Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈκθεση και σύσκεψη για την πορεία του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες

Έκθεση και σύσκεψη για την πορεία του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες

Με την παρουσία των προέδρων του Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκπροσώπων των Πρασίνων, μεγάλου αριθμού Ευρωβουλευτών και πλήθος κόσμου έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο τα εγκαίνια της Έκθεσης του ΕΟΤ “Ταξίδι στο χρόνο”

Με την παρουσία των προέδρων του Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκπροσώπων των Πρασίνων, μεγάλου αριθμού Ευρωβουλευτών και πλήθος κόσμου έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο<...> τα εγκαίνια της Έκθεσης του ΕΟΤ “Ταξίδι στο χρόνο” μετά από μία πρωτοβουλία του Προέδρου ΕΟΤ κ. Ι. Πατέλλη και των Ευρωβουλευτών Ε. Μπακόπουλου, Κ. Χατζηδάκη και Ε. Μαστοράκη.

Παράλληλα, διοργανώθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία ΕΟΤ στις Βρυξέλλες όπου εξετάσθηκε η πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2002 και οι προοπτικές για το 2003. Στη σύσκεψη που έγινε συμμετείχαν οι διευθυντές των Διευθύνσεων ΕΟΤ στο Λονδίνο Αγγλία Π. Αργυρός, Παρίσι-Γαλλία Α. Ηλιοκρατίδου, Ολλανδίας Σ. Ιωαννίδης, Ελβετίας Γ. Κοντογιαννόπουλος και Σουηδίας Λιανέρης.

Βασικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Τσοχατζόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στην ανάγκη υλοποίησης μέτρων ενίσχυσης της τουριστικής πολιτικής, προς όφελος του καταναλωτή και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του συνολικού ευρωπαϊκού προϊόντος. Το ερώτημα είναι, σημείωσε ο κ. υπουργός, πως ο ευρωπαϊκός τουρισμός μπορεί να διατηρήσει τα μεγέθη του και να αυξηθεί με ένα εσωτερικό πλαίσιο κοινοτικού δικαίου ελεύθερου ανταγωνισμού, αρκετά αυστηρό, όταν εκτός ΕΕ οι άλλοι τουριστικοί προορισμοί διαχειρίζονται τις “κρίσεις”, μέσω γενναίων άμεσων ή έμμεσων ενισχύσεων. Πως μια ‘ανοιχτή αγορά’ όπως ο τουρισμός θα επιβιώσει στην Ευρώπη, και όχι μόνο μακροπρόθεσμα, σε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού με τους εκτός ΕΕ προορισμούς, που για παράδειγμα, συνεργάζονται με τα δίκτυα διανομής του προϊόντος τους και τα και τα στηρίζουν και οικονομικά σε περίοδο κρίσεων και συγχρόνως επωφελούνται από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις των νομισμάτων τους; πως οι επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής τουριστικής αλυσίδας θα ανταγωνισθούν σε συνθήκες κρίσης τις ομοειδείς επιχειρήσεις των εκτός ΕΕ χωρών όταν αυτές ενισχύονται συστηματικά για αντεπεξέλθουν και να επιβιώσουν; Και τι σημαίνει τελικά για την Ευρώπη ως προορισμό και για τους επί μέρους μικρούς και μεγάλους προορισμούς της η τυχόν εξώθηση σημαντικών ‘παικτών’ εκτός αγοράς; αναρωτήθηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα γίνουν από τον ΕΟΤ δύο συνέδρια με θέματα “Τουρισμός και Πολιτισμός” και “Τουρισμός και Μεταφορές”. Στόχος των εκδηλώσεων θα είναι να εξαχθούν πρακτικά συμπεράσματα και προτάσεις προς όφελος του ευρωπαϊκού τουρισμού. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε, συμπερασματικά, ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός με τα σημερινά του μεγέθη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν κάτι δεδομένο. Θα πρέπει να αποκτήσει την αναγνώριση που του αξίζει.

Κατά την σύσκεψη επίσης συζητήθηκαν οι προοπτικές για το 2003, έγινε απολογισμός για το 2002 και για την πολιτική προβολής της χώρας. Με βάση τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των διευθυντών ΕΟΤ Εξωτερικού διαπιστώθηκε ότι ορισμένες αγορές “κρατήθηκαν” ικανοποιητικά, ανάλογα με τις περιστάσεις (Αγγλία), άλλες είχαν και αύξηση (Ολλανδία) ενώ ορισμένες είχαν μείωση (Σουηδία). Οι προοπτικές για το 2003 δείχνουν ότι θα είναι μια χρονιά δύσκολη, καθώς το μοντέλο που έως σήμερα είναι γνωστό σαν “τουριστικό πακέτο”, θα έχει περαιτέρω δυσκολίες προώθησης. Για το λόγο αυτό, τονίσθηκε στην σύσκεψη, αναζητούνται νέα προϊόντα. Οι τάσεις σύμφωνα με τους συμμετέχοντες θα φανούν στην World Travel Market.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024