Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςxenia 2003: Αφιέρωμα στην Κύπρο και το έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη

xenia 2003: Αφιέρωμα στην Κύπρο και το έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη

Το αφιέρωμα στην Κύπρο, καθώς και το έργο και η προσφορά του Γιάννου Κρανιδιώτη στο «Κυπριακό» απετέλεσαν το φετινό αφιέρωμα της έκθεσης xenia

Το αφιέρωμα στην Κύπρο, καθώς και το έργο και η προσφορά του Γιάννου Κρανιδιώτη στο «Κυπριακό» απετέλεσαν το φετινό αφιέρωμα της έκθεσης xenia<...> στο πλαίσιο των παραλλήλων πολιτιστικών οικονομικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιεί η «xenia Εκθεσιακές Εκδηλώσεις» από το 1970.

Οι εκθέσεις xenia, από τους πλέον παλαιούς και καταξιωμένους εκθεσιακούς θεσμούς, εκτός από τη συμβολή τους, επί 30 χρόνια, στην τουριστική μας εξέλιξη, συμμετείχαν ενεργά στα προβλήματα του τόπου μας, με την παρουσίαση επίκαιρων αφιερωμάτων και τιμώντας συγκεκριμένους ανθρώπους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ζωή αυτής της χώρας.
Το πρώτο αφιέρωμα παρουσιάστηκε το 1974 και «αφιερώθηκε» στην Κύπρο με φωτογραφική έκθεση και κινηματογραφικές προβολές της εισβολής του Αττίλα.
Η 34η xenia τίμησε την μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη μέσα από το έργο και την προσφορά του όχι μόνο στην υπόθεση της Κύπρου αλλά και γενικότερα για την πολιτική του παρουσία στην πολιτική ζωή των δύο χωρών.

Σε μία ιδιαίτερη συγκινητική και πολυπληθή ατμόσφαιρα στην οποία κυριαρχούσε η μορφή του Γιάννου Κρανιδιώτη και των συνεργατών του, μέσα από τα ειδικά ντοκουμέντα από το αρχείο της ΕΡΤ, η μητέρα του Χρυσώ Κρανιδιώτη παρέλαβε την τιμητική διάκριση του προέδρου της xenia Τ. Κούμανη και της Οργανωτικής Επιτροπής, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλο.

Μήνυμα για την προσφορά και το έργο του Γ. Κρανιδιώτη απέστειλαν ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης.

Στο γραπτό μήνυμα του ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Κ. Σημίτης αναφέρει τα εξής:
«Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραπέμπει αναμφίβολα στον Γιάννο Κρανιδιώτη, τον εμπνευστή αυτής της πολύχρονης πολιτικής προσπάθειας. Τον αρχιτέκτονα αυτής της πολιτικής για την υλοποίηση της οποίας ένωσαν τις δυνάμεις τους οι ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου για να έρθει η απόφαση της Κοπεγχάγης. Τον οραματιστή Γιάννο Κρανιδιώτη που τα πιστεύω του για μια Ενωμένη Ευρώπη άνοιξαν διάπλατα τους ορίζοντες της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου.

Τον πολίτη του κόσμου Γιάννο Κρανιδιώτη, για τον οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη αποτελούσαν τα θεμελιώδη στηρίγματα μιας συνεκτικής πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Αλλά και τον ρεαλιστή Γιάννο Κρανιδιώτη, για τον οποίο η ειρήνη, η συνεργασία, η σταθερότητα και η ανάπτυξη αποτελούσαν τα εχέγγυα για την επικοινωνία των λαών και εθνοτήτων και την υπέρβαση των αντιπαλοτήτων και των εντάσεων του παρελθόντος.

Η δράση και το έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη θα αποτελεί μόνιμο σημείο αναφοράς για όλες τις ζωντανές δυνάμεις του Ελληνισμού και κυρίως για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύπρο. Και η Ελλάδα, που ασκεί αυτή περίοδο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει πολλά στη συμβολή του διανοούμενου και του πολιτικού Γιάννου Κρανιδιώτη στο έργο της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ολοκληρώνεται στις 16 Απριλίου υπό την σκιάν της Ακροπόλεως και το οποίο φέρει και τη δική του σφραγίδα».

Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε μήνυμά του χαρακτήρισε ως έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς διεθνούς προβολής των επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας την xenia.

Επίσης στο μήνυμα του αναφέρει τα ακόλουθα: «η θεαματική πρόοδος που έχει σημειώσει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η εθνική μας οικονομία επέτρεψε στην Ελλάδα να ενταχθεί ισότιμα στον ηγετικό πυρήνα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Για την επιτυχία αυτή, καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος των δυνάμεων της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών, που δικαιούνται να αισθάνονται υπερηφάνεια και ικανοποίηση.
Ευεργετική και για την ενδυνάμωση του διεθνούς κύρους και της πολιτικής ικανότητας της χώρας μας υπήρξε αυτή η οικονομική πρόοδος.

Η Κύπρος ύστερα από τριάντα περίπου χρόνια δεινής δοκιμασίας, δικαιούται σήμερα, για πρώτη φορά, να ελπίζει σε ένα μέλλον ελευθερίας και προόδου για όλους τους πολίτες της.
Γι’ αυτό και η επιλογή σας να αναδείξετε μέσω του φωτογραφικού αφιερώματος, που εκτίθεται στη φετινή xenia, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, αποτελεί μια αξιέπαινη και επίκαιρη πρωτοβουλία.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να επαναλάβω τα αισθήματα συγκίνησης που με διακατέχουν για την επιλογή απόδοσης τιμής στον πρωτεργάτη της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, το Γιάννο Κρανιδιώτη. Έναν άνθρωπο με σπάνιο ήθος, ένα πολιτικό με απαράμιλλη συνέπεια, ένα στοχαστή και διανοούμενο με πρωτοποριακή σκέψη. Έναν ασυμβίβαστο αγωνιστή. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης σφράγισε με τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του το μέλλον της Κύπρου και του ελληνισμού.
Aφησε πίσω του μια βαριά παρακαταθήκη, την οποία οι σύγχρονοι και οι επόμενοι Έλληνες οφείλουν να διασφαλίσουν και να περιφρουρήσουν. Στο πρόσωπό του θα τιμούμε πάντοτε την ευφυία και το θάρρος, την μετριοπάθεια και την τόλμη της ελεύθερης σκέψης.»

Αναμνηστικά βραβεία κατά την χθεσινή εκδήλωση παρέλαβαν οι μεγάλοι χορηγοί της έκθεσης: για την εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα την τιμητική διάκριση παρέλαβε από τον πρόεδρο του ΕΟΤ Γ. Πατέλλη ο κ. Στ. Χατζόπουλος, ενώ για την ΕΡΤ την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο κ. Β. Θωμόπουλος γενικός διευθυντής Ενημέρωσης από τους κ.κ. Π. Παυλόπουλο, βουλευτή της Ν.Δ. και Δ. Γεωργαράκη γενικό γραμματέα Τουρισμού.

Η 34η xenia που ανοίγει τις πύλες της σήμερα στο εκθεσιακό κέντρο του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά, θα διαρκέσει μέχρι και 27 Ιανουαρίου 2003. Καλύπτει εμβαδόν 23.000 m² και αποτελεί ευκαιρία για τον επισκέπτη να δει πολλές και σημαντικές εταιρίες οργάνωσης, εξοπλισμού και λειτουργίας των πάσης φύσεως τουριστικών μονάδων, επιχειρήσεων φαγητού και διασκέδασης, πλοίων, οικοτροφείων, νοσοκομείων κλπ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024