Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΣειρά παραβάσεων σε κυλικεία πλοίων εντόπισαν κλιμάκια ελέγχου
Νομαρχία Πειραιά

Σειρά παραβάσεων σε κυλικεία πλοίων εντόπισαν κλιμάκια ελέγχου

“Τα πλοία φεύγουν, αλλά η υπόθεση «προστασία των καταναλωτών-ταξιδιωτών» παραμένει ξέμπαρκη στο λιμάνι” αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η Νομαρχία Πειραιά, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ελέγχων σε κυλικεία πλοίων, που πραγματοποίησαν μικτά κλιμάκια ελέγχου των Διευθύνσεων Προστασίας του Καταναλωτή και Υγειονομικών Ελέγχων…

“Τα πλοία φεύγουν, αλλά η υπόθεση «προστασία των καταναλωτών-ταξιδιωτών» παραμένει ξέμπαρκη στο λιμάνι” αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η Νομαρχία Πειραιά, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ελέγχων σε<...>κυλικεία πλοίων, που πραγματοποίησαν μικτά κλιμάκια ελέγχου των Διευθύνσεων Προστασίας του Καταναλωτή και Υγειονομικών Ελέγχων, εντοπίζοντας σωρεία παραβάσεων.

Δυστυχώς, σημειώνει η Νομαρχία, παρά τις όποιες εξαγγελίες, καμία ουσιαστική κίνηση δεν έχει γίνει από τους πλοιοκτήτες και την πολιτεία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών, με αποτέλεσμα να οργιάζει η κερδοσκοπία στα κυλικεία των πλοίων και οι υπεύθυνοι να βρίσκουν συνεχώς νέους δόλιους τρόπους για να παραπλανούν τον επιβάτη. Είτε δεν διαθέτουν τα καθορισμένα από τον νόμο διατιμημένα προϊόντα (π.χ. τοστ ζαμπόν-τυρί, σάντουιτς, μικρό μπουκαλάκι με νερό, κ.λ.π.), είτε πωλούν τα ακριβότερα από τα διατιμημένα (π.χ. μπουκαλάκι νερού μόνο των 750 ml αντί και των 500ml), στερώντας από τον ταξιδιώτη το δικαίωμα της επιλογής.

Τα απλά τοστ με ζαμπόν και τυρί των 1,50 ευρώ, είναι είδος υπό εξαφάνιση και έτσι οι επιβάτες είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τοστ με γαλοπούλα και τυρί στην τιμή των 3,20 ευρώ. Την ίδια στιγμή παρά το γεγονός ότι η κατοχή και διάθεση στον καταναλωτή εμφιαλωμένων νερών των 500 ml είναι υποχρεωτική από τα κυλικεία των πλοίων, αυτά προωθούν τα νερά των 750 ml που είναι ακριβότερα.

Τα πλοία, στα οποία οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά πραγματοποίησαν ελέγχους είναι τα HIGH SPEED III, BLUE STAR ITHAKI, SPEED RUNNER II, MIΛΕΝΑ. Συγκεκριμένα:

HIGH SPEED III

Στο πλοίο υπάρχουν τρία κυλικεία και εκμεταλλεύτρια εταιρία με βάση την κατεχόμενη άδεια είναι η OLYMPUS PLAZA CATERING ΕΠΕ. Τα παραστατικά όμως που εκδίδει η ταμειακή μηχανή αναφέρουν ως εκμεταλλεύτρια εταιρία την OLYMPUS PLAZA CATERING A.E. Το μικτό κλιμάκιο της Νομαρχίας προσέγγισε τα κυλικεία του πλοίου για αγορά διατιμημένων προϊόντων πρώτα ως απλοί ταξιδιώτες και στη συνέχεια αναφέροντας την ιδιότητά τους. Τα αποτέλεσματα:

  • Στις προθήκες ψυγεία δεν υπήρχαν τα προϊόντα διατίμησης, τοστ ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί. Όταν ζητήθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα η απάντηση των υπευθύνων ήταν ότι είχαν τελειώσει. Στο αίτημα να φτιαχτούν τοστ ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί η αντιπρόταση ήταν σάντουιτς με γαλοπούλα και τυρί κόστους 3,20 ευρώ.
  • Στη συνέχεια που επισκέφθηκαν εκ νέου τα κυλικεία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επίσημο έλεγχο διαπίστωσαν ότι είχαν τοποθετήσει στις προθήκες – ψυγεία τοστ με ζαμπόν και τυρί, που είναι στον κατάλογο των διατιμημένων προϊόντων, που προηγουμένως είχαν αναφέρει ότι δεν υπήρχαν.
  • Στο κυλικείο της Γ2 οικονομικής θέσης ζητήθηκε μπουκάλι νερό και δόθηκε των 0,75 ml.
  • Σε κανένα σημείο στο καράβι δεν υπήρχε κυτίο παραπόνων.
  • Από υγειονομικής απόψεως δεν ήταν αναρτημένη η άδεια που αντιστοιχούσε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ούτε επεδείχθη αντίστοιχο βιβλίο αστυιατρικών επιθεωρήσεων.


