Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΔήμαρχοι εναντίον ΥΠΕΧΩΔΕ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Διοργάνωση τριήμερων εκδηλώσεων

Δήμαρχοι εναντίον ΥΠΕΧΩΔΕ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Συστράτευση δυνάμεων κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ, με απώτερο στόχο τη διάσωση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το οποίο θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, πραγματοποιούν οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας με την υποστήριξη του Νομάρχη Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματίσει τριήμερο εκδηλώσεων (18-20 Ιανουαρίου) στο Ολυμπιακό Κέντρο Καλαθοσφαίρισης…

Συστράτευση δυνάμεων κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ, με απώτερο στόχο τη διάσωση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το οποίο θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, πραγματοποιούν οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας με την υποστήριξη<...>του Νομάρχη Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματίσει τριήμερο εκδηλώσεων (18-20 Ιανουαρίου) στο Ολυμπιακό Κέντρο Καλαθοσφαίρισης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται δενδροφύτευση, επιστημονική διημερίδα, αλλά και συναυλίες.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσαν την τετάρτη οι δήμαρχοι Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, Αργυρούπολης Δ. Ευσταθιάδης, Αλίμου Θ. Ορφανού και Γλυφάδας Γ. Θεοδωρόπουλος, καθώς και ο νομάρχης Αθήνας Γ. Σγουρός, παρουσίασαν χάρτη που στηρίχτηκε στα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος εμφανίζει την έκταση του αεροδρομίου να καταλαμβάνεται από μεγάλα κτίρια και το πράσινο να περιορίζεται ακριβώς στη μέση με τη μορφή διαδρόμων, κάνοντας λόγο για μία νέα πόλη με δρόμους, γραφεία, εμπορικά κέντρα και κατοικίες.

ΥΠΕΧΩΔΕ: Δημιουργούμε Πάρκο σε αστική περιοχή και όχι δάσος

Για παραποιημένες προτάσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ έκανε λόγο σε απάντηση του το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατηγορώντας μάλιστα τους δημάρχους
πως παρουσίασαν παραπειστικό χάρτη, στον οποίο αποτυπώνονται ως κτήρια και οι προβλεπόμενοι ελεύθεροι χώροι και επιπλέον εντέχνως ενσωματώνονται στο χώρο του Πάρκου ακόμα και οι υφιστάμενες πολυκατοικίες στο σήμο Ελληνικού, οι οποίες βρίσκονται εκτός του χώρου του παλαιού αεροδρομίου.

Όπως επεσήμανε στην ανακοίνωση του, το ΥΠΕΧΩΔΕ: “Το ΥΠΕΧΩΔΕ από τις 26 Νοεμβρίου 2007 ξεκίνησε με τις καλύτερες των προθέσεων διαβούλευση για το Πάρκο του Ελληνικού με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2008. Μάλιστα ήδη αρκετοί φορείς έχουν στείλει τις απόψεις τους. Προφανώς οι συγκεκριμένοι Δήμαρχοι και ο Νομάρχης Αθηνών δεν θέλουν να συμβάλουν σ’ αυτή την διαβούλευση και βέβαια «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει». Με την στάση τους δείχνουν ότι έχουν επιλέξει το δρόμο του μαξιμαλισμού (ακραία τοπικιστικού) και της στείρας άρνησης. Έτσι ουσιαστικά προωθούν την «πολιτική του τίποτα».

Θα επαναλάβουμε ότι το Πάρκο του Ελληνικού δεν είναι μία τοπική υπόθεση των τεσσάρων δήμων της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού που άλλωστε είναι πραγματικά πολύ προνομιούχοι από απόψεως φυσικού περιβάλλοντος αφού απολαμβάνουν ταυτόχρονα τον Υμηττό και τον Σαρωνικό και προβλέπεται να αποκτήσουν ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα σε αστική περιοχή στον κόσμο. Το Πάρκο του Ελληνικού είναι μία υπόθεση που αφορά στους κατοίκους ολόκληρου του Λεκανοπεδίου και κατά συνέπεια τα οφέλη από την αξιοποίηση του χώρου του Παλαιού Αεροδρομίου πρέπει να διαχυθούν σε όλη την Αττική και στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές”.

