Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΟλοκληρώθηκε το YES to SEApping Forum 2023 – Στο επίκεντρο των νέων η Γαλάζια Οικονομία
Γαλάζια Οικονομία

Ολοκληρώθηκε το YES to SEApping Forum 2023 – Στο επίκεντρο των νέων η Γαλάζια Οικονομία

Στη φετινή διοργάνωση, συνολικά 300 φοιτητές και απόφοιτοι από την Βόρεια Ελλάδα έλαβαν μέρος και ξεναγήθηκαν στα περίπτερα.

Το “YES to SEApping Forum 2023”,  διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο του «Posidonia SEA Tourism 2023» στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.

Το “YES to SEApping Forum 2023” είχε ως στόχο την ενημέρωση των νέων για την εξελισσόμενη Γαλάζια Οικονομία, καλύπτοντας τόσο το φάσμα της Ναυτιλίας όσο και του Θαλάσσιου Τουρισμού, δύο τομείς καθοριστικής σημασίας για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Η συμμετοχή του YES Forum στις εκθέσεις των Ποσειδωνίων έχει καθιερωθεί από το 2016 σαν η Ημέρα των Νέων. Στη φετινή διοργάνωση, συνολικά 300 φοιτητές και απόφοιτοι από την Βόρεια Ελλάδα έλαβαν μέρος και ξεναγήθηκαν στα περίπτερα της έκθεσης, ενώ συζήτησαν με τους εκπροσώπους τους και παρακολούθησαν πάνελ συζήτησης για τη ναυτιλία και το θαλάσσιο τουρισμό.

Η Δανάη Μπεζαντάκου, Concept Founder του YES FORUM, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης έκανε μια αναδρομή στις δράσεις της ανοιχτής πλατφόρμας διαλόγου του YES Forum η οποία μετρά σχεδόν 10 χρόνια ζωής με στόχο την υποστήριξη/δημιουργία  της νέας γενιάς στελεχών στους τομείς της Ναυτιλίας και του Θαλάσσιου Τουρισμού, διευρύνοντας τους διαύλους επικοινωνίας με τη ναυτιλιακή αγορά και παρουσιάζοντας τις προοπτικές των δύο τομέων σε φοιτητές και μαθητές.

Αριθμητικά μιλώντας, από τον Απρίλιο του 2020 μόνο, έχουν λάβει χώρα 70 διαδικτυακοί διάλογοι, εκδηλώσεις και επισκέψεις σε Ναυτιλιακές Εταιρείες που διήρκεσαν πάνω από 150 ώρες με περισσότερους από 500 ομιλητές και περισσότερες από 2.000 ερωτήσεις. Μέσω των κοινωνικών δικτύων, και των αναρτήσεων σχετικά με το YES Forum, περισσότεροι από 2.000.000 άνθρωποι έχουν δει, μάθει ή ακούσει για την ιστορία τους. Υπάρχει ένας μέσος όρος 70 εθελοντών που συμμετέχουν στην ομάδα ετησίως. Τα μέλη του συμβουλευτικού συμβουλίου έχουν ξεπεράσει τα 150 και οι μαθητές που έχουν εκπαιδευτεί για τη ναυτιλία ξεπερνούν τους 100.000. Τέλος, 50 εθελοντικές οργανώσεις νέων υποστηρίζουν και συνεργάζονται με το Yes Forum.

Αναφορά έγινε και στο εγκεκριμένο πλέον πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: “Yes Tour To Schools”, το οποίο αφορά στην οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων σε σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών από την Γ’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου όλων των σχολικών μονάδων της χώρας, σχετικά με τις σπουδές και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απεύθυνε ο διοικητής ΑΕΝ Μακεδονίας, αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Μακρής, ο οποίος καλωσόρισε το ακροατήριο, το 60% του οποίου αποτελούνταν από σπουδαστές και αποφοίτους της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Μακεδονίας αναφερόμενος στις προοπτικές του ναυτικού επαγγέλματος και στην επόμενη γενιά ναυτικών που θα στελεχώσει των μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως.

Οι εθελοντές του YES Forum παρουσίασαν τη δομή της ομάδας, μίλησαν για την αξία του εθελοντισμού και τους τρόπους με τους οποίους το YES Forum τους έχει βοηθήσει να εξελιχθούν και να αρχίσουν την καριέρα τους στη ναυτιλία πριν ακόμα την αποφοίτησή τους.

Οι ομιλητές έδωσαν συμβουλές στους νέους για τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να εργασθούν στη ναυτιλία, διαβεβαιώνοντας ότι στον κλάδο μπορούν να απασχοληθούν πολλές ειδικότητες και τονίζοντας πως ο χώρος είναι ανοιχτός με στερεότυπα όπως την ανάγκη “διασύνδεσης” να μην ισχύουν. Τόνισαν ότι πρέπει να έχει κανείς επαγγελματικό χαρακτήρα, κοινωνικές δεξιότητες, ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα καθώς και τόλμη και αποφασιστικότητα να κυνηγήσει τα όνειρά του.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με θέμα “Gen Z, Millennials, Gen X, Boomers: Bridging the Gap?”, από την Ξένια Κούρτογλου, Founder, Focus Bari, Resilience Expert, Author, η οποία μίλησε για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι διαφορετικές γενιές εκτιμούν την εργασία και τις παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη τους κατά την αναζήτηση εργασίας.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο συντόνισε επίσης η Δανάη Μπεζαντάκου, επικεντρώθηκε στον θαλάσσιο τουρισμό και τους κλάδους του yachting και της κρουαζιέρας, με κεντρικούς ομιλητές που καθοδήγησαν τους νέους φοιτητές και αποφοίτους με τις δικές τους προσωπικές ιστορίες.

Κλείνοντας, η Δανάη Μπεζαντάκου τόνισε την ανάγκη τέτοιων ανοιχτών διαλόγων, για την υποστήριξη των δύο ισχυρότερων κλάδων της Ελλάδας, της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

11/12/2023
08/12/2023
07/12/2023
06/12/2023
05/12/2023
04/12/2023