Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροβληματική η παρακολούθηση στοιχείων κίνησης του Ελληνικού Τουρισμού
`Αντζελα Γκερέκου

Προβληματική η παρακολούθηση στοιχείων κίνησης του Ελληνικού Τουρισμού

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, κατέθεσε η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κα. `Αντζελα Γκερέκου, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίζονται στα στατιστικά στοιχεία της ΕΣΥΕ σχετικά με την παρακολούθηση της κίνησης του Ελληνικού Τουρισμού…

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, κατέθεσε η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κα. `Αντζελα Γκερέκου, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίζονται στα στατιστικά στοιχεία της ΕΣΥΕ<…>σχετικά με την παρακολούθηση της κίνησης του Ελληνικού Τουρισμού.

Η κα Γκερέκου εστιάζει την κριτική της στις προβληματικές «προς τα άνω αναθεωρήσεις» στοιχείων προηγουμένων ετών, στην αδυναμία παραγωγής και παρακολούθησης αξιόπιστων δεικτών σχετικά με τον Τουρισμό, στον συνυπολογισμό της κίνησης των οικονομικών μεταναστών (κυρίως από Αλβανία) ως «τουριστικής κίνησης» και στην αδράνεια ως προς το θέμα σύνταξης δορυφορικών λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση της η κα Γκερέκου επεσήμανε τα ακόλουθα:

“Προβληματική εμφανίζεται να είναι η στατιστική παρακολούθηση των στοιχείων που αφορούν τον Ελληνικό Τουρισμό, από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και το θέμα έχει επανειλημμένα επισημανθεί από όλους τους φορείς του κλάδου. Ήδη είμαστε στο μέσο του τρέχοντος έτους και ακόμα να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία αφίξεων του 2007, με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός να γίνεται σχεδόν στα τυφλά. Αλλά ακόμα και όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία αυτά, τα μεταγενέστερα τους πολύ συχνά αναθεωρούνται, με αποτέλεσμα να πλήττεται διεθνώς η αξιοπιστία του ΕΟΤ και της ΕΣΥΕ.

Για παράδειγμα: Στο Δελτίο Τύπου της 6ης Σεπτεμβρίου 2006, η ΕΣΥΕ παρουσίασε για πρώτη φορά τα στατιστικά στοιχεία αλλοδαπών αφίξεων για τη χώρα μας για το προηγούμενο έτος 2005, και ανάφερε τον αριθμό σε 14.276.465 (αφορούσε αφίξεις χωρίς τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων). Το επόμενο έτος, στο αντίστοιχο Δελτίο Τύπου της 16ης Ιουλίου 2007, το οποίο αναφέρονταν στα στοιχεία του 2006, βλέπει κανείς στα συγκριτικά δεδομένα προηγουμένων ετών, ότι τα στοιχεία του 2005 είναι «γενναία» αναθεωρημένα προς τα επάνω, με τον προηγούμενο αριθμό να αναφέρεται πλέον ως 14.765.000 – δηλαδή, μια διαφορά της τάξης των 500.000 επισκεπτών (!!). Να σημειωθεί δε στο σημείο αυτό, ότι σημαντικοί συλλογικοί φορείς του Τουρισμού στη χώρα, όπως για παράδειγμα ο ΣΕΤΕ, ζητούν από την ΕΣΥΕ, να παράγει περισσότερο αξιόπιστους δείκτες και μεγέθη, σχετικά με τη Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη και τη Μέση Διάρκεια Παραμονής των επισκεπτών, τόσο συνολικά, όσο και ανά εθνικότητα (συνέντευξη τύπου Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέαδη, 3.4.2008).

Παράλληλα, έχει επισημανθεί πολλές φορές, ότι ένας μεγάλος αριθμός καταγεγραμμένων «τουριστών», αφορά οικονομικούς μετανάστες που δεν εισέρχονται στη χώρα μας με σκοπό τον τουρισμό αλλά την αναζήτηση εργασίας. Το «αν» και «πως» θα πρέπει να συνυπολογίζονται ή όχι οι αριθμοί εισόδου / εξόδου των οικονομικών μεταναστών στη χώρα και να ενσωματώνονται στα στατιστικά στοιχεία παρακολούθησης της πορείας του Ελληνικού Τουρισμού, είναι ένα θέμα που θα έπρεπε προ πολλού να έχει λυθεί, αφού οι μετακινήσεις των οικονομικών μεταναστών είναι πολυπληθέστερες, με αποτέλεσμα να προστίθενται ως «τουρίστες» αριθμοί οι οποίοι κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ήδη ο ΣΕΤΕ σε ανακοινώσεις του, εξαιρεί τους περίπου 1.500.000 Αλβανούς μετανάστες. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, το πρακτικό πρόβλημα το οποίο δημιουργείται, είναι ότι ενώ οι συγκεκριμένοι αριθμοί εισόδου στη χώρα από την Αλβανία, προσμετρούνται ως «τουριστικές αφίξεις» στη χώρα, στη συνέχεια οι συγκεκριμένοι επισκέπτες δεν εμφανίζονται πουθενά στις διανυκτερεύσεις.

