Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΠρωτοπόρος η SAS στις `πράσινες πτήσεις`

Πρωτοπόρος η SAS στις `πράσινες πτήσεις`

Με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 20% μέχρι το 2020, η αεροπορική εταιρία SAS, γνωστή για την περιβαλλοντική ευαισθησία της, ανακοίνωσε την εφαρμογή νέου στρατηγικού σχεδίου, που συμπεριλαμβάνει […]

Με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 20% μέχρι το 2020, η αεροπορική εταιρία SAS, γνωστή για την περιβαλλοντική ευαισθησία της, ανακοίνωσε την εφαρμογή νέου στρατηγικού σχεδίου, που συμπεριλαμβάνει την πρωτοπόρο<...>μέθοδο των ‘πράσινων πτήσεων’.

Η φιλοσοφία των πτήσεων αυτών ξεκινά από την προετοιμασία του αεροσκάφους πριν την απογείωση, και καταλήγει μέχρι και την προσγείωση. Όπως είναι γνωστό τα αεροπλάνα από τη στιγμή που φεύγουν από τις πύλες παραμένουν αρκετή ώρα στο έδαφος σε ‘ουρές’ περιμένοντας την απογείωση τους, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων και φυσικά να εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Σπατάλη στα καύσιμα και τις εκπομπές αερίων γίνεται και κατά την προσγείωση, αφού πολλές φορές τα αεροπλάνα φθάνοντας στον προορισμό τους κοντά στο αεροδρόμιο δεν υπάρχει ελεύθερος διάδρομος για προσγείωση. Έτσι αναγκάζονται να παραμένουν στον αέρα για αρκετά λεπτά εκπέμποντας επικίνδυνα για την υγεία αέρια.

Ο άψογος συντονισμός που χρειάζεται για να επιτευχθεί η απευθείας απογείωση και η άμεση προσγείωση των αεροπλάνων απαιτεί υψηλή τεχνολογία και φυσικά επενδύσεις στα αεροδρόμια. Το αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, μαζί με την αεροπορική εταιρία Scandinavian Airlines, SAS, και την ερευνητική εταιρία LFV μετά από μακρόχρονη έρευνα, παρουσίασαν πρόσφατα μια νέα διαδικασία που βασίζεται σε καινοτόμες, νέες τεχνολογικά, λύσεις ικανές να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση των ‘πράσινων πτήσεων’. Με τη βοήθεια της εξελιγμένης αυτής τεχνολογίας ο πιλότος καθορίζει τον χρόνο προσγείωσης με μεγαλύτερη ακρίβεια και πολύ πιο εγκαίρως από ότι πράττει σήμερα, και η πτήση του αεροπλάνου καθ’ όλη τη διάρκεια της προσαρμόζεται ώστε να ισχύει ο χρόνος προσγείωσης που έχει υπολογισθεί.

Η φιλοσοφία στηρίζεται στον απόλυτο συντονισμό του αεροπλάνου με τον πύργο ελέγχου ώστε από τη στιγμή που θα πάρει την άδεια να ανάψει τις μηχανές και να φύγει από την πύλη να μην χρειάζεται να περιμένει να βρεθεί διάδρομος απογείωσης, αλλά το κάθε αεροπλάνο, χωρίς καθόλου καθυστερήσεις, να πηγαίνει κατευθείαν για απογείωση.

Η προετοιμασία για την προσγείωση έχει ξεκινήσει πριν ακόμα την απογείωση του αεροπλάνου προσδιορίζοντας την ώρα της προσγείωσης του με απόκλιση μικρότερη του λεπτού. Έτσι, το αεροπλάνο βρίσκεται σε επαφή με τον πύργο ελέγχου συνεχώς επιβεβαιώνοντας την ώρα της προσγείωσης του, ώστε την κατάλληλη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία της προσγείωσης είναι σε θέση να μειώσει την ισχύ των μηχανών μειώνοντας και κατ’ επέκταση και την εκπομπή των αερίων. Φυσικά, αυτή η διαδικασία έχει και ως αποτέλεσμα τη μείωση του θορύβου.

Στις πτήσεις που δεν ακολουθούν τη φιλοσοφία των ‘πράσινων πτήσεων’, η ώρα της προσγείωσης δίνεται στον πιλότο λίγα λεπτά πριν. Έτσι όταν το αεροπλάνο προσεγγίζει το αεροδρόμιο κατεβαίνει σταδιακά με τις μηχανές σε πλήρη ισχύ, ενώ μερικές φορές αναγκάζεται να κάνει διάφορους κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο, εκπέμποντας μεγάλες ποσότητες καυσαερίων.

Από τον Ιανουάριο του 2006, που πειραματικά εφαρμόζεται η τεχνολογία αυτή, έχουν γίνει στο αεροδρόμιο Αρλάντα 2.000 ‘πράσινες πτήσεις’, ενώ υπολογίζεται ότι είναι εφικτό κατά μέσο όρο να εξοικονομούνται 150 κιλά καυσίμων, ή 450 κιλά καυσαερίου, ανά πτήση στις κοντινές διαδρομές που χρησιμοποιούνται Β737.

Εάν έστω οι 107.790 προσγειώσεις του αεροδρομίου Αρλάντα για το 2007 ήταν με τη μέθοδο των πράσινων πτήσεων, θα είχαν μειωθεί οι εκπομπές καυσαερίων κατά 50.000 τόνους, χωρίς να έχει υπολογισθεί ότι τα μεγαλύτερα αεροπλάνα εκπέμπουν ακόμα περισσότερα καυσαέρια.

Μεταξύ των στόχων που έθεσαν οι τρεις εταίροι, είναι 8 στις 10 προσγειώσεις να είναι ‘πράσινες’ μέχρι το 2012, και να μειωθεί κατά 50% ο χρόνος τροχοδρόμησης όλων των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Αρλάντα μέχρι το 2010.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024