Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ ΕΞΑ καταγγέλλει τα προβλήματα του Αθηναϊκού τουρισμού και προτείνει λύσεις

Η ΕΞΑ καταγγέλλει τα προβλήματα του Αθηναϊκού τουρισμού και προτείνει λύσεις

Στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε η νέα διοίκηση της ΕΞΑ, ο νέος πρόεδρος της Γεώργιος Τσακίρης, ανέπτυξε τις θέσεις της απέναντι στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ξενοδόχους και τον τουρισμό της Αττικής…

Στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε η νέα διοίκηση της ΕΞΑ, ο νέος πρόεδρος της Γεώργιος Τσακίρης, ανέπτυξε τις θέσεις της<...> απέναντι στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ξενοδόχους της Αττικής, στην έλλειψη αποτελεσματικής προβολής της Αττικής, στην ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των υπό εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων, χωρίς αποκλεισμό των ξενοδοχείων Β’ και Γ’ κατηγορίας αλλά και στις δράσεις που πρόκειται να αναλάβει κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Σε ότι αφορά στην πορεία της τουριστικής κίνησης η ΕΞΑ αναμένει να κλείσει η φετινή χρονιά για τα ξενοδοχεία της Αττικής με πτώση 3%-4% της πληρότητάς τους.
Για το διάστημα Οκτωβρίου 2001 – Οκτωβρίου 2002 τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πτώση της πληρότητας σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων της τάξης του 3%-4%, εκτός από τα πολυτελείας τα οποία παρουσιάζουν αύξηση 4,81%.

Αναλυτικότερα ανά κατηγορία η μέση πληρότητα των καταλυμάτων για το πρώτο δεκάμηνο του 2002 έχει ως εξής:

  • Πολυτελείας 52,4%
  • Α’ κατηγορίας 63,15%
  • Β’ κατηγορίας 58,8%
  • Γ’ κατηγορίας 43,5%
  • Δ’ κατηγορίας 24%
  • Ε’ κατηγορίας 18,8%

Επενδυτικά κίνητρα και αντικίνητρα

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού νόμου τονίσθηκε ότι αυτός θα πρέπει να δίνει πραγματικά ίσες ευκαιρίες εκσυγχρονισμού και στις χαμηλότερες κατηγορίες, χωρίς τις γνωστές περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς να θέτει αντικίνητρα στις επενδύσεις.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΞΑ Γιώργος Τσακίρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε ότι αφορά επιδοτήσεις του ΕΠΑΝ για ξενοδοχεία Α΄ κατηγορίας μέχρι 30 κλίνες ότι στην Στερεά Ελλάδα υπάρχει ένα μόνο τέτοιο ξενοδοχείο στο Γαλαξίδι. Επίσης, τόνισε ότι η διάταξη που έχει πρόσφατα ψηφισθεί και αφορά την ενίσχυση με 3000 ευρώ ανά δωμάτιο, για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων της Αττικής, Β κατηγορίας και κάτω, παραμένει ανενεργή, παρόλο που η διάταξη προβλέπει καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των όποιων επενδύσεων την 28/2/2004, δηλαδή 14 περίπου μήνες από σήμερα.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναζητηθούν από τους αρμόδιους οι αιτίες που λειτουργούν ως αντικίνητρα στα ξενοδοχεία. Ένα από αυτά, στο οποίο έγινε αναφορά είναι το πρόβλημα με την μείωση των συντελεστών των αποσβέσεων των παγίων από 8 σε 4% που λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών μονάδων, διότι οδηγεί στη συσσώρευση αναπόσβεστων επενδύσεων.

Απουσία και αναποτελεσματικότητα της διαφήμισης για την Αττική

Σοβαρό πρόβλημα για την τουριστική ανάπτυξη της Αττικής αποτελεί η απουσία και η αναποτελεσματικότητα της διαφήμισης και της προβολής της Αττικής που πελαγοδρομεί. Ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι ο ΕΟΤ προκήρυξε διαγωνισμό για την προβολή της Αττικής και στη συνέχεια “διαπίστωσε” ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Από την άλλη η Περιφέρεια Αττικής έχει προκηρύξει το πρόγραμμα προβολής της Αττικής για την Περίοδο 2003-2006. Οι πόροι είναι σημαντικοί. Ωστόσο η συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής με 1,5 εκατ. ευρώ από τα ΠΕΠ ώστε να προχωρήσει ένα μέρος του προγράμματος δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί, λόγω αδυναμίας του ΕΟΤ.

Ταυτόχρονα, πολλά έργα που θα έδιναν κάποια ώθηση στην προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος παραμένουν ημιτελή (Διονυσίου Αρεοπαγίτου χωρίς φωτισμό) ή έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους (ο κατ’ επίφαση πεζόδρομος της Ερμού) ή οι ημερομηνίες παράδοσης τους έχουν ξεπεραστεί απελπιστικά (η Πλατεία της Ομόνοιας έπρεπε να είχε παραδοθεί αρχές του χρόνου).

