Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΠαρουσίαση – έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών
Υπουργείο Ανάπτυξης

Παρουσίαση – έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών

Τα εγκαίνια της παρουσίασης-έκθεσης του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών πραγματοποίησε χτες στον Πολυχώρο του υπουργείου Ανάπτυξης ο υπουργός, κ. Δημήτρης Σιούφας, επισημαίνοντας στην ομιλία τουτην εξέχουσα σημασία της θαλάσσιας έρευνας […]

Τα εγκαίνια της παρουσίασης-έκθεσης του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών πραγματοποίησε χτες στον Πολυχώρο του υπουργείου Ανάπτυξης ο υπουργός, κ. Δημήτρης Σιούφας, επισημαίνοντας στην ομιλία του<...>την εξέχουσα σημασία της θαλάσσιας έρευνας και της τεχνολογίας, τόσο για το συγκεκριμένο υπουργείο, όσο και για την χώρα μας γενικότερα ως μέσο προσέλκυσης ερευνητών και τουριστών.

Συγκεκριμένα, ως παραδείγματα ανάφερε τα ακόλουθα:


  • “Στα τέλη του 2005 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής και λειτουργίας του πρώτου Ενυδρείου της Χώρας, του «Θαλασσόκοσμου». Σήμερα, σχεδόν έναν χρόνο από τότε, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Περισσότεροι από 330.000 επισκέπτες πέρασαν από το Ενυδρείο. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το σύνολό τους το 33% ήταν νέοι, ηλικίας κάτω των 17 ετών. Η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και η γνωριμία των νέων μας με τον κόσμο της Θάλασσας, ήταν ο πρώτος κοινωνικός στόχος που επιτεύχθηκε μέσα από τη λειτουργία του «Θαλασσόκοσμου». Ο αριθμός των ξένων τουριστών υπερέβη το 35% γεγονός που δίνει τη δυναμική της ανάπτυξης μέσω του τουρισμού. Στο διάστημα αυτό τα έσοδα του Ενυδρείου υπερέβησαν τα 2 εκατ. ευρώ. Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι τα κέρδη υπερβαίνουν το 50% των εσόδων, αντιλαμβάνεται εύκολα το θετικό της απόσβεσης του όλου έργου (θυμίζω ότι η επένδυση έφτασε τα 10 εκατ. ευρώ, 75% EFTA, 25% Ελληνική Συμμετοχή). Γνωρίζεται ότι έχω ήδη προτείνει στον υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γιώργο Σουφλιά, τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη και τον πρόεδρο των Ολυμπιακών Ακινήτων Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, τη δημιουργία στη ζώνη Β2 στον Ολυμπιακό πόλο του Φαλήρου, ενός μεγάλου Ενυδρείου Εθνικής Εμβέλειας ως Πάρκο Θεάματος και Αναψυχής της Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας.
  • Στις αρχές του 2007 παραλαμβάνονται 5 πλωτήρες νέας γενιάς του Συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ με σκοπό την αναβάθμιση και την επέκτασή του. Θυμίζω ότι το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2005 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ (75% EFTA, 25% Ελληνική Συμμετοχή). Τί σημαίνει η αναβάθμιση και επέκταση αυτή; Ότι η Χώρα μας θα έχει την επιστημονική και ερευνητική ευθύνη για αυτά τα θέματα σχεδόν ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Το δίκτυο αυτό θα καταγράφει την κατάσταση των θαλασσών και θα δίνει προγνώσεις για το ύψος κύματος, τα θαλάσσια ρεύματα και τις τιμές της ραδιενέργειας, με χρόνο πρόβλεψης τις 72 ώρες. Σημειώνω ότι το δίκτυο ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο δίκτυο σταθμών μέτρησης και πρόγνωσης για όλη την Μεσόγειο.
  • Βασικός στόχος της πολιτικής μας για τα επόμενα χρόνια είναι η διασύνδεση της Έρευνας με την Εκπαίδευση και την Παραγωγή. Για το σκοπό αυτό ετοιμάσαμε ήδη σχετικό προσχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Υπογραμμίζω ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. δραστηριοποιείται (μέσα από ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου) για την παραχώρηση κτιριακών συγκροτημάτων στον χώρο την παλαιάς Αμερικάνικης Βάσης (σε μια περιοχή δηλαδή στην οποία είναι εγκατεστημένο το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κρήτης) με σκοπό τη δημιουργία ενός Εκπαιδευτικού-Ερευνητικού πόλου. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που προβλέπει τη συνεργασία Ελληνικών, Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Με αυτή την αφορμή προτρέπω τη Διοίκηση και τα στελέχη του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. να καλέσουν όσο πιο πολλά σχολεία, μαθητές και φοιτητές να επισκεφθούν την έκθεση αυτή και να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Κέντρου, με παρουσιάσεις και σχετικό υλικό. Θα είναι σημαντική προσφορά προς τη μαθητιώσα και φοιτητική νεολαία. Και δια του υπουργείου Παιδείας, να ζητήσετε ως ΕΛΚΕΘΕ να ενημερώσουν τα σχολεία που θα επισκεφθούν την Κρήτη να περιλάβουν στο πρόγραμμά τους την επίσκεψη στον «Θαλασσόκοσμο»”.


Πιστεύουμε ότι η πολιτική μας στο χώρο της Έρευνας και Τεχνολογίας θα αποφέρει γρήγορα καρπούς ανέφερε καταληκτικά ο υπουργός. “Η πρόσφατη έγκριση” πρόσθεσε “από την κοινότητα του μέγα-προγράμματος SESAME, ύψους 17 εκατ. ευρώ, με Επιστημονικό Υπεύθυνο το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και τη συμμετοχή 21 χωρών για όλη την περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, είναι πιστεύω η αρχή μίας μεγάλης συνέχειας. Στη Διοίκηση και στους εργαζομένους του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. εναπόκειται η πετυχημένη πορεία. Τα έως τώρα αποτελέσματα μας εμπνέουν εμπιστοσύνη και αισιοδοξία».
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024