Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚ. Μποτόπουλος: Αόριστο και ασαφές το πρόγραμμα της ΝΔ για τον τουρισμό

Κ. Μποτόπουλος: Αόριστο και ασαφές το πρόγραμμα της ΝΔ για τον τουρισμό

Ιδιαίτερα σημαντική και αναγκαία χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης Κώστας Μποτόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την πραγματοποίηση ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στα κόμματα και τους φορείς του τουρισμού για το `που πάμε στον τουρισμό`…

Ιδιαίτερα σημαντική και αναγκαία χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης Κώστας Μποτόπουλος<...>, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την πραγματοποίηση ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στα κόμματα και τους φορείς του τουρισμού για το `που πάμε στον τουρισμό`. Ένας τέτοιος διάλογος, όπως είπε, “θα βοηθήσει τους ξένους επενδυτές να προβούν σε επενδύσεις και να μην συναντούν ένα ακατανόητο τοπίο, ώστε να μην ξέρει ο επενδυτής τι του ξημερώνει αύριο”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τονίζοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, ο κ. Μποτόπουλος υπογράμμισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο δημόσιος διάλογος, ένα τμήμα του οποίου θα αφορά τι είδους επενδύσεις χρειάζονται στον τουρισμό, ενώ ένα άλλο θα αφορά τι είδους αξιοποίηση της τουριστικής υποδομής πρέπει να γίνει.

Απαντώντας στο αν η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ) είναι χρήσιμη, ο κ. Μποτόπουλος σημείωσε ότι είχε επιχειρηματική επιτυχία, τόνισε πάντως ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν, αφού όπως είπε, η ίδια η φύση της λειτουργίας της αυτή τη στιγμή είναι υπό νομική αμφισβήτηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο κ. Μποτόπουλος επεσήμανε ότι ήδη υπάρχουν ζητήματα συνταγματικότητας για την ΕΤΑ (όπως τα θέτει η έκθεση της εισηγήτριας του ΣτΕ κας Καραμανώφ), κατά πόσο δηλαδή η ίδια η φύση της λειτουργίας της είναι συμβατή με το είδος της δραστηριότητας που ασκεί. Τόνισε όμως ότι το ΣτΕ θα πρέπει να σταθμίσει μέχρι πού φτάνει η δυνατότητα του να πει στην εκλεγμένη κυβέρνηση πώς θα ρυθμίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

“Δεν ανήκει στο δικαστή να πει πώς το κράτος θα κάνει τον επιχειρηματία”, τόνισε. “Δεν πρέπει να φτάσουμε σε κυβέρνηση δικαστών”, όπου δηλαδή η δικαστική εξουσία ορίζει τους όρους κάτω από τους οποίους γίνεται η άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μια τυχόν αρνητική απόφαση για την ΕΤΑ, όπως ανέφερε, σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία της εταιρίας και όχι αναγκαστικά να καταργηθεί η ίδια. Παράλληλα αναγνώρισε ότι, σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει χιονοστιβάδα ενστάσεων για άλλες συμβάσεις της εταιρίας. Οριστική πάντως απόφαση του ΣτΕ για την ΕΤΑ δεν αναμένεται να υπάρξει πριν το καλοκαίρι, όπως είπε.

Για το πρόγραμμα Νέας Δημοκρατίας

Για το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα το σκέλος που αναφέρεται στον τουρισμό, ο γενικός γραμματέας το χαρακτήρισε “αόριστο και ασαφές“.

Για τη δημιουργία του υπουργείου Τουρισμού που εξήγγειλε η Νέα Δημοκρατία, σημείωσε ότι αφενός μεν πρόκειται για ένα εγχείρημα που δοκιμάστηκε και στο παρελθόν (και από κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) αλλά δεν πέτυχε, αφετέρου υπογράμμισε ότι η πολυδιάσπαση και ο πολυμερισμός των δραστηριοτήτων του τουρισμού δεν στεγάζονται σε ένα και μόνο υπουργείο.

Αναφορικά με την αναδιοργάνωση του ΕΟΤ, όπως την έχει εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μποτόπουλος έκανε λόγο για την ύπαρξη πολλών ερωτηματικών που δημιουργούνται. Αναδιοργάνωση προς ποια κατεύθυνση, διερωτήθηκε ο γενικός γραμματέας. Το νέο σχήμα του ΕΟΤ πώς θα συνταιριάξει με το νέο υπουργείο Τουρισμού; Τι αρμοδιότητες θα έχει ο νέος ΕΟΤ και πώς αυτές δεν θα συγκρούονται μεταξύ τους; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που δεν απαντώνται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024