Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΕκποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΑΝΕ

Εκποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΑΝΕ

Η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Δ.Α.Ν.Ε. αποφασίσθηκε κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, ως διέξοδος στα σοβαρά προβλήματα που την ταλανίζουν. Πρόκειται για μία πρόταση που έγινε […]

Η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Δ.Α.Ν.Ε. αποφασίσθηκε κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, ως διέξοδος<...> στα σοβαρά προβλήματα που την ταλανίζουν. Πρόκειται για μία πρόταση που έγινε από τους εκπροσώπους του στρατηγικού επενδυτή της Δωδεκανησιακής Ναυτιλιακής Εταιρίας και η οποία παρά το γεγονός ότι συνάντησε την αντίδραση των μικρομετόχων που ήταν παρόντες και οι οποίοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει μοιραία στη διάλυσή της, πέρασε τελικά και ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, αφού η ΑΝΕΚ διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μετοχών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας ¨Ροδιακή¨, ο εκπρόσωπος της κρητικής εταιρίας, ο κ. Μανουσογιαννάκης, απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους (σ.σ. οι οποίοι σε κάθε γενική συνέλευση είναι και λιγότεροι!) έθεσε την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Δ.Α.Ν.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει η εταιρία τη δύσκολη οικονομική θέση, στην οποία έχει περιέλθει και θεωρώντας ότι αυτός είναι και ο τρόπος για να βγει η εταιρία από το τέλμα. Αρκετοί από τους παριστάμενους Δωδεκανήσιους μετόχους, δήλωσαν από βήματος την άρνησή τους να αποδεχθούν μία τέτοια πρόταση. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε ο δικηγόρος κ. Στεφανίδης, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της ΑΝΕΚ, ότι δηλαδή η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα είναι για να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα και όχι της Δ.Α.Ν.Ε. Ζήτησαν, μάλιστα, να αποσυρθεί το αίτημα αυτό θεωρώντας ότι θα χάσουν οι μικρομέτοχοι αυτά που έχουν επενδύσει στην εταιρία.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος όμως, βρίσκεται το σκεπτικό των μικρομετόχων για το μέλλον της εταιρίας. Εκείνο το οποίο επιθυμούν, δηλαδή, είναι να διατηρηθεί η εταιρία και να φέρουν προς ψήφιση μία ολοκληρωμένη πρόταση μέσα από την οποία θα προκύπτει μία ρεαλιστική λύση για να σωθεί η Δ.Α.Ν.Ε. Μία φράση που, κατά κάποιο τρόπο, εξέφρασε τους μικρομετόχους κατά τη χθεσινή συνέλευση είναι ότι “έχουν χάσει τα χρήματά τους, να μην χάσουν και την αξιοπρέπειά τους”. Χαρακτηριστική είναι και η στάση της αποχώρησης από την εταιρία, όπως αυτή του κ. Κούκουλα ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ασχοληθεί άλλο.

Επίσης, κατά τη συνέλευση, δεν ετέθη θέμα για το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς είναι νομικό και δεν ξεκαθαρίστηκε αν η γ.σ. το αποδέχεται. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, κ. Λούης Σορωνιάτης, ο οποίος στις τελευταίες, τουλάχιστον, συνελεύσεις είχε δεχθεί ουκ ολίγες φορές τα πυρά από κάποιους συμμετέχοντες και θέλησε, καταρχάς να απαντήσει σε κάποια θέματα επί προσωπικού που είχαν θίξει προλαλήσαντες. Ο ίδιος, όμως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δ.Α.Ν.Ε., λέγοντας ότι “εκείνο που προέχει είναι η επίσπευση του πλειστηριασμού για την επίσχεση των πλοίων της εταιρίας”. Μάλιστα, ο κ. Σορωνιάτης κατέθεσε τρεις προτάσεις ανάμεσα στις οποίες ήταν “η εξεύρεση επενδυτή αλλά και η τμηματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας ώστε κάτι τέτοιο να μην συνηγορεί με ξεπούλημα αλλά και να υπάρξει ρευστότητα που τόσο έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η εταιρία καθώς επίσης να γίνει και αναδιάταξη του στόλου”. Πρότεινε, μάλιστα, να ξεκινήσουν την πώληση από την ακίνητη περιουσία και να φθάσουν μέχρι το σημείο εκείνο που θα χρειασθεί για την κάλυψη των αναγκών.

Ο κ. Σορωνιάτης, όμως, δεν έθεσε τις προτάσεις του προς ψήφιση και έτσι στο Σώμα τέθηκαν δύο προτάσεις. Η πρώτη ήταν αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας και η δεύτερη που έλεγε “ναι” στην πώληση της περιουσίας της αλλά με αφετηρία τα ακίνητα της εταιρίας.

Ψηφοφορία μπορεί να έγινε με τους μικρομετόχους να λένε “όχι” στην πρόταση του Δ.Σ. αλλά μάλλον επρόκειτο για τυπική διαδικασία αφού το 55,5% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στην ΑΝΕΚ, κάτι που μεταφράζεται σε 35 εκατ. μετοχές και έτσι οι εκπρόσωποι της αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων, ποσοστό ικανό για να επιτευχθεί η ψήφιση της πρότασης, όπερ και έγινε. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της συνέλευσης, ο κ. Μανουσογιαννάκης, είπε, ερωτώμενος, ότι “δεν τίθεται θέμα ικανοποίησής τους ή μη από τη γ.σ. αφού η εκποίηση της περιουσίας της Δ.Α.Ν.Ε. αποτελεί μονόδρομο για να σωθεί εκεί που έχει φθάσει η εταιρία”. Τόνισε, μάλιστα, ότι τώρα ξεκινάει μία μεγάλη προσπάθεια για να μην κλείσει η Δ.Α.Ν.Ε.

Καταλήγοντας, είπε ότι “δεν έχουν αποφασίσει ακόμη από πού θα αρχίσει η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι εκείνο που θα αποφασίσει γι` αυτό”. Το νομικό θέμα, όμως, με το Δ.Σ. δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, μιας και έχει γίνει κατάθεση στο πρωτοδικείο. Πάντως, όπως είπε ο κ. Μανουσογιαννάκης, αυτό θα γίνει με τις προβλέψεις του νόμου. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν θα συνεργασθούν με τους μικρομετόχους γιατί…“δεν έχουν καλή εμπειρία”! Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η εταιρία θα λειτουργεί και θα υπάρχουν πλοία που θα εκτελούν δρομολόγια. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι στις 13 του μηνός λήγει η προθεσμία για να βγει ο “Διαγόρας” σε πλειστηριασμό και γι` αυτό ο κ. Μανουσογιαννάκης είπε ότι απομένουν δέκα μέρες και να περιμένουμε να δούμε.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024