Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕλεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές: Η Επιτροπή αποφασίζει να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα

Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές: Η Επιτροπή αποφασίζει να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία δεν εφάρμοσε ορθά την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών μελών (θαλάσσιες ενδομεταφορές-καμποτάζ)…

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία δεν εφάρμοσε ορθά<...> την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των κρατών μελών (θαλάσσιες ενδομεταφορές-καμποτάζ).

Επί 12 έτη, έως την 1η Ιανουαρίου 2004, ίσχυε προς όφελος της Ελλάδας μερική εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ που αφορούν την πρόσβαση στην αγορά θαλάσσιων ενδομεταφορών. Η εν λόγω εξαίρεση κάλυπτε τις τακτικές γραμμές επιβατικών μεταφορών και πορθμείων προς και από τα νησιά, όπως και μεταξύ αυτών. Το 2001, η Ελλάδα εξέδωσε νομοθεσία η οποία, κατά την άποψη της Επιτροπής, απεδείχθη ότι δεν είναι σύμφωνη με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμός (ΕΟΚ) 3577/92 του Συμβουλίου).

Στην ελληνική νομοθεσία δεν αντικατοπτρίζεται δεόντως η βασική αρχή της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία μπορούν να επιβληθούν υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας σε πλοιοκτήτες που εκτελούν ενδομεταφορές στα νησιά, σε περίπτωση που η αγορά δεν είναι σε θέση να προσφέρει επαρκή εξυπηρέτηση. Επιπλέον, ορισμένες από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας επίσης αντίκεινται στη νομοθεσία της ΕΕ, όπως, π.χ., η απαίτηση να κατέχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας όλα τα μέλη του πληρώματος που δεν είναι Έλληνες.

Η Επιτροπή ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές σχετικά με τα θέματα αυτά ήδη το 2001, όταν θεσπίστηκε η εθνική νομοθεσία. Τώρα που έχει λήξει το χρονικό διάστημα της προσωρινής εξαίρεσης, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει αμέσως τη νομική διαδικασία.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024