Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιαμαρτυρία για την ένταξη της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο

Διαμαρτυρία για την ένταξη της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για την εισαγωγή της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ στο Χρηματιστήριο και τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις που τη συνοδεύουν…

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για την εισαγωγή της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ στο Χρηματιστήριο και τις επικίνδυνες<...> μεθοδεύσεις που τη συνοδεύουν.

Στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν τη στήριξή τους προς τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών, τονίζοντας επίσης και την ανάγκη έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου, για τον αναπροσανατολισμό του ελληνικού τουρισμού, σε κατευθύνσεις ήπιες και βιώσιμες.

Συγκεκριμένα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ότι η ιδιαίτερη σημασία κάποιων τμημάτων της ελληνικής γης δεν αποτυπώνεται μόνο στην οικολογική και πολιτιστική τους αξία αλλά αναγνωρίζεται και προστατεύεται και από το ίδιο το Σύνταγμα που τα κατοχυρώνει ως δημόσια περιουσία με κοινόχρηστο χαρακτήρα και πλήρη απαγόρευση εκποίησης: στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως ακτές και δάση αλλά και λίμνες, σπήλαια ή ιαματικές πηγές. Αρκετά από τα σημεία αυτά έχουν περάσει από παλιά στη δικαιοδοσία του ΕΟΤ, που τα διαχειριζόταν ως δημόσιος οργανισμός. Η ΕΤΑ Α.Ε. ιδρύθηκε για τη διαχείριση της δημόσιας αυτής περιουσίας και, κατά συνέπεια, δεσμεύεται από τους ίδιους συνταγματικούς περιορισμούς που δέσμευαν και τον ΕΟΤ. Έτσι, η πώληση μετοχών της σε ιδιώτες (και μάλιστα μέχρι ποσοστό 66%, όπως προβλέπει ο Ν.3105/2003 που ρυθμίζει τη μετοχοποίησή της) ισοδυναμεί με παράκαμψη των συνταγματικών διατάξεων.

Για το λόγο αυτό, η έκδοση προμετοχών της ΕΤΑ έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σύντομα αναμένεται η σχετική απόφαση. Όλα αυτά όμως αποτελούν ψιλά γράμματα για τη διοίκηση της (προς το παρόν ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο) εταιρίας, που στις 23 Δεκεμβρίου κατέθεσε αίτηση για εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αίτηση αυτή, τη στιγμή που εκκρεμεί δικαστική απόφαση για το κατά πόσο είναι νόμιμη η μετοχοποίηση της ΕΤΑ, στην καλύτερη περίπτωση προσπαθεί να προλάβει την απόφαση του δικαστηρίου και στη χειρότερη να την επηρεάσει με τετελεσμένα γεγονότα. Την ίδια στιγμή, στο νομοσχέδιο `για την αναπτυξιακή πολιτική` έχουν ενσωματωθεί με μορφή τροπολογίας πλήθος χαριστικές διατάξεις που θυσιάζουν σχεδόν τα πάντα προκειμένου να κάνουν τις μετοχές της ΕΤΑ ελκυστικότερες για τους επενδυτές. Το νομοσχέδιο έρχεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας ορίζεται σε μόλις 300 εκατ. ευρώ: αν σκεφτούμε ότι ο ΕΟΤ κατέχει συνολικά 70.000 στρέμματα στα πιο προνομιακά σημεία της χώρας, σε κάθε στρέμμα αναλογεί το εξωπραγματικό ποσό των 1,5 εκατ. δραχμών. Πολλές από τις εκτάσεις αυτές θα διατεθούν για ανέγερση διαμερισμάτων που θα πωληθούν ως `τουριστικές κατοικίες`, σχέδια που ισοδυναμούν με απροκάλυπτη οικοπεδοποίηση.

Η ίδια τροπολογία – νομοσχέδιο διευκολύνει και την πλήρη μεταβίβαση της κυριότητας των ακινήτων του ΕΟΤ προς την (ιδιωτική πλέον) ΕΤΑ. Η πρόβλεψη εξαιρέσεων για ορισμένες κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών κάθε άλλο παρά επαρκής είναι, από τη στιγμή που η ίδια η ΕΤΑ, ως διαχειριστής τους, θα ελέγχεται από ιδιώτες επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά το ευρύ πρόγραμμα εκποιήσεων προς ιδιώτες, “που δεν είναι πάντα αντιληπτό”, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι για κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές, όπως το Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη ή τα Ξενία Καλαμπάκας, Σκιάθου και Πλαταμώνα (που πουλιούνται μαζί με τους εκτεταμένους χώρους πρασίνου που τα περιβάλλουν), έχουν ήδη κατατεθεί δικαστικές προσφυγές.

Για αρκετές ακόμη περιπτώσεις, όπως το συγκρότημα της TUI/Grecotel στα( Λουτρά Κυλλήνης ή η πώληση των ιαματικών πηγών της Λίμνης Καϊάφα, που αποτελούν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, έχουν δει το φως της δημοσιότητας σοβαρές καταγγελίες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται έντονα για τις απαράδεκτες και αντισυνταγματικές αυτές μεθοδεύσεις, που έρχονται να προστεθούν στα όσα έγιναν πρόσφατα με τα νομοσχέδια για τα δάση και τα αυθαίρετα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024