Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑνυπόστατες οι κατηγορίες κατά του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Ανυπόστατες οι κατηγορίες κατά του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Με έκδοση διευκρινιστικού δελτίου τύπου αντέδρασε το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στα χθεσινά δημοσιεύματα που αφορούν στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων της Εταιρίας Αεροδρομίου λόγω του περιστατικού που έγινε στις 20 Ιουλίου, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας έχασε την πτήση του προς Κρήτη εξαιτίας του ελέγχου στον οποίο τον υπόβαλαν οι υπάλληλοι της εταιρίας ασφάλειας…

Με έκδοση διευκρινιστικού δελτίου τύπου αντέδρασε το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στα χθεσινά δημοσιεύματα που αφορούν στην άσκηση ποινικής δίωξης<...> κατά των υπευθύνων της Εταιρίας Αεροδρομίου λόγω του περιστατικού που έγινε στις 20 Ιουλίου, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας έχασε την πτήση του προς Κρήτη εξαιτίας του ελέγχου στον οποίο τον υπόβαλαν οι υπάλληλοι της εταιρίας ασφάλειας.

Στο σχετικό έγγραφο το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς, και προς αποφυγήν λανθασμένων εντυπώσεων, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου δεν αντανακλά ούτε προδικάζει σε καμία περίπτωση – όπως με έκπληξη διαβάζουμε σε ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου – τη βασιμότητα των ισχυρισμών του κ. Τσοβόλα.

Αναφορικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα το Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 με τον κ. Δημήτριο Τσοβόλα, κατά την αναχώρησή του από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα, συμβάλλοντας στην πλήρη ενημέρωσή σας επί του θέματος αυτού, ώστε να αποφεύγονται οποιεσδήποτε τυχόν παρανοήσεις.

Όπως είναι γνωστό, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όπως και κάθε άλλο αεροδρόμιο της ελληνικής επικράτειας, υπόκειται στις διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας Πολιτικής Αεροπορίας (Ε.Κ.Α.Π.Α.) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο οποίος έχει εκδοθεί με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών & Επικοινωνιών. Στις διατάξεις αυτές, τις οποίες άλλωστε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εφαρμόζει πιστά, συμπεριλαμβάνονται και εκείνες που αφορούν στους ελέγχους επιβατών και χειραποσκευών τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 13.9 του Ε.Κ.Α.Π.Α., και υπό τον τίτλο “Έλεγχος προσωπικοτήτων, διπλωματών και των αποσκευών τους”, κρατικοί επίσημοι και λοιπές προσωπικότητες με τις αποσκευές τους υπόκεινται σε έλεγχο ασφαλείας. Τα μόνα πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε έλεγχο ασφαλείας είναι τα ακόλουθα: Αρχηγοί κρατών και Εκκλησιών, οι Πρωθυπουργοί και τα μέλη των Κυβερνήσεων ξένων κρατών, εφ’όσον είναι προσκεκλημένοι του Ελληνικού Κράτους, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς Διεθνών Οργανισμών, εφ’όσον είναι προσκεκλημένοι του Ελληνικού Κράτους, τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω, εφ’όσον τους συνοδεύουν και, τέλος, τα πρόσωπα για τα οποία θα ζητηθεί από το Υπουργείο των Εξωτερικών να μην υποστούν έλεγχο ασφαλείας.

Εν όψει των ανωτέρω και σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημαίνεται ότι η συμπεριφορά του προσωπικού ασφαλείας ήταν άκρως ευγενική και αντανακλούσε τον οφειλόμενο σεβασμό προς το πρόσωπο του κ. Τσοβόλα ως Αρχηγού Πολιτικού Κόμματος και πρώην Υπουργού της Ελληνικής Κυβέρνησης, χωρίς όμως και να παραγνωρίζεται η αναγκαιότητα εφαρμογής των υφιστάμενων διαδικασιών ασφαλείας, όπως ορίζεται από το νόμο (Ν. 2518/1997, άρθρο 1, εδάφιο 3, δυνάμει του οποίου ο έλεγχος με ειδικά μηχανήματα επιβατών και αποσκευών στους χώρους των αεροδρομίων ή λιμένων δύναται να διενεργηθεί κατόπιν αδείας της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής από ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας).