Όσο για το θέμα της φύτευσης του Πάρκου, πέραν του ότι αποτελεί αντικείμενο της διαβούλευσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ επανέλαβε ότι “ο αριθμός των δέντρων και θάμνων που θα φυτευτούν θα προκύψει από εξειδικευμένη φυτοτεχνική μελέτη που θα εκπονηθεί”, τονίζοντας ότι “σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δημιουργούμε Πάρκο σε αστική περιοχή και όχι δάσος. Ας μην συγκρίνουν, λοιπόν, κάποιοι το Πάρκο που θέλουμε να δημιουργήσουμε στο Ελληνικό με δάση όπως αυτό της Βουλώνης”.

Νομαρχία Αθηνών: Οι “εγκέφαλοι” του ΥΠΕΧΩΔΕ βασίστηκαν στην “τεχνική της οφθαλμαπάτης”

Για προσπάθεια συκοφάντησης, έπειτα από τις διογκούμενες αντιδράσεις Φορέων και πολιτών στα σχέδια τσιμεντοποίησης και του τελευταίου μεγάλου ελεύθερου χώρου του Ελληνικού, κατηγόρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ η Νομαρχία Αθηνών, σε απάντηση της, τονίζοντας πως ο χάρτης που παρουσίασε ο Νομάρχης Αθηνών, κ. Γιάννης Σγουρός, είναι ο χάρτης του ΥΠΕΧΩΔΕ που παραδόθηκε από εκπρόσωπο του Υπουργείου στη Νομαρχία Αθηνών.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών συνεπικουρούμενες από δύο εξειδικευμένους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και τις ομάδες τους, στο συγκεκριμένο χάρτη δεν έκαναν τίποτα περισσότερο, όπως αναφέρεται, από το να χρωματίσουν με κόκκινο χρώμα όλα τα κτίρια, τους δρόμους και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που στο χάρτη του ΥΠΕΧΩΔΕ χρωματίζονται σε απόχρωση του πράσινου, ώστε παραπειστικά να “βαφτίζονται” πράσινο και να συμπεριλαμβάνονται οπτικά στους χώρους πρασίνου.

Η αλλαγή του χρωματισμού – αφού πρόκειται για μη πράσινο – έγινε σύμφωνα με το υπόμνημα του χάρτη του ΥΠΕΧΩΔΕ και φυσικά ανέδειξε την πραγματική εικόνα που θα έχει η περιοχή, εάν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Χαρακτηριστικά η Νομαρχία Αθηνών στην επιστολή της ανέφερε μεταξύ άλλων: “Οι “εγκέφαλοι” του ΥΠΕΧΩΔΕ βασίστηκαν στην “τεχνική της οφθαλμαπάτης” για να επιτύχουν επικοινωνιακά το στόχο τους, δηλαδή να παραπλανήσουν τους πολίτες. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν γνώση οι φύλακες. Επιπλέον, στην ίδια μεθοδολογία εντάσσεται και η δήθεν κατηγορία ότι ο Νομάρχης Αθηνών δε συμβάλλει στη διαβούλευση, αφού η συνοπτική έκθεση της μελέτης – και όχι ολόκληρη η μελέτη – παραδόθηκε στη Νομαρχία Αθηνών αρχές Δεκεμβρίου 2007 και όπως είναι φυσικό μέσα σε διάστημα δύο μηνών δεν είναι δυνατό να υπάρξει σοβαρή μελέτη – αντιπρόταση από πλευράς Νομαρχίας Αθηνών”.

Σημειώνεται πως η Νομαρχία Αθηνών κάλεσε τον κ. Σουφλιά, εφόσον επιθυμεί τη δημόσια διαβούλευση, να προσέλθει στο τριήμερο Forum για το Μητροπολιτικό Πάρκο που ξεκινά την Παρασκευή. ενώ ο κ. Σγουρός, λόγω της εξαιρετικής σημασίας του θέματος, αλλά και της γνωστής περιβαλλοντικής ευαισθησίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία να επισκεφθεί τον κύριο Κάρολο Παπούλια μαζί με μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου και να τον ενημερώσει σχετικά.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024