Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΙστορικό ορόσημο: Η Ευρώπη υπογράφει την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Ποδηλασία
Ποδηλατικός τουρισμός

Ιστορικό ορόσημο: Η Ευρώπη υπογράφει την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Ποδηλασία

ECF

Η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής διακήρυξης για το ποδήλατο προσφέρει στους ευρωβουλευτές μια μοναδική ευκαιρία να διασφαλίσουν ότι η ποδηλασία αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Ποδηλασία, σηματοδοτώντας την επίσημη υιοθέτηση της πρώτης διοργανικής πολιτικής ποδηλασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλασίας (ECF) χαιρετίζει αυτό το ιστορικό ορόσημο, το οποίο πρόκειται να χρησιμεύσει ως στρατηγική “πυξίδα” για τις υπάρχουσες και μελλοντικές πολιτικές ποδηλασίας. Η υπογραφή έγινε υπό τη διοργάνωση της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών μεταφορών της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Ποδηλασία, η πιο φιλόδοξη πρωτοβουλία της ΕΕ για το ποδήλατο μέχρι σήμερα, αναγνωρίζει το ποδήλατο ως έναν πλήρως ανεπτυγμένο τρόπο μεταφοράς. Με οκτώ βασικές αρχές και 36 δεσμεύσεις, αυτή η διακήρυξη-ορόσημο περιγράφει το ποδήλατο ως μία από τις “πιο βιώσιμες, προσβάσιμες και χωρίς αποκλεισμούς, χαμηλού κόστους και υγιεινές μορφές μεταφοράς και αναψυχής, και τη βασική σημασία της για την ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία”.

Ο Henk Swarttouw, πρόεδρος της ECF, δήλωσε: “Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Ποδηλασία θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία ως ένα μνημειώδες ορόσημο για την πρόοδο της ποδηλασίας στην Ευρώπη. Αυτή η διοργανική δήλωση δεσμεύει όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τις πολιτικές για περισσότερη ποδηλασία και να την τοποθετήσουν στο ίδιο επίπεδο με άλλους τρόπους μεταφοράς. Είμαστε περήφανοι που παίξαμε έναν αποφασιστικό ρόλο υπέρ αυτής της δήλωσης, μαζί με τα μέλη μας και τους εταίρους μας στον κλάδο”.

Ο Jill Warren, διευθύνων σύμβουλος της ECF, ανέφερε: “Σήμερα, γιορτάζουμε την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για την Ποδηλασία ως ένα πραγματικά ιστορικό επίτευγμα. Αυτή η διακήρυξη έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει τα οφέλη της ποδηλασίας για εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, αντανακλώντας πολλές από τις μακροχρόνιες απαιτήσεις υπεράσπισης και πολιτικής της ECF. Με το ποδήλατο να έχει αναδειχθεί σε στρατηγική προτεραιότητα, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους θεσμούς να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές του ως ένα υγιές και βιώσιμο μέσο μεταφοράς”.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για την Ποδηλασία ακολουθεί μια σειρά πολιτικών δεσμεύσεων υψηλού επιπέδου για το ποδήλατο, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης που ανέλαβε το 2023 ο πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Frans Timmermans, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ποδηλασία, η δήλωση των κρατών μελών για την ποδηλασία και η ανακοίνωση της πρότασης της Διακήρυξης για την Ποδηλασία από την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ Adina Vălean στην εκδήλωση EU Urban Mobility Days στη Σεβίλλη τον περασμένο Οκτώβριο. Νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για την Ποδηλασία.

Η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για την Ποδηλασία αντανακλά τις ισχυρές προσπάθειες συνεργασίας της κοινωνίας των πολιτών, της ποδηλατικής βιομηχανίας και των κυβερνητικών ιδρυμάτων. Η ECF, ως η μόνη φωνή της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη για το ποδήλατο, μαζί με τους βιομηχανικούς εταίρους της Cycling Industries Europe και Confederation of the European Bicycle Industry (CONEBI) είχαν υποστηρίξει εδώ και καιρό μια ενοποιημένη ποδηλατική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήταν στην πρώτη γραμμή σε κάθε βήμα.

Η έγκριση αυτής της διακήρυξης καθορίζει έναν “οδικό χάρτη” για περαιτέρω συντονισμένη δράση για την προώθηση της ποδηλασίας ως βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο μεταφοράς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η ECF προτρέπει τώρα τα θεσμικά όργανα να διατηρήσουν τη συνεργατική και συμβουλευτική τους προσέγγιση για να εξασφαλίσουν την επιτυχή εφαρμογή των αρχών και των δεσμεύσεων που περιέχει η διακήρυξη.

Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Ποδηλασία θα είναι επίσης βασικό θέμα συζήτησης στο συνέδριο Velo-city της ECF που θα πραγματοποιηθεί στις 18-21 Ιουνίου 2024 στη Γάνδη του Βελγίου.

Στην Ελλάδα, από το 2016 δραστηριοποιείται η ΝΑΤΤΟΥΡ ΑΜΚΕ που διαχειρίζεται το σήμα BIKE Friendly με μέλη πάνω από 130 ξενοδοχεία, 60 partners και τουριστικά γραφεία, και 8 δήμους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024