Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΠολιτιστικόςΚ. Βέττα: “Ακόμα ένα νομοσχέδιο της ΝΔ που θεσμοθετεί την αδιαφάνεια, την κακοδιαχείριση και το κομματικό πλιάτσικο στην πολιτιστική μας κληρονομιά”
Πολιτισμός

Κ. Βέττα: “Ακόμα ένα νομοσχέδιο της ΝΔ που θεσμοθετεί την αδιαφάνεια, την κακοδιαχείριση και το κομματικό πλιάτσικο στην πολιτιστική μας κληρονομιά”

vetta

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι λογοδοσία δεν έχει υπάρξει από το διορισμένο ΔΣ της υπουργού στον ΟΔΑΠ, “που ακόμα δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη για τα πλαστά εισιτήρια που πλημμύρισαν τον Βράχο της Ακρόπολης το καλοκαίρι του 2023”.

Η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κα Καλλιόπη Βέττα μίλησε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού με διατάξεις για το ελληνόφωνο τραγούδι, τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και την πολιτιστική κληρονομιά.

“Μάλλον δεν ήταν αρκετές οι προηγούμενες (απορ)ρυθμίσεις της κ. Μενδώνη στον πολιτισμό, όπου έφτασε στο σημείο να νομοθετεί των εκπατρισμό ελληνικών αρχαιοτήτων για 50 χρόνια και να ξεπλένει αρχαιοκαπηλικά εγκλήματα, όπως η ‘Συλλογή Στερν’, με την κάλυψη της πλειοψηφίας της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Πλέον επανέρχεται με ‘νέες ιδέες’ για να ολοκληρωθεί το κομματικό πλιάτσικο στο σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, η οποία μάλλον εκλαμβάνεται από τους κυβερνώντες ως προσωπική τους περιουσία”, σημείωσε η κα Βέττα.

Η κα Βέττα επεσήμανε κατά την ομιλία της ότι “η κα Μενδώνη είναι η τρίτη φορά μέσα σε 4 χρόνια που φέρνει ρυθμίσεις “για τον εκσυχρονισμό” και την “αποδοτικότερη λειτουργία” του ΟΔΑΠ, που η ίδια (επαν)ίδρυσε το 2020, ομολογώντας, προφανώς την αποτυχία της”. Υπενθύμισε, δε, ότι τα ίδια επιχειρήματα περί αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και εκσυγχρονισμού είχε επικαλεστεί η κα Μενδώνη και όταν μετέτρεπε τα 5 μεγάλα κρατικά μουσεία σε ΝΠΔΔ, όμως μέχρι σήμερα -και εν όψει τουριστικής περιόδου- δεν έχει διασφαλιστεί στοιχειωδώς ούτε καν η ασφάλειά τους, όπως καταδεικνύει το πρόσφατο παράδειγμα του Βυζαντινού Μουσείου στο κέντρο της Αθήνας, όπου άγνωστοι δράστες έκλεψαν ανενόχλητοι καλώδια χαλκού από τις εγκαταστάσεις του, χωρίς να υπάρξει λογοδοσία από το διορισμένο ΔΣ της υπουργού.

Και συνέχισε: “Λογοδοσία όμως δεν έχει υπάρξει ούτε από το διορισμένο ΔΣ της υπουργού στον ΟΔΑΠ, που ακόμα δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη για τα πλαστά εισιτήρια που πλημμύρισαν τον Βράχο της Ακρόπολης το καλοκαίρι του 2023. Αντί λογοδοσίας, η κα Μενδώνη έρχεται με αυτό το νομοσχέδιο να προσφέρει στον ΟΔΑΠ και νέα όπλα αδιαφάνειας, όπως είναι αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων στις 60.000 ευρώ και οι αθρόες φωτογραφικές προσλήψεις υπαλλήλων στα πωλητήρια του Οργανισμού, μέσω συνέντευξης στους διαχειριστές των πωλητηρίων (!), τα οποία στη συνέχεια ο ΟΔΑΠ θα τα μισθώσει σε ιδιώτες (!).

Δυστυχώς για τους πολίτες, αλλά και για την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και περιουσίας, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ όχι μόνο δεν εκσυγχρονίστηκε αλλά μετατρέπεται ταχύτατα:

  • σε όχημα αδιαφάνειας,
  • σε εκκολαπτήριο παρασιτικής επιχειρηματικότητας,
  • σε όργανο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων
  • σε παράθυρο κομματικών διορισμών.

Αυτή είναι η προσφορά της ΝΔ και της κας Μενδώνη στον πολιτισμό της χώρας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

22/05/2024
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024