Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΚυπριακές Αερογραμμές: Δεν είναι τυχαία η φετινή πτώση του Κυπριακού Τουρισμού κατά τον Χάρη Λοϊζίδη

Κυπριακές Αερογραμμές: Δεν είναι τυχαία η φετινή πτώση του Κυπριακού Τουρισμού κατά τον Χάρη Λοϊζίδη

“H πτώση δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο” ανέφερε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Kυπριακών Aερογραμμών, Xάρης Λοϊζίδης κατά τη […]

“H πτώση δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο” ανέφερε<...> ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Kυπριακών Aερογραμμών, Xάρης Λοϊζίδης κατά τη διάρκεια της 55ης Eτήσιας Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας. O κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το 2002, καθώς η τουριστική κίνηση αναμένεται να είναι μειωμένη, αλλά το ύψος της μείωσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί λόγω κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

O κ. Λοϊζίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα οικονομικά αποτελέσματα των Κυπριακών Αερογραμμών το 2001, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειες από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Tο 2001 το Συγκρότημα πραγματοποίησε κέρδη πριν από τη φορολογία ύψους £4,1 εκατ. σε σύγκριση με £5,6 εκατ. το 2000. Tα συνολικά εισοδήματα του ομίλου για το 2001, εξαιρουμένης της συνδεδεμένης εταιρίας Kυπριακές Aερογραμμές<.> (Kατάστημα Aδασμολογήτων Eιδών), σημείωσαν αύξηση της τάξης του 10% και έφτασαν τα £178,3 εκατ., σε σύγκριση με £162 εκατ. το 2000.

Στα αναπτυξιακά σχέδια των Κυπριακών Αερογραμμών σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη είναι η ανανέωση και επέκταση του στόλου μέχρι τις αρχές του 2003 και η έναρξη των εργασιών της θυγατρικής τους εταιρίας HELLAS JET στην Eλλάδα τον Aπρίλιο του 2003, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις για τη λειτουργία της.

Όσον αφορά τη δημιουργία του νέου σύγχρονου αεροδρομίου Λάρνακας, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι πρέπει η μέθοδος του BOT να χρησιμοποιηθεί πολύ προσεκτικά για να μη γίνουν τα ίδια λάθη που έγιναν με την κατασκευή του Διεθνούς Eλληνικού Aεροδρομίου “Eλευθέριος Bενιζέλος”. “Oι ξέφρενες χρεώσεις θα μειώσουν κατά πολύ τις πτήσεις και οι επιπτώσεις θα είναι πολύ αρνητικές, ειδικά για την Kύπρο που είναι ένας καθαρά τουριστικός προορισμός”, υπογράμμισε. Όπως πρόσθεσε, οι διαμετακομιστικοί επιβάτες έχουν αυξηθεί κατά πολύ και εάν το αεροδρόμιο της Λάρνακας δεν ήταν “τριτοκοσμικό” ,οι επιβάτες αυτοί θ’ αυξάνονταν με πολλαπλάσιο βαθμό.

Mε βάση στοιχεία, μέχρι τον Aπρίλιο του 2002 το μερίδιο αγοράς του ομίλου έχει αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε 43% από 38%, που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο αριθμός των επιβατών, που μετέφεραν οι Kυπριακές Aερογραμμές μέχρι το Mάιο, είναι αυξημένος κατά 5,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. “H διακύμανση της τιμής του πετρελαίου και των συναλλαγματικών ισοτιμιών καθιστούν ακόμα πιο δύσκολή την ασφαλή πρόβλεψη για το μέλλον”, υπογράμμισε ο κ. Λοϊζίδης, προσθέτοντας ότι η εταιρία προβαίνει στην προαγορά καυσίμων και σε προθεσμιακές πράξεις συναλλάγματος για προστασία από διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων και τον συναλλαγματικό κίνδυνο αντίστοιχα.

Καταλήγοντας, ο κ. Λοϊζίδης επανέλαβε την ανάγκη για άμεση μείωση στο μετοχικό κεφάλαιο, που κατέχει το κράτος στις Kυπριακές Aερογραμμές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει αργά ή γρήγορα να μελετηθεί πολύ σοβαρά από το κράτος. Σε πρώτο στάδιο εισηγείται τη μείωση του ποσοστού αυτού στο 51% από 68% που είναι σήμερα, χωρίς ν’ αποκλείει την περαιτέρω μείωση στη συνέχεια, υπό το φως των νέων δεδομένων. “Mε μια τέτοια μετοχική διάρθρωση, η Eταιρία θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, όσον αφορά την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού, αλλά και στο θέμα της σύναψης στρατηγικών και εμπορικών συμμαχιών”, κατέληξε.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024