Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΠολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών
Επιστράτευση - μήνυμα

Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών

Την πολιτική κινητοποίηση των ναυτεργατών αποφάσισε το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για νέα 48ωρη απεργία μέχρι τις 6 τα ξημερώματα…

Την πολιτική κινητοποίηση των ναυτεργατών αποφάσισε το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής<...> Ομοσπονδίας για νέα 48ωρη απεργία μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης. “Δυστυχώς η αδιαλλαξία και η επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας οδήγησαν σε νέο αδιέξοδο και συνέχιση της απεργίας”, δήλωσε ο υπουργός κ. Γιάννης Διαμαντίδης. “Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι:

– να δημιουργείται αφενός επείγουσα κοινωνική ανάγκη και ιδιαιτέρως στη δημόσια υγεία εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατροφαρμευτικό υλικό και αφετέρου να στερούνται τις ιατρικές υπηρεσίες οι ευπαθείς ομάδες του νησιωτικού πληθυσμού μας. Και φτάσαμε στην ακραία κατάσταση οι νεκροί να μην μπορούν να μεταφερθούν από και προς τα νησιά μας για να ταφούν.
– Η καταστροφή της παραγωγικής βάσης των νησιών μας,
– Η νέκρωση κάθε ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από και προς τα νησιά μας, δεν φαίνεται να ήταν ικανά να επιτρέψουν στους εμπλεκόμενους, να συζητήσουν και να βρούνε, μια κοινά αποδεκτή λύση.
– Η αδιαλλαξία των δυο πλευρών, που οδήγησε σε «προγραμματισμένο ναυάγιο», μην αφήνοντας κανένα περιθώριο διαλόγου και εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, που έχει παραλύσει το μεγαλύτερο μέρος του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα, που δεν μπορούν να συνεχιστούν.
– Η κοινωνική αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών και η επαπειλούμενη σύγκρουση των απεργών, με τις θιγόμενες και παραγωγικές τάξεις, είναι πλέον ορατή.

Η κυβέρνηση, διαμεσολαβώντας επανειλημμένα μεταξύ των δυο κοινωνικών εταίρων, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της.

Γι`αυτό το λόγο η κυβέρνηση, με υπευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό και με αίσθημα ευθύνης, αλλά και για λόγους ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, προκειμένου να διασφαλίσει την συνοχή της Νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα, αποφάσισε την πολιτική κινητοποίηση”.

Η απεργία θα συνεχιστεί κανονικά, ανακοίνωσε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συγκεντρώθηκε και συνεδρίασε στον καταπέλτη του πλοίου «Κρήτη», αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργού για πολιτική κινητοποίηση των απεργών. Το μεσημέρι της Δευτέρας η ΠΝΟ, με ψήφους 11 υπέρ και 4, κατά αποφάσισε τη συνέχιση για ακόμη 48ωρες της απεργίας μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου. Η ΠΝΟ απέρριψε πρόταση του υπουργού για τριήμερη αναστολή της απεργίας ώστε να δοθεί χρόνος για συζήτηση εκκρεμών θεμάτων που αφορούν τα αιτήματα της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας αλλά τα αιτήματα των ναυτεργατών.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναφέρει ότι κατέληξε σε αυτήν απόφαση διαπιστώνοντας ότι με εξαίρεση τις τρεις Ενώσεις Εφοπλιστών που έχουν ήδη υπογράψει και για τις οποίες έχει γίνει ήδη αναφορά στο από 25 Νοεμβρίου 2010 σχετικό δελτίο Τύπου της ΠΝΟ, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση από την πλευρά των εφοπλιστικών ενώσεων, για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή των σχετικών ΣΣΕ για το 2010.
Πάντως, τα φύλλα πορείας, που εκδίδουν οι αρχές, άρχισαννα επιδίδονται στους ναυτικούς από χθες.

Από την πλευρά της, η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών, εκφράζει τη θλίψη της που για μία ακόμη φορά “η ΠΝΟ με τη γνωστή της αδιαλλαξία εξήγγειλε την νέα 48ωρη απεργία. με αποτέλεσμα να εξωθεί ήδη οξυμένες καταστάσεις στρεφόμενη αποκλειστικά κατά των ταξιδιωτών, των νησιωτών, των παραγωγών και των επιχειρηματιών των νησιών μας, που βλέπουν να χάνονται περιουσίες στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η ελληνική οικονομία”.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη: “Αναμέναμε ότι η ΠΝΟ θα ακολουθούσε με την αρμόζουσα για τις περιστάσεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πρόταση του Υπουργού ΘΥΝΑΛ κ. Ι. Διαμαντίδη για 3ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων, προκειμένου να εξευρεθεί σωστή, λογική και δίκαια λύση σε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν την ναυτεργασία και την ακτοπλόο πλοιοκτησία”.

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας διαμαρτύρεται προς την ΠΝΟ και προς τις Ναυτεργατικές Ενώσεις, διότι λαμβανομένου υπόψη του αιτήματός τους για παροχή αύξησης κατά ποσοστό 2% στα πληρώματα της ακτοπλοΐας δεν έχουν εξαιρεθεί όπως θα περίμενε κανείς από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τα ακτοπλοϊκά πλοία που ανήκουν σε πλοιοκτήτριες εταιρίες οι οποίες έχουν ήδη καταβάλει ή έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να καταβάλλουν την αιτηθείσα αύξηση.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024