Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΑνάπτυξη δικτύου υδροπλάνων και επιδότηση άγονων γραμμών
Στα Ψαρά με υδροπλάνο Κεφαλογιάννης και Λιάπης

Ανάπτυξη δικτύου υδροπλάνων και επιδότηση άγονων γραμμών

Δοκιμαστική πτήση στα Ψαρά με υδροπλάνο πραγματοποίησαν την Παρασκευή, 25 Μαΐου, οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης και Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ανάπτυξης συγκοινωνιών μέσω υδροπλάνων. Η δρομολόγηση υδροπλάνου μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα…

Δοκιμαστική πτήση στα Ψαρά με υδροπλάνο πραγματοποίησαν την Παρασκευή, 25 Μαΐου, οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης και Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ανάπτυξης συγκοινωνιών μέσω υδροπλάνων. Η δρομολόγηση<...>υδροπλάνου μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην επικοινωνία ανάμεσα στα νησιά αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το δίκτυο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών αναβαθμίζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους χιλιάδες επισκέπτες των νησιών μας, τονώνει την τουριστική κίνηση της Ελλάδας και συνδέει την ακριτική Ελλάδα με το κέντρο.

Το υδροπλάνο αποτελεί ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, το οποίο δύναται να αναβαθμίσει τις συγκοινωνίες, την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να τονώσει την τουριστική κίνηση όχι μόνο των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, αλλά και της ενδοχώρας.

Επιδίωξη είναι η σύνδεση νησιωτικών προορισμών με τους μεγάλους κόμβους, όπως είναι ο Πειραιάς, η Κέρκυρα, η Πάτρα, το Ηράκλειο, ο Βόλος, η Σύρος, η Ρόδος και Θεσσαλονίκη με την ανάπτυξη δικτύου 30-40 υδροπλάνων που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλης της νησιωτικής Ελλάδας. Το ΥΕΝ μελετά εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας της ενδοχώρας με τα νησιά, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.

Η δρομολόγηση των υδροπλάνων έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον του επιβατικού κοινού. Σημειώνεται ότι, με επιτυχία εκτελούνται ήδη δρομολόγια υδροπλάνων από την Πάτρα προς την Κέρκυρα, τους Παξούς και τη λίμνη των Ιωαννίνων με ένα πλήρες δίκτυο για τα Ιόνια νησιά.

“Η ανάπτυξη του δικτύου αυτού θα εξασφαλίσει την άμεση πρόσβαση των κατοίκων των νησιών μας σε κομβικά σημεία και την ηπειρωτική Ελλάδα, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τον τουρισμό, ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών” επισημαίνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Επιδίωξη του ΥΕΝ είναι η παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την εκτέλεση δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας με υδροπλάνα σε απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας με μικρό πληθυσμό (μικρότερο των 1000 κατοίκων) και συγκεκριμένα σε περιοχές που δεν υπάρχει χερσαίο αεροδρόμιο. Το θέμα της επιδότησης των υδροπλάνων και της δωρεάν μεταφοράς στα απομακρυσμένα νησιά της άγονης γραμμής, όπως τα Αντικύθηρα, η Ανάφη, τα Ψαρά κ.λ.π. συζητήθηκε και κατά τη πρόσφατη συνάντηση του κ. Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Μεταφορών και Ναυτιλίας κ. Jacques Barrot, για την οποία ο κ. Αντιπρόεδρος εκφράστηκε θετικά.

Η άριστη συνεργασία και ο άψογος συντονισμός μεταξύ των δύο υπουργείων για την έναρξη και λειτουργία του πρωτοποριακού αυτού μέσου συμβάλλουν στην επίτευξη κοινών στόχων που λειτουργούν καταλυτικά στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σε δηλώσεις του στα Ψαρά ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Λιάπης, τόνισε: «Οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που παρέχουν τα υδροπλάνα για τις μετακινήσεις τους σε νησιά και παράκτιες περιοχές. Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών έχει φτιάξει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υδατοδρομίων και τη λειτουργία υδροπλάνων (Νόμος 3333/2005). Έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, λύνοντας σημαντικά προβλήματα σύνδεσης νησιών. Απαντάμε στο αίτημα για αεροπορική σύνδεση χωρίς όμως να δεσμεύουμε τεράστια κονδύλια από τα χρήματα των φορολογουμένων για την κατασκευή αεροδρομίων που δεν θα ήταν βιώσιμα και δεν θα είχαν την απαιτούμενη επιβατική κίνηση.

Έχουμε προχωρήσει στην αδειοδότηση υδατοδρομίων σε Κέρκυρα, Παξούς, Γιάννενα, Λευκάδα, Ιθάκη, Πάτρα Λαύριο, Ίο και το Πόρτο Καράς και θα ακολουθήσουν στην Πάτμο, την Τήνο, την Αμοργό και τη Φολέγανδρο. Ταυτόχρονα προωθούμε, τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, νομοθετική ρύθμιση για την εξασφάλιση επιδότησης για τη λειτουργία γραμμών υδροπλάνων σε απομακρυσμένα – μικρά νησιά χωρίς αεροδρόμιο, όπως τα Ψαρά. Ήδη έχει υπάρξει η σχετική συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση επί του θέματος προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια ακόμη – συμπληρωματική συγκοινωνιακή σύνδεση στα νησιά της άγονης γραμμής που έχουν έως χίλιους πεντακόσιους κατοίκους.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να διευκολύνουμε τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. Για να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα. Για να δώσουμε μια νέα προοπτική στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024