Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίHATTA: Πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας για τα Οργανωμένα Ταξίδια
Τουριστικά γραφεία

HATTA: Πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας για τα Οργανωμένα Ταξίδια

Η Οδηγία για τα Οργανωμένα Ταξίδια, η οποία προστάτευσε αποτελεσματικά από το 1990 τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της αγοράς, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί -μεταξύ άλλων- και με την ευρεία διάδοση της χρήσης του διαδικτύου.

Μετά από μακροχρόνια προετοιμασία που ξεκίνησε το 2009, κατά τη διάρκεια της οποίας κατατέθηκαν οι σχετικές θέσεις όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, μεταξύ των οποίων και της ECTAA, μέλος της οποίας είναι ο ΗΑΤΤΑ, και η οποία αντιπροσωπεύει τους συνδέσμους τουριστικών γραφείων 29 ευρωπαϊκών χωρών (με συνολικά μέλη περίπου 80.000 τουριστικά γραφεία), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Οργανωμένα Ταξίδια (90/314/ΕΟΚ).

Η συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία προστάτευσε αποτελεσματικά από το 1990 τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της αγοράς, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί -μεταξύ άλλων- και με την ευρεία διάδοση της χρήσης του διαδικτύου.

Έτσι, ο HATTA θεωρεί θετικά σημεία της Πρότασης αναθεώρησης:

  • Την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας στα δυναμικά πακέτα και στην αγορά ενός συνδυασμού τουριστικών υπηρεσιών μέσα από συνδεδεμένες ιστοσελίδες (click through), αλλά και την αποσαφήνιση των αμφιβολιών όσον αφορά ορισμένους άλλους συνδυασμούς ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ανεξάρτητα αν ο καταναλωτής αγοράζει ηλεκτρονικά, στο τουριστικό γραφείο, μέσω ενός μοναδικού σημείου πώλησης ή μέσω πολλαπλών συνδεδεμένων ιστοσελίδων.
  • Την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με το τί πραγματικά αγοράζουν και με τα δικαιώματά τους όσον αφορά το καθένα από τα προϊόντα αυτά.
  • Την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών συστημάτων προστασίας κατά της αφερεγγυότητας, η οποία θα διευκολύνει τις διασυνοριακές πωλήσεις.

Ο ΗΑΤΤΑ, όπως και ολόκληρος ο κλάδος των τουριστικών γραφείων στις ευρωπαϊκές χώρες, πιστεύει στην ανάγκη για μια Οδηγία, η οποία θα εξασφαλίζει ότι οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να κάνουν οργανωμένες διακοπές με εμπιστοσύνη, ενώ παράλληλα θα παρέχει τις προϋποθέσεις για υγιή ανταγωνισμό σε βάση ισότητας ανάμεσα σε όλους τους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι παρέχουν στο κοινό, με οποιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε μορφή οργανωμένης ταξιδιωτικής υπηρεσίας.

Η συγκεκριμένη Πρόταση Οδηγίας βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Ο Σύνδεσμός θα συνεργαστεί με τους ομόλογους φορείς τουριστικών γραφείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα πλαίσια της ECTAA, προκειμένου να επέλθουν όλες οι απαραίτητες βελτιώσεις σ’αυτήν, ώστε να προκύψει από τις επερχόμενες διεργασίες μία εξίσου επιτυχημένη με την προηγούμενη νομοθεσία.

DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on package travel and assisted travel arrangements

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024