Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗμερίδα “Τουρισμός και Μορφές Συνεργασίας”: Από τις συνεργασίες και τη συνένωση δυνάμεων, περνά το μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού

Ημερίδα “Τουρισμός και Μορφές Συνεργασίας”: Από τις συνεργασίες και τη συνένωση δυνάμεων, περνά το μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού

Επιτακτική καθίσταται πλέον η ανάγκη αναζήτησης συνεργασιών και επιδίωξης συνένωσης δυνάμεων μεταξύ όλων των βαθμίδων και κλάδων τουριστικής δραστηριότητας, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού, να θωρακιστούν […]

Επιτακτική καθίσταται πλέον η ανάγκη αναζήτησης συνεργασιών και επιδίωξης συνένωσης δυνάμεων μεταξύ όλων των βαθμίδων και κλάδων τουριστικής δραστηριότητας, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν<...> οι δυνατότητες ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού, να θωρακιστούν οι βάσεις του και να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς.

Η τρέχουσα συγκυρία των διεθνών εξελίξεων και της κρίσης που πλήττει, μεταξύ άλλων και τον κλάδο του Τουρισμού και Ταξιδιών, αναδεικνύει αυτήν ακριβώς τη διάσταση της ανάγκης συνεργιών, που ειδικά στην Ελλάδα, βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται στον πρέποντα βαθμό, υφιστάμενες δυνάμεις και υπάρχουσες ευκαιρίες.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της Ημερίδας με θέμα “Τουρισμός και Μορφές Συνεργασίας” που διοργανώθηκε εχθές στο ξενοδοχείο “Metropolitan”, από τον Όμιλο Καλοφωλιά- Οικονομική Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ και τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης-ΕΟΤ και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Τις εργασίες της Ημερίδας, συντονιστής της οποίας ήταν ο κ. Κ. Χατζιώτης, εντεταλμένος σύμβουλος του Ομίλου Καλοφωλιά, άνοιξαν από την πλευρά των διοργανωτών, οι κ.κ. Γιάννης Ευαγγέλου, πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ και Γιώργος Καλοφωλιάς, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Καλοφωλιά, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Κ. Κατσιγιάννης, Γενικός Διευθυντής Γ. Γ. Τουρισμού/ ΕΟΤ και Αναστάσιος Λιάσκος, Βουλευτής και Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ..

Κατά την πρώτη ενότητα της Ημερίδας, με θέμα “Ο Τουρισμός στο Διεθνές Περιβάλλον, Μορφές Συνεργασίας” και συντονιστή τον καθηγητή Τουριστικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Ζαχαράτο, εισηγητής ήταν ο κ. Γ. Ευαγγέλου, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, τα τελευταία χρόνια, με ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών και σε συγκεκριμένα παραδείγματα με βάση την εμπειρία του Συνδέσμου, όπως π.χ. η δημιουργία Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων της Βαλκανικής και ο υπό συζήτηση κώδικας συνεργασίας με τους Ξενοδοχειακούς φορείς της χώρας.

Στη συνέχεια, παρεμβάσεις έγιναν από:

  • Τον κ. Γ. Φωκά, πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεργασίες που επιδιώκουν οι ξενοδόχοι με τις επιχειρήσεις άλλων κλάδων, όπως τα τουριστικά γραφεία και οι τουριστικοί οργανισμοί, καθώς και στις δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθειά τους αυτή.
  • Τον κ. Bernard Saur, Διευθυντή του Εμπορικού Τμήματος Selectour, του μεγαλύτερου πολυμετοχικού επιχειρηματικού σχήματος τουριστικών επιχειρήσεων της Γαλλίας και υπευθύνου του διακρατικού φορέα τουριστικής συνεργασίας Alliance du Sud, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τη δομή, τον τρόπο λειτουργίας και τη φιλοσοφία των δύο σχημάτων, καλώντας τους Έλληνες επιχειρηματίες και αξιωματούχους να σπεύσουν προς τις ίδιες κατευθύνσεις.
  • Τον κ. Branko Krasojevic, πρόεδρο του Συνδέσμου Τουρ. Γραφείων Σερβίας και Μαυροβουνίου, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ανάγκη στενότερης και ουσιαστικότερης συνεργασίας μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων των Βαλκανίων, όσο και στα σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει μία τέτοια ευρύτερη ομάδα αγορών.
  • Την κα Carol Marriott, πρόεδρο και γεν. διευθύντρια των Best Western Hellas, η οποία παρουσίασε τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου ξενοδοχείων της αλυσίδας και έδωσε και έναν σημαντικό τόνο αισιοδοξίας, ανακοινώνοντας ότι οι κρατήσεις για τα ξενοδοχεία Best Western Ελλάδας, εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 35%, σε σχέση με πέρυσι, και για τον Απρίλιο αύξηση της τάξης του 31%.

