Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Μικρή υποχώρηση το 2001 και θετικές προβλέψεις για το 2002 στον εισερχόμενο τουρισμό

ΙΤΕΠ: Μικρή υποχώρηση το 2001 και θετικές προβλέψεις για το 2002 στον εισερχόμενο τουρισμό

Στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)παρουσιάζεται θετικό στο θέμα του εισερχόμενου τουρισμού για το 2002 που εκτός από αύξηση αφίξεων θα […]

Στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ<.>)παρουσιάζεται θετικό στο θέμα<...> του εισερχόμενου τουρισμού για το 2002 που εκτός από αύξηση αφίξεων θα σημειωθεί και αύξηση συναλλάγματος. Παράλληλα, το 2001 αναμένεται ότι θα κλείσει με μικρή σχετικά μείωση παρά τις έντονες ανησυχίες. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις του ΙΤΕΠ για τον εισερχόμενο τουρισμό έχουν ως εξής:

Τρέχουσες Τάσεις της Τουριστικής Δραστηριότητας

Η τουριστική δραστηριότητα κατά το τρέχον έτος σημείωσε μικρή υποχώρηση σε οικονομική επίδοση έναντι του 2000, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις αλλοδαπών είναι πιθανόν να μην υπολείπονται εκείνων του παρελθόντος έτους. Μέχρι και τον Αύγουστο οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 3% περίπου, λόγω μειώσεως των τιμών στις δύο μείζονες τουριστικές περιοχές: Κρήτη και Δωδεκάνησα, που αντιπροσωπεύουν το 40% περίπου της συνολικής τουριστικής δραστηριότητας της χώρας. Αντιθέτως, το εισρεύσαν συνάλλαγμα μέχρι και τον Αύγουστο ήταν μειωμένο κατά 1,5%, αλλά με μεγάλη μείωση κατά τον μήνα Αύγουστο (7%).

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι -και σε αντίθεση με την λοιπή χώρα- οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων της Αθήνας διαφέρουν δραματικά από τα στοιχεία που δίνει η ΥΠΑ. Συγκεκριμένα, για την μέχρι τον Αύγουστο περίοδο, οι ξενοδόχοι ομιλούν για μείωση της τάξεως του 8%, μείωση η οποία γίνεται κατά μέσο όρο 30% κατά το τελευταίο τετράμηνο. Για όλο το έτος η εκτίμηση του ΙΤΕΠ είναι ότι ο αριθμός των αφίξεων θα παραμείνει στα επίπεδα του 2000, αλλά με επίδοση μειωμένη κατά 4-5%.

Με βάση τις ενδείξεις από τις αφίξεις στα αεροδρόμια, τα Ιόνια Νησιά, τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη ήταν οι συγκριτικώς ευνοημένες περιοχές, με αυξήσεις αφίξεων της τάξεως του 4-5%.

Οι μείζονες τουριστικές περιοχές, Κρήτη και Δωδεκάνησα, παρέμειναν στα επίπεδα του 2000, με ενδεχόμενο να εμφανίσουν τελικώς μικρή αύξηση, της τάξεως του 1%. Η κυρίως πληγείσα περιοχή είναι η Αττική και οι τουριστικοί της δορυφόροι, όπου η μείωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, θα προσεγγίσει το 15% για όλο το έτος.

Τι προβλέπεται για το 2002

Η πρόβλεψη για το 2002, είναι ιδιαιτέρως δύσκολη διότι βασίζεται σε 2 θεμελιακής σημασίας παραδοχές, ότι:
(α) τα αποτελέσματα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας θα είναι εγκαίρως θετικά και τόσο πειστικά, ώστε να ξεθωριάσουν οι μνήμες και το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί να αποτελέσει παρελθόν και
(β) και εξίσου σημαντικό, η χώρα μας να αξιοποιήσει την πλεονεκτική θέση στην οποία θα βρεθεί, μεσοπροθέσμως τουλάχιστον.

Για τους σκοπούς της προβλέψεως, το ΙΤΕΠ θεωρεί ότι η ήττα των τρομοκρατών στο έδαφος που τους φιλοξενεί, αλλά, το και σημαντικότερο, η αποφασιστικότητα με την οποία η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει το φαινόμενο, θα βελτιώσουν ταχύτατα το κλίμα, με την βοήθεια δε και της επιταχυνόμενης ανακάμψεως της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ένα καλό τουριστικό έτος. Εκτιμούμε, ότι αύξηση των εισροών τουριστών της τάξεως του 5%, ενδέχεται να αποδειχθεί υπεκτίμηση, αν η Κυβέρνηση αντιμετωπίσει το ζήτημα με την υπευθυνότητα που του αξίζει. Θα είναι δε η αύξηση αυτή ουσιαστική, διότι θα καταγραφεί και ως αύξηση εισροής "συναλλάγματος".

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024