Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΥΠΑΝ: Εγκαίνια του ενυδρείου `Θαλασσόκοσμος` στην Κρήτη

ΥΠΑΝ: Εγκαίνια του ενυδρείου `Θαλασσόκοσμος` στην Κρήτη

Το Ενυδρείο ‘Θαλασσόκοσμος’, στις Γούρνες Ηρακλείου στην Κρήτη, το οποίο κατασκευάσθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών(ΕΛΚΕΘΕ), φορέα εποπτευόμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης, εγκαινίασαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2006, ο […]

Το Ενυδρείο ‘Θαλασσόκοσμος’, στις Γούρνες Ηρακλείου στην Κρήτη, το οποίο κατασκευάσθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών<...>(ΕΛΚΕΘΕ), φορέα εποπτευόμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης, εγκαινίασαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2006, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Σιούφας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκας, και ο πρόεδρος και διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) καθηγητής Γιώργος Χρόνης, με τις ευλογίες του Επισκόπου Κνωσού Ευγένιου.
Στα εγκαίνια απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμό ο επίτιμος πρόξενος της Νορβηγίας στην Κρήτη, κ. Ανδρέας Μεταξάς, και ο δήμαρχος Γουβών Ν. Ηρακλείου, κ. Δημοσθένης Μπλαβάκης, ενώ παρευρέθησαν ακόμη ο νομάρχης Ηρακλείου, κ. Δημήτρης Σαρρής, οι βουλευτές Ν. Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Κωνσταντίνος Μπαντουβάς και Γιώργος Δεικτάκης και ο ευρωβουλευτής, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Σιούφας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «ένα έργο που διαφημίζει την έρευνα, προωθεί την εκπαίδευση, προάγει τον πολιτισμό. Ένα έργο, που είναι κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της περιοχής». Και συμπλήρωσε:

«Η σημαντική ποιοτική δουλειά που έγινε για να φτάσουμε στα σημερινά εγκαίνια, μάς κάνει όλους περήφανους. Η διοίκηση και το επιστημονικό δυναμικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών ο Καθηγητής κ. Γιώργος Χρόνης και οι συνεργάτες του, ο προϊστάμενος του Ενυδρείου κ. Μιχάλης Παπαδάκης και οι συνεργάτες του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υδροκαλλιεργειών και συντονιστής του Ενυδρείου κ. Πασκάλ Ντιβανάκ, οι επιστήμονες και οι τεχνικοί που συνεργάστηκαν, δούλεψαν και δημιούργησαν αυτό τον υπέροχο ‘Θαλασσόκοσμο’ αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια όλων. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμιά αμφιβολία ότι το έργο αυτό πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικά σημεία αναφοράς για την Κρήτη. Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι, για τη μαθητική και τη σπουδάζουσα νεολαία, ολόκληρης της Χώρας, για κάθε ξένο και Έλληνα που θα έρχεται εδώ, στην πανέμορφη Κρήτη, η περιήγηση στο θαυμάσιο αυτό ‘κόσμο’, το ‘Θαλασσόκοσμο’, θα είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι του ταξιδιού του. Θυμίζω ότι το ευρύτερο συγκρότημα του ‘Θαλασσόκοσμου’ καταλαμβάνει έκταση 60.000 τ.μ. και ότι το Ενυδρείο φτάνει περίπου τα 5.000 τ.μ. Εντυπωσιακό, βέβαια, είναι και το γεγονός ότι στο Ενυδρείο αυτό πρόκειται να φιλοξενούνται γύρω στις 4.000 θαλάσσιοι οργανισμοί.

Υπογραμμίζω ότι ως κτιριακό σύμπλεγμα, ο ‘Θαλασσόκοσμος’ είναι ο μεγαλύτερος, στο είδος του, χώρος της Μεσογείου. Έχει, μάλιστα, και μια εξαιρετικά προνομιακή θέση, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην πλέον τουριστική περιοχή της Κρήτης. Πέρα από κάθε αμφιβολία, το συγκρότημα του ‘Θαλασσόκοσμου’ (το μεγάλο αυτό δημιούργημα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών) πρόκειται να αποτελέσει ένα μοναδικό θαλάσσιο πάρκο έρευνας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής.

Ολόκληρο το συγκρότημα αποτελεί, από σήμερα, ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν τη ζωή στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου Έχει σειρά δεξαμενών και ενυδρείων διαφόρων μεγεθών, ανάλογα με τα είδη και τους βιοτόπους που φιλοξενούν. Υπάρχει, επίσης, ο αναγκαίος χώρος για την αναπαράσταση των φυσικών βιοτόπων, στους οποίους βιώνουν οι διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί. Δημιουργείται, έτσι, ένα εντυπωσιακό ενιαίο σύνολο και προσφέρεται άμεση εικόνα και πληροφόρηση για τη ζωή της θάλασσας στον κάθε επισκέπτη».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, στην ομιλία του, μιλώντας για το έργο έκανε λόγο για κόσμημα της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «μια διαφήμιση για τον τουρισμό. Ένα άξιο Ερευνητικό Κέντρο. Ένα μέρος όπου θα μπορεί κανείς να παίρνει πληροφορίες για το τι γίνεται στην Μεσόγειο».

Συγχαρητήρια σε όλους, όσους δούλεψαν, βοήθησαν στη δημιουργία αυτού του πολύ σημαντικού έργου για την Κρήτη, για την οικονομία της Κρήτης, για τη χώρα, για την έρευνα στη χώρα και για την ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας έδωσε στην ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

«Η Κρήτη έχει τα προσόντα να αποτελέσει τεχνολογικό και οικονομικό πόλο της νότιας Ευρώπης. Να γίνει ένα ‘πλωτό’ διαμετακομιστικό κέντρο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το Νησί μπορεί, αξιοποιώντας τα προσόντα του και εκμεταλλευόμενο τις εναλλακτικές προτάσεις στον τουρισμό, να πάρει τη θέση που του αξίζει και δικαιούται. Η ολοκλήρωση ενός τόσο δύσκολου αλλά συνάμα πρωτοποριακού, εξαιτίας του μεγέθους του, για την Ελλάδα έργο, αποδεικνύει την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης να ανταποκριθεί αλλά και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ‘Θαλασσόκοσμος’ ήδη αποτελεί σημείο έλξης τόσο για τους επισκέπτες της Κρήτης όσο και για τον μαθητικό πληθυσμό του νησιού και της χώρας. Αποτελεί όμως επίσης και πολύτιμο εργαλείο για τους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, που μελετούν το θαλάσσιο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου» σημείωσε τέλος ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκας.

Σημειώνεται ότι το έργο, όπως ανέφερε ο κ. Σιούφας, χρηματοδοτήθηκε από το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της EFTA – Ezes και από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ η συνολική δαπάνη άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024