Στη δεύτερη ενότητα, με θέμα “Τουριστική Ανάπτυξη, Στρατηγικός Σχεδιασμός και Μορφές Συνεργασίας”, με συντονίστρια την κα Ελισάβετ Χατζηνικολάου, Διευθύντρια Μελετών και Επενδύσεων του ΕΟΤ, εισηγητής ήταν τον κ. Ζαχαρίας Δεμαθάς, Οικονομολόγος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα αμιγές πλαίσιο συνεργασιών και υπογράμμισε την ανάγκη εξειδίκευσης στη διαμεσολάβησης κάθε εργασίας. Ο κ. Δεμαθάς ανέφερε ότι πολύ συχνά, οι ιδιωτικοί φορείς, μόλις συναντούν δυσκολίες στην ανάπτυξη συνεργασιών, στρέφονται ξανά στο κράτος ζητώντας τη συμβολή του, ενώ ειδικά όσον αφορά τον ελληνικό τουρισμό, ανέφερε ότι σε καμία μελέτη δεν έχει αποτυπωθεί σαφώς η συμβολή του στο ΑΕΠ, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνον με τον υπό διαμόρφωση Δορυφορικό Λογαριασμό.

Παρεμβάσεις έγιναν από:

  • Τον κ. Σταύρο Ανδρεάδη, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο οποίος τόνισε ότι ο Ελληνικός Τουρισμός, είναι ένας σχετικά “νέος” κλάδος στη χώρα, σε σχέση με άλλους και υπό αυτή την έννοια, εμφανίζει τα προβλήματα ενός “παιδιού που μεγάλωσε απότομα”. Επισήμανε ότι η αλματώδης αυτή ανάπτυξη βρήκε ανέτοιμους και την πολιτεία και τους επιχειρηματίες ενώ ειδικά για το κράτος, επισήμανε ότι παραμένει εγκλωβισμένο σε δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, ανήμπορο να αντιδράσει.
  • Τον κ. Γιώργο Βερνίκο, αντιπρόεδρο Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρωταρχικό μέλημα πλέον στην Ευρώπη είναι η ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας και πρόσθεσε ότι βασικές προϋποθέσεις για την καλή συνεργασία κράτους και ιδιωτών, είναι η διαφάνεια, η ειλικρίνεια και η πραγματική διάθεση για συνεργασία.
  • Τον κ. Γιώργο Παυλάκη, οικονομολόγος, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των περιφερειών, επισημαίνοντας ότι ενώ δεν συμμετείχαν στο σχεδιασμό των προγραμμάτων και πλαισίων, καλούνται εν τούτοις να τα υλοποιήσουν.

Στην τρίτη ενότητα, με θέμα “Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, Στρατηγικές Συνεργασίας και Συνέργια”, με συντονίστρια την κα Αρετή Λιούπα, εμπειρογνώμων σε θέματα Στρατηγικής Ανάπτυξης, εισηγητής ήταν ο κ. Νικόλαος Διακουλάκης, Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος παρουσίασε εκτενώς τους στόχους, τα μέτρα και τη μέχρι τώρα εξέλιξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα” και υπογράμμισε την ανάγκη της ευρείας συναίνεσης και κινητοποίησης όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων.

Παρεμβάσεις έγιναν από:

  • Την κα Αναστασία Κανελλοπούλου, Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία, αναφέρθηκε εκτενώς στην υλοποίηση του Γ` Κ.Π.Σ. μέσω της Περιφέρειας αλλά και στο ΠΕΠ της περιοχής αρμοδιότητάς της, υπογραμμίζοντας, ότι περισσότερο από κάθε άλλον παράγοντα, καθοριστική σημασία έχει αυτός της “συνυπευθυνότητας”, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ενδιαφερόμενων πλευρών. Η κα Κανελλοπούλου, επισήμανε ότι είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες για τη μετάβαση από την εποχή του κράτους-“αφεντικού” στην εποχή του κράτους-υποστηρικτή των αναπτυξιακών διεργασιών και στην εποχή, όπου ο ιδιώτης γίνεται πλέον σοβαρός επενδυτής και επαγγελματίας.
  • Τον κ. Γιώργο Παυλίδη, Νομάρχη Ξάνθης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο Νομός Ξάνθης και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις, συχνά, ανυπέρβλητες δυσκολίες και στα σοβαρότατα γραφειοκρατικά προβλήματα που συναντούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες και πολίτες, ως προς την ένταξη επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο και στα μέτρα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
  • Τον κ. Νίκο Παπαλέξη, πρόεδρο Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης Αχαΐας και γ.γ. του ΗΑΤΤΑ, ο οποίος αναφέρθηκε αφενός στα εμπόδια και στις δυσκολίες που συναντούν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως τα τουριστικά γραφεία, ως προς την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργιών και αφετέρου, στον συνεχιζόμενο “παραγκωνισμό” του κλάδου των τουριστικών γραφείων, από την Πολιτεία, ειδικά όσον αφορά τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τον Αναπτυξιακό Νόμο και τα προγράμματα επενδύσεων.
  • Τον κ. Κυριάκο Ρερέ, Διευθυντή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο οποίος, παρουσίασε τις θέσεις της ΠΟΞ για το Γ` Κ.Π.Σ. αλλά και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για το σχεδιασμό και την υλοποίησή του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις που προκύπτουν.
  • Τον κ. Σπύρο Σπυρίδων, Δήμαρχο Πόρου, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες στην προσπάθεια ένταξης των επενδύσεών τους σε επενδυτικά προγράμματα αλλά και στις ανάλογες δυσκολίες και προβλήματα που συναντούν οι περισσότεροι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, προσπαθώντας να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς και τα μέτρα, καθώς και να συντονίσουν τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024