Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο πλευρό των Ελλήνων Αρχαιολόγων η Φιλίνη
Βουλευτής Α` Αθηνών ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στο πλευρό των Ελλήνων Αρχαιολόγων η Φιλίνη

Υπερ των Ελλήνων αρχαιολόγων τάχθηκε η βουλευτής Α` Αθηνών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κα `Αννα Φιλίνη, η οποία μάλιστα παρέστη στο προχτεσινό συμβολικό αποκλεισμό του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος […]

Υπερ των Ελλήνων αρχαιολόγων τάχθηκε η βουλευτής Α` Αθηνών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κα `Αννα Φιλίνη, η οποία μάλιστα παρέστη στο προχτεσινό συμβολικό αποκλεισμό του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος τους, καταγγέλοντας<...>την ενέργεια του Υπουργού Πολιτισμού να προωθήσει την κήρυξη της προγραμματισμένης τριήμερης απεργίας τους ως παράνομη.

“Το Υπουργείο Πολιτισμού, με μια σειρά ενεργειών το τελευταίο διάστημα”, ανέφερε σε δηλώσεις της η κα Φιλίνη “επιχειρεί να εισάγει ένα νέο καθεστώς στον τομέα της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών και ιδιαίτερα των Κρατικών μας Μουσείων, αποσπώντας αρμοδιότητες από τους φορείς και υποτάσσοντάς τες στη λογική του μάνατζμεντ. Δυστυχώς σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο για το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ήδη το ΥΠ.ΠΟ υποβάθμιζε τα Κρατικά Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, όταν με τροπολογία που εσπευσμένα προώθησε, κατήργησε αρμοδιότητες των Διευθυντών των Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης. Με τη ρύθμιση αυτή, όχι μόνο αφαιρέθηκε το επιστημονικό και καλλιτεχνικό κύρος των Διευθυντών τους, αλλά και υπονομεύτηκε τελικά η λειτουργία τους ως μουσείων τέχνης.

Η ίδια λογική διέπει και το προσχέδιο νόμου που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το ΥΠ.ΠΟ, το οποίο μετατρέπει το Μουσείο Ακρόπολης σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το αποδεσμεύει από το ΥΠ.ΠΟ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το αποσπά από τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Επίσης, το αποδυναμώνει από το ειδικό επιστημονικό προσωπικό του και παραδίδει τη διαχείριση του Μουσείου σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο για το οποίο δεν διασφαλίζονται συγκεκριμένα επιστημονικά προσόντα. Είναι καταγεγραμμένη και η σχετική απόφαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτό το σχέδιο νόμου αποκόπτεται θεσμικά το μουσείο από τις δομές του Υπουργείου, ενώ το Διοικητικό του Συμβούλιο αποκτά μεγαλύτερη «ευελιξία» για κατά βούληση συμπράξεις με ιδιώτες”.

Υπενθυμίζεται πως η κα Φιλίνη έχει ήδη καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού για το ζήτημα της “μεθοδευμένης υποβάθμισης” των Κρατικών Μουσείων της χώρας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη Βουλή.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
21/06/2024
20/06/2024
19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024