Συγκεκριμένα, κατά την αναχώρηση του κ. Τσοβόλα για τα Χανιά με την πτήση Α3 330 της αεροπορικής εταιρίας Aegean Airlines, ο προϊστάμενος του σημείου ελέγχου απ’ όπου διήλθε ο κ. Τσοβόλας, προσφέρθηκε να τον εξυπηρετήσει κατά προτεραιότητα αναγνωρίζοντάς τον κατά την παραμονή του στη σειρά των επιβατών, πρόταση την οποία ο κ. Τσοβόλας ευγενικά δεν αποδέχθηκε.

Περαιτέρω, κατά τη διέλευσή του κ. Τσοβόλα από το σημείο ελέγχου, ενεργοποιήθηκε η πύλη ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων, γεγονός το οποίο οδήγησε τον προϊστάμενο του σημείου ελέγχου να ενημερώσει τον κ. Τσοβόλα ότι θα έπρεπε σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες να διενεργηθεί επιπλέον ένας διακριτικός έλεγχος. Ο κ. Τσοβόλας αρνήθηκε έντονα και αποχώρησε από το σημείο ελέγχου προκειμένου να επιβιβασθεί στο αεροσκάφος που θα εκτελούσε τη συγκεκριμένη πτήση.

Μετά το παραπάνω περιστατικό, ο προϊστάμενος του σημείου ελέγχου ενημέρωσε τους υπευθύνους του αερολιμένα για το θέμα, οι οποίοι ως όφειλαν ενημέρωσαν την Ελληνική Αστυνομία και τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία.

Διευκρινίζεται δε σε αυτό το σημείο ότι οι έλεγχοι ασφαλείας που διενεργούνται από το εξειδικευμένο προσωπικό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, γίνονται πάντα με τη συναίνεση του επιβάτη και, σε περίπτωση που αυτός αρνηθεί, το προσωπικό ασφαλείας οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και την αεροπορική εταιρία.

Ακολούθως, η αεροπορική εταιρία, ενεργώντας σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλείας που εφαρμόζει, απέστειλε υπάλληλό της, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Τσοβόλα πριν από την έξοδο επιβίβασης, ότι θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος ασφαλείας προκειμένου να επιβιβασθεί στο αεροσκάφος, πράγμα το οποίο δεν δέχθηκε ο κ. Τσοβόλας, ο οποίος ακύρωσε την αναχώρησή του με τη συγκεκριμένη εταιρία.

Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες είναι ουσιαστικοί εταίροι και αρωγοί του συστήματος ασφαλείας κάθε αερολιμένα, εφόσον τελικά αυτές θα υποστούν και τις πιθανές επιπτώσεις σε περίπτωση μεταφοράς μη ή πλημμελώς ελεγχθέντων επιβατών.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε για μία ακόμα φορά ότι η εταιρία “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.” είναι ιδιωτική ελληνική εταιρεία κοινής ωφελείας, συνεστημένη στην Ελλάδα και κατά το Ελληνικό Δίκαιο, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει κατά 55% το Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς, ουδεμία “γερμανική” εταιρεία έχει την ευθύνη λειτουργίας και διαχείρισης του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”, οι δε εργαζόμενοι στην Εταιρεία Αεροδρομίου είναι σε ποσοστό 99% Έλληνες πολίτες.

Τέλος, όπως είναι γνωστό, το επίπεδο ασφαλείας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών συγκαταλέγεται μεταξύ των καλυτέρων αεροδρομίων διεθνώς, πράγμα για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι ειδικά στην παρούσα κατάσταση μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά και σε σχέση με τις αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Πεποίθησή μας, καταλήγει το δελτίο τύπου του αεροδρομίου, δε είναι ότι η αναγνώριση αυτή και η θετική κατάταξη του επιπέδου ασφαλείας του αεροδρομίου μας, δεν απορρέει μόνο από την αξιολόγηση του αεροδρομίου ως προς τα τεχνολογικά του συστήματα αλλά και ως προς το επίπεδο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, την καθολική εφαρμογή των διαδικασιών ασφαλείας και του επαγγελματισμού του προσωπικού του.

Με αφορμή την ανακοίνωση της διοίκησης του αεροδρομίου, από το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ εκδόθηκε η ακόλουθη λακωνική ανακοίνωση: “Όλοι όσοι βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος οφείλουν να σέβονται την ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024