζοντας ότι ο ΕΟΤ στηρίζεται στην ολυμπιακή διάσταση της χρονιάς αυτής, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μία προβολή της Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό. Βασική γραμμή του Οργανισμού είναι όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΤ στον Χάρη Ντιγριντάκη να είναι παρών σε όσο το δυνατόν περισσότερες τουριστικές εκδηλώσεις.

Ακόμη, ο κ. Δημάδης επισήμανε στην εκπομπή του GBC ότι οι ΗΠΑ έχουν συμπεριληφθεί από την αρχή στους στόχους της διαφημιστικής εκστρατείας εκφράζοντας την διαβεβαίωση ότι η καμπάνια θα ξεδιπλωθεί περαιτέρω τόσο σε στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, επικεντρωμένη κυρίως στους τομείς που ενδιαφέρονται άμεσα για τον τουρισμό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024