Πέρα από αυτό όμως, πολλά είναι και τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται και στην παρακολούθηση άλλων δεικτών, όπως για παράδειγμα η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) των τουριστών στη χώρα μας αλλά και οι τρόποι εισόδου / εξόδου. Τα προβλήματα βέβαια αυτά επιτείνονται, αν λάβει κανείς υπόψη, ότι αυτά τα άκρως αμφισβητούμενα στοιχεία, αποτελούν τα «επίσημα στοιχεία» της χώρας στους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και τα στοιχεία βάσει των οποίων, χαράζεται η τουριστική πολιτική της χώρας. Είναι δε εντυπωσιακό ότι με το σημερινό σύστημα καταγραφής, η Αλβανία αναδεικνύεται στην τρίτη πηγή της χώρας μας σε τουρίστες, μετά την Αγγλία και τη Γερμανία.

Η σωστή και αξιόπιστη στατιστική παρακολούθηση των στοιχείων κίνησης του Ελληνικού Τουρισμού, είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα και – αν μη τι άλλο – είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε μια συνολική εικόνα για τον Τουρισμό στη χώρα μας. Να σημειωθεί επίσης, ότι ενώ η σύνταξη δορυφορικών λογαριασμών (που ενδεχομένως θα συνέβαλαν στη λύση του προβλήματος της αξιόπιστης παρακολούθησης της τουριστικής κίνησης) είχε δρομολογηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, στην πράξη δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως εξέλιξη στο θέμα αυτό”.

Κατόπιν τούτων, η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έθεσε στους αρμόδιους Υπουργούς τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Αυτοσχεδιάζει το Υπουργείο Τουρισμού στην χάραξη τουριστικής πολιτικής ή δεν λαμβάνει καν υπόψη του τα επίσημα στοιχεία; Για ποιο λόγο καθυστερεί τόσο πολύ η γνωστοποίηση των στοιχειών των τουριστικών αφίξεων; Σε άλλες χώρες (όπως για παράδειγμα στην Τουρκία ή τη Γερμανία), τα στοιχεία τουλάχιστον για το 2007 είναι προ πολλού γνωστά, ενώ σε κάποιες άλλες έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι και τα στοιχεία του Α’ Τριμήνου του 2008.
  2. Πως δικαιολογείται η αναθεώρηση κατά 500.000 περίπου τουρίστες για το έτος 2005; Από ποιες χώρες καταγράφηκε αυτή η διαφορά, η οποία οδήγησε στην αναθεώρηση των στοιχείων;
  3. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η ΕΣΥΕ) να επιλύσει το πρόβλημα αναξιοπιστίας των στοιχειών και να προτείνει λύσεις και τρόπους, για τη μη καταγραφή των οικονομικών μεταναστών ως «τουριστών», ούτως ώστε να υπάρχει έγκαιρα μια πραγματικά αξιόπιστη εικόνα για την τουριστική κίνηση στη χώρα μας;
  4. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, να ενισχύσει το αρμόδιο Τμήμα Τουρισμού της ΕΣΥΕ, με περισσότερο προσωπικό και στελέχη, ούτως ώστε να είναι σε θέση να παράγει αξιόπιστους δείκτες και μεγέθη, όπως άλλωστε ζητούν και οι συλλογικοί φορείς του Τουρισμού;
  5. Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, δεν προτίθεται να αναλάβει κανενός είδους πρωτοβουλία για να ρυθμισθεί το θέμα της έλλειψης και της αναξιοπιστίας των στοιχείων; Αρκείται στη δικαιολογία, ότι η ΕΣΥΕ δεν ανήκει στη δική του αρμοδιότητα;
  6. Τέλος, επανειλημμένα έχουν γίνει εξαγγελίες, για την ανάπτυξη δορυφορικών λογαριασμών τουρισμού, οι οποίοι θα ήταν σε θέση να προσφέρουν αξιόπιστα διεθνώς στοιχεία, αλλά στην πράξη δεν έχει εφαρμοσθεί τίποτε. Που βρίσκεται η σχετική μελέτη, η οποία είχε εγκριθεί από το Γ’ ΚΠΣ και γιατί, ούτε έχουν δημοσιοποιηθεί ποτέ τα αποτελέσματά της, ούτε και εφαρμόζεται; Πότε ανατέθηκε η μελέτη αυτή και με ποια χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες παράδοσης και παραλαβής; Προτίθεται το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα – και αν ναι, πότε και πως;
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024