Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟλυμπιακοί Αγώνες 2004: Η Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος του κινδύνου

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Η Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος του κινδύνου

Σε χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια χώρα που δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και την κατάλληλη εκπαίδευση προσωπικού ασφαλείας για να καλύψει ένα γεγονός όπως αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με επιτυχία…

Σε χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια χώρα που δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά<...> και την κατάλληλη εκπαίδευση προσωπικού ασφαλείας για να καλύψει ένα γεγονός όπως αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με επιτυχία. Μάλιστα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι “η Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος του κινδύνου”.

“Πιθανά σενάρια είναι η επίθεση με χημικά και βιολογικά όπλα, πυρηνικά όπλα, αεροπειρατείες και ομηρίες”, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ σε άλλο σημείο επικαλούμενη πηγή των Βρετανικών αρχών ασφαλείας, σημειώνει ότι “ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, MI5, και η Σκότλαντ Γιάρντ βοηθούν τις ελληνικές αρχές να προστατέψουν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η αστυνομία της χώρας δεν έχει αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος του κινδύνου”.

Ο Peter Ryan, επικεφαλής της Βρετανικής ομάδας που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, εξομολογείται στη Gardian ότι παρότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η αστυνόμευση θα φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με 58.000 αστυνομικούς, ένοπλες δυνάμεις, και εθελοντές ασφάλειας, εν τούτοις η αντίδραση της χώρας που θα τους φιλοξενήσει στις προειδοποιήσεις για πιθανή επίθεση είναι περίεργη. Εκείνο που τον ενοχλεί πολύ είναι ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν έχουν την διάθεση να μοιρασθούν τις πληροφορίες.

Το θέμα ήλθε και πάλι στο προσκήνιο όταν ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Jim Coats, ανακοίνωσε ότι οι Αυστραλοί αθλητές θα πάνε στην Ελλάδα με δική τους δύναμη ασφαλείας, λέει η Guardian.

“Η Ελλάδα είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση από την Αυστραλία”, επισημαίνει στην εφημερίδα ο Peter Ryan, που όπως αναφέρει η εφημερίδα η πρόσληψη του έγινε τον περασμένο Μάιο, που η χώρα κατάλαβε ότι τα σχέδια της για την ασφάλεια έχουν μείνει πολύ πίσω. “Στην Αυστραλία οι ασκήσεις με ελικόπτερα τύπου Μπλακ Χοκ είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα, η μυστικοπάθεια της Ελλάδας κάνει πολύ δύσκολο αυτό το έργο”, συνέχισε.

Πάντως ο Peter Ryan τονίζει ότι είναι δύσκολο να συγκρίνει τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ με αυτούς της Αθήνας εξαιτίας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

“Όταν σχεδιάζαμε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000 ο κόσμος μας ήταν πολύ διαφορετικός”, λέει. Στην περίπτωση των Ολυμπιακών της Αθήνας έπρεπε να δημιουργηθούν “150 διαφορετικά σενάρια για κάθε πιθανή εκδοχή επίθεσης. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αυστραλία, είναι από μόνη της πιο επικίνδυνη κυρίως λόγω των διάτρητων συνόρων της και της θέσης της ως σταυροδρόμι στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή”, αναφέρει ο κ. Ryan.

Επίσης, κατά τη γνώμη του δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την Αυστραλία μια χώρα που έχει πολύ καλό εξοπλισμό και είναι αναπτυγμένη τεχνολογικά. “Δεν χρειαζόταν να φτιάξουμε την υποδομή από το τίποτα, έτσι ο σχεδιασμός ήταν πολύ πιο εύκολος. Εδώ δεν έχουν τέτοια υποδομή, πρέπει να κατασκευασθεί και μετά πρέπει να εκπαιδεύσεις τους ανθρώπους πως να την χρησιμοποιήσουν”, συνεχίζει ο κ. Ryan.

Επίσης, η εφημερίδα θέτει και θέματα αυξημένου κινδύνου από την συνθήκη Σέγκεν, η οποία κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο της μετακίνησης από τις Ευρωπαϊκές χώρες, αν και το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει πρόσφατα κερδίσει βραβείο ως ένα από τα πιο ασφαλή αεροδρόμια του κόσμου.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας της Ισπανίας, του Ισραήλ και της Αυστραλίας.

Από τα παραπάνω δεν μπορούμε να αποφύγουμε να σχολιάσουμε ότι ο κ. Ryan τους επόμενους μήνες θα πρέπει να ασχοληθεί με την προάσπιση των Ολυμπιακών Αγώνων, την εκπαίδευση του προσωπικού ασφάλειας, και την εφαρμογή των εναλλακτικών σχεδίων, παρά με την οξεία κριτική, αφού εδώ και κάποιους μήνες έχει δεχθεί τη θέση του Συμβούλου Ασφάλειας των Αγώνων. Επίσης, καλό θα ήταν οι Ευρωπαϊκές χώρες να ασχοληθούν και εκείνες με τη διαφύλαξη των συνόρων τους από τις τρίτες χώρες ώστε συμβάλουν στην ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024