Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπίθεση στην Κυβέρνηση για τις πυρκαγιές άσκησαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Επίθεση στην Κυβέρνηση για τις πυρκαγιές άσκησαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Ευθύνες στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. για τη σειρά δασικών πυρκαγιών, που συνεχίζουν να πλήττουν το δασικό πλούτο της χώρας, αλλά και τις ιδιοκτησίες πολιτών, άσκησαν τα κόμματα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΝ, […]

Ευθύνες στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. για τη σειρά δασικών πυρκαγιών, που συνεχίζουν να πλήττουν το δασικό πλούτο της χώρας, αλλά και τις ιδιοκτησίες πολιτών, άσκησαν τα κόμματα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΝ, επιρρίπτοντας κατηγορίες<...>για αδιαφορία και ανικανότητα.

Όπως δήλωσε σχετικά ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, κ. Σπύρος Κουβέλης, “από το Μάρτιο του 2008, το ΠΑΣΟΚ ρωτάει την κυβέρνηση, τι μέτρα έχει λάβει για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τις ίδιες δραματικές καταστάσεις με το καλοκαίρι του 2007. Ρωτάμε την κυβέρνηση, αν έκανε τον κόπο να προβεί σε μια αξιολόγηση των πραγματικών αιτίων της περσινής καταστροφής, ώστε ο σχεδιασμός για τη φετινή χρονιά να είναι πιο έγκαιρος και αποτελεσματικός. Λαμβάνουμε αόριστες απαντήσεις για προβλήματα συντονισμού και αστείες δικαιολογίες για αντίξοες καιρικές συνθήκες”.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι η προετοιμασία είναι, όπως και πέρυσι, ελλιπής. Οι πυρκαγιές στον Υμηττό, στο Μαίναλο, στη Σκύρο, και πολλές ακόμα σε όλη τη χώρα, δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει μοιρολατρικά και με μειωμένα αντανακλαστικά, που χαρακτηρίζονται από βραδύτητα παρέμβασης και λάθος εκτιμήσεις, τις δασικές πυρκαγιές.

Αν η κυβέρνηση είχε ασχοληθεί με το σχεδιασμό όσο υπήρχε χρόνος – το χειμώνα – θα έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή στον τρόπο προσέγγισης της πυρκαγιάς, στα μέτρα πρόληψης και στην άρση των νομοθετικών κινήτρων για αλλαγή χρήσης των δασικών περιοχών, στην ενδυνάμωση των υπηρεσιών πρόληψης και καταστολής. Όχι μόνο δεν είδαμε ούτε ένα νομοσχέδιο ή διοικητική ρύθμιση σ’ αυτή την κατεύθυνση τη χρονιά που πέρασε, αλλά αντίθετα βλέπουμε συνεχώς ρυθμίσεις που υποστηρίζουν τους αποχαρακτηρισμούς.

Η ώρα που δίνονται μάχες από πυροσβέστες, πιλότους και εθελοντές, για να σωθεί ο δασικός πλούτος της χώρας, δεν είναι κατάλληλη για παρουσίαση των αδυναμιών και της αδιαφορίας της κυβέρνησης, και εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε. Σήμερα, ευχόμαστε οι καιρικές συνθήκες να βοηθήσουν να μην αντιμετωπίσουμε καταστροφές της ίδιας έκτασης με πέρυσι, καθώς προχωράει το καλοκαίρι. Με ευθύνη και ευαισθησία, ευχόμαστε ο απολογισμός στο τέλος της περιόδου να είναι καλύτερος από πέρυσι, και καλούμε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες να βοηθήσουν να πετύχουμε αυτό το στόχο”.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του Συνασπισμού, η οποία ανέφερε: “Για πολλοστή φορά φέτος το καλοκαίρι είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε ότι η κυβέρνηση δεν έμαθε τίποτα απο τις περσινές καταστροφές. Τι άλλο πρέπει να γίνει, μετά από αυτά που ζήσαμε πέρσι, για να ασχοληθεί η κυβέρνηση με το πρόβλημα των πυρκαγιών; Δεν μπορεί κάθε καλοκαίρι να γίνονται τα ίδια και η κυβέρνηση να κάνει ότι δεν τρέχει τίποτα. Η ανικανότητα και η αδιαφορία της είναι απαράδεκτη, καθώς δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για την πρόληψη και νέων καταστροφικών πυρκαγιών.

Αντί να είναι ο βασικός στόχος μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση ασχολείται με την προώθηση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», αφήνοντας τη χώρα ανοχύρωτη στην τύχη και τους εμπρηστές.

Η στάση της κυβέρνησης πέρα από ανεύθυνη και επικίνδυνη είναι και προκλητική, καθώς ο πρωθυπουργός πάει στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ χωρίς να «καταδεχτεί» να επισκεφτεί τις περιοχές που πλήγησαν πέρσι. Αλλά πώς να εμφανιστεί μπροστά σε ανθρώπους που καταστράφηκαν και εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη τα στοιχειώδη;

Καλούμε τα μέλη του ΣΥΝ, αλλά και όλους τους πολίτες, να ενισχύσουν τις ομάδες δασοπροστασίας ώστε να σωθούν όσες δασικές εκτάσεις έχουν απομείνει. Επίσης ζητάμε την ύστατη στιγμή να υπάρξει επιτέλους πολιτική βούληση για την σοβαρή αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περιβαλλοντικές καταστροφές”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024