Ε/Γ – Ο/Γ BLUE STAR ITHAKI

Στο πλοίο υπάρχουν τρία κυλικεία με εκμεταλλεύτρια εταιρία την ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΦΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΓΕΥΣΙΠΛΟΪΑ Α.Ε., όπου διαπιστώθηκε ότι:

  • Και στα τρία κυλικεία υπήρχαν μπουκάλια νερού 0,5 lt και 0,75 lt αλλά προωθούσαν το μέγεθος των 0,75 lt χωρίς να ρωτήσουν τους επιβάτες. Μόνο όταν ζητήθηκε μικρότερο μέγεθος δόθηκε των 0,5 lt.
  • Τα τοστ διατίμησης δεν αναγράφουν ημερομηνία παραγωγής και λήξης.
  • Διαπιστώθηκε η λειτουργία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου άνευ αδείας.


SPEED RUNNER II

Το πλοίο διέθετε δύο κυλικεία με εκμεταλλεύτρια εταιρία την ΕΨΙΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Ε. στα οποία διαπιστώθηκε ότι:

  • Δεν διέθεταν τις απαιτούμενες από τον νόμο άδειες λειτουργίας
  • Δεν διέθεταν όλα τα διατιμημένα προϊόντα
  • Δεν υπήρχαν κυτία παραπόνων, ο προβλεπόμενος αριθμός φύλλων διαμαρτυρίας και φάκελοι


ΜΙΛΕΝΑ
  • Οι θερμοκρασίες στους θαλάμους βαθιάς κατάψυξης διαπιστώθηκε ότι ήταν εκτός των ορίων που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.
  • Στους θαλάμους συντήρησης δεν υπήρχαν σημάνσεις στα οπωροκηπευτικά προϊόντα.
  • Τα αποχωρητήρια του πλοίου χαρακτηρίστηκαν ως «ακάθαρτα», καθώς οι συνθήκες από υγειονομικής απόψεως δεν ήταν ικανοποιητικές.
  • Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πλοίο σε πρόσφατο έλεγχο είχαν κατασχεθεί 100 κιλά ακατάλληλης για κατανάλωση τσιπούρας, διότι αν και νωπή βρίσκονταν στην κατάψυξη και δεν έφερε ενδείξεις, όπως επίσης και οπωροκηπευτικά (πεπόνια, καρότα, κρεμμύδια, τομάτες, πορτοκάλια κλπ) τα οποία δεν έφεραν σημάνσεις, ενώ στο θάλαμο κατάψυξης διαπιστώθηκε ότι η θερμοκρασία των λαχανικών ήταν μεγαλύτερη από ότι ορίζουν οι σχετικές διατάξεις.


Στα πλοία ΚΡΗΤΗ Ι και ΜΑΡΙΝΑ οι θερμοκρασίες στους θαλάμους βαθιάς κατάψυξης διαπιστώθηκε ότι ήταν εκτός των ορίων που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις, ενώ και στους θαλάμους συντήρησης δεν υπήρχαν σημάνσεις στα οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Οι παραπάνω υποθέσεις παραπέμπονται στον εισαγγελέα και επιβάλλονται με απόφαση του Νομάρχη Πειραιά τα ανώτερα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ θα διακοπεί η λειτουργία των κυλικείων των πλοίων που δεν διαθέτουν άδεια. Οι έλεγχοι εν πλω στα πλοία της ακτοπλοΐας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, καθ` όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Σημειώνεται ότι ήδη ο Νομάρχης Πειραιά έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ στο πλοίο Παναγία Τήνου, γιατί σε έλεγχο του λιμενικού σώματος `Ανδρου διαπιστώθηκε ότι στο κυλικείο της οικονομικής θέσης του πωλούνταν στιγμιαίος ΝΕΣ ΚΑΦΕ στην τιμή των 2,80 ευρώ αντί του 1,50 ευρώ.

Παράλληλα, η Νομαρχία Πειραιά πιστεύοντας στη δύναμη και στον ρόλο του ενημερωμένου και ενεργού πολίτη θα μοιράσει και φέτος το καλοκαίρι στους ταξιδιώτες του μεγάλου λιμανιού ενημερωτικά φυλλάδια με χρηστικές συμβουλές για τα ταξίδια, τη διαμονή και τις δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία για την προστασία τους.

Με το σύνθημα «Απολαμβάνω τις διακοπές μου, γνωρίζοντας τα δικαιώματά μου» από τις 7 αύριο το πρωί, Παρασκευή 13 Ιουλίου, υπάλληλοι της Νομαρχίας Πειραιά θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να ενημερώσουν έγκαιρα και σωστά τους πολίτες – καταναλωτές για τα δικαιώματά τους, πριν ξεκινήσουν και αφού βρεθούν στον τόπο των διακοπών τους.

Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά, κ. Γιάννης Μίχας, «παρά το γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση δεν μας έχει στηρίξει με μέσα και προσωπικό, εμείς συνεχίζουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα την προσπάθειά μας για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, αλλά και για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους του ακτοπλοϊκού ταξιδιού. Σε μια εποχή ακρίβειας, όπου οι τιμές των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών κυριολεκτικά «δαγκώνουν» οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα κτυπήματα. Βρίσκουμε τον τρόπο, με ουσιαστικούς ελέγχους και εκστρατείες ενημέρωσης ενισχύουμε το «μέτωπο» κατά της κερδοσκοπίας και της αυθαιρεσίας που δυστυχώς μας ακολουθούν παντού. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε πολύ σημαντική την συμβολή των ίδιων των πολιτών. Γι` αυτό στην Νομαρχία Πειραιά δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τομέα της ενημέρωσης. Καθιστούμε τον πολίτη – καταναλωτή πιο ενημερωμένο, πιο ενεργό, πιο ισχυρό με την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων και τον γνωστό πλέον τηλεφωνικό τετραψήφιο αριθμό 1570, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και να καταγγέλλουν».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024