Κανένας φορέας δεν έχει ασχοληθεί με την ανάδειξη ενός νέου Πολιτιστικού Προφίλ της Αττικής. Γίνονται αρχαιολογικά έργα σημαντικά, Μουσεία ανακαινίζονται, και είναι απαραίτητη όσο και αυτονόητη μια έγκαιρη προσπάθεια επικοινωνιακής ανάδειξής τους. ”Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 πλησιάζουν και η περιοχή της Αττικής παραμένει χωρίς ουσιώδη διαφημιστική καμπάνια” υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της ΕΞΑ.

Γενικότερα, τονίστηκε η ανάγκη για αύξηση των εθνικών διαφημιστικών κονδυλίων προς τις σημαντικές αγορές προέλευσης τουριστών (Βρετανία, Γερμανία αλλά και ΗΠΑ).

Να μην χαθεί η ευκαιρία του 2004

Μεταξύ άλλων η ΕΞΑ ζήτησε και τη θεσμοθέτηση διυπουργικού οργάνου, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα επιλαμβάνεται κάθε προβλήματος που εμποδίζει την τουριστική ανάπτυξη της Αττικής, ενόψει και των αγώνων του 2004. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του οργάνου είναι η δια νόμου κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων του ώστε να μεγιστοποιηθεί ο παρεμβατικός του ρόλος και η αποτελεσματικότητά του.

ΕΞΑ και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι η ΕΞΑ προσβλέπει και προσδοκά την τουριστική δραστηριοποίηση τόσο του Δήμου της Αθήνας όσο και των Νομαρχιών καθώς και ότι η μέχρι σήμερα τουριστική παρουσία τους δεν αποτελεί σημείο αναφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιωχθεί συνεργασία τόσο με την νέα δημοτική αρχή όσο και με την νομαρχιακή.

Η ΕΞΑ τονίζει ότι ο συντονισμός των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής. Είναι απαραίτητος ένας πολυεπίπεδος σχεδιασμός και συντονισμός για την ανάδειξη των διαφόρων όψεων της Αττικής. Πρέπει να αναδειχθεί η κλασσική Αττική, η Βυζαντινή, η νεώτερη, αυτή της διασκέδασης, των μνημείων κ.λπ. Μόνο έτσι θα γίνει δυνατή η καθιέρωση της Αθήνας μεταξύ των γνωστών Ευρωπαϊκών πόλεων ως προορισμός για τουρισμό πόλης(city breaks).

Η ΕΞΑ από την πλευρά της προγραμματίζει σειρά δραστηριοτήτων προβολής μεταξύ των οποίων εντάσσονται, με τη βοήθεια της Περιφέρειας, η συμμετοχή σε πολλές από τις σημαντικές τουριστικές εκθέσεις που θα γίνουν στο εξωτερικό όπως αυτές του Βερολίνου, του Μιλάνου και της Φραγκφούρτης.

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και συζητήσεις για τη δημιουργία ενός γραφείου Συνεδρίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ο κ. Τσακίρης είπε ότι έχει έρθει σε επαφή με αρμόδιους φορείς και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Aλλα άλυτα προβλήματα

Τα ακριβά τέλη του Ελευθέριος Βενιζέλος απομακρύνουν τις πτήσεις charters από την Αττική. Αποτέλεσμα είναι η περιοχή της Αττικής να έχει απολέσει εντελώς την φθίνουσα αγορά των charters, ενώ ταυτόχρονα και λόγω της κρίσης για το 2002 αρκετές αεροπορικές εταιρείες συρρικνώνουν τις πτήσεις τους.

Ο εργασιακός νόμος προκαλεί σημαντικές δυσλειτουργίες στα ξενοδοχεία, διότι παραβλέπει την εποχικότητα της ζήτησης και αντιμετωπίζει την παροχή υπηρεσιών με την λογική της βιομηχανικής παραγωγής, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων.

Καμία πρόβλεψη δεν έχει ληφθεί για το μείζον πρόβλημα των ξενοδοχείων πόλεως που είναι η θεσμική διατήρηση ελεύθερου χώρου έμπροσθέν τους για τη στάση ΤΑXI και τουριστικών λεωφορείων.
Η ΕΞΑ έχει προτείνει τη δημιουργία ειδικών εσοχών έμπροσθεν των ξενοδοχειακών μονάδων όπου αυτό είναι δυνατόν για την διευκόλυνση της στάσης / στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων και ταξί για την αποβίβαση / επιβίβαση τουριστών και την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων ή άλλως η θέσπιση ικανού ελεύθερου χώρου έμπροσθεν των ξενοδοχείων για τον παραπάνω σκοπό.

Τον Φεβρουάριο του 2003 θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης ξενοδόχων και του ΞΕΕ, κατά του Προεδρικού Διατάγματος που όριζε τα της κατάταξης των ξενοδοχείων σε αστέρια.
Σχετικά η ΕΞΑ έχει ζητήσει την επανεξέταση του προτεινόμενου συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων με αστέρια και αφού εφαρμοσθεί κατ’ αρχάς πιλοτικά το σύστημα σε ικανό αριθμό ξενοδοχείων και αποσαφηνισθεί εκ μέρους του υπουργείου τόσον ο σκοπός όσο και ο στόχος των κριτηρίων κατάταξης, να εξετασθεί παράλληλα η συμβατότητα της κατάταξης με αντίστοιχα ξενοδοχεία των ανταγωνιστικών μας τουριστικά χωρών και τότε μόνον να προχωρήσει η διαδικασία και στην Ελληνική ξενοδοχία.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024