Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΕμπιστοσύνη στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ο Jacques Rogge

Εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ο Jacques Rogge

Ο Βέλγος `αθάνατος`, και πρόεδρος της ΔΟΕ, Jacques Rogge, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σε ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα τόνισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες […]

Ο Βέλγος `αθάνατος`, και πρόεδρος της ΔΟΕ, Jacques Rogge, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σε ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα τόνισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη<...> στο πρόγραμμα ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και είπε χαρακτηριστικά ότι “υπάρχει μια πολύ έμπειρη ομάδα στην `Αθήνα 2004` και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες που μπορούν να γίνουν στην ασφάλεια”.

Επίσης, ο Jacques Rogge κράτησε αποστάσεις από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής, της ΔΟΕ, Denis Oswald, που είχε δηλώσει στην γερμανική εφημερίδα `Frankfurter Allgemeine`, ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δυσκολεύουν την Ολυμπιακή προετοιμασία, ενώ όσον αφορά στον προϋπολογισμό για τα Ολυμπιακά έργα, υπογράμμισε, ότι τα χρήματα αυτά σωστά ξοδεύονται, αφού θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας.

Ερώτηση: Πως σχολιάζετε τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής, Denis Oswald, για την Ολυμπιακή προετοιμασία της Αθήνας;

Jacques Rogge: Δεν είμαι εδώ για να δικαιολογήσω, να καταδικάσω ή να κατακρίνω. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον κ. Denis Oswald κάνει εξαιρετική δουλειά και αυτό το θέμα της συνέντευξής του ανήκει στο παρελθόν και είναι άνευ σημασίας πλέον. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι σκληρή δουλειά κάθε μέρα για την επιτυχία των Αγώνων.

Ερώτηση: Πιστεύετε, ότι οι εκλογές θα επηρεάσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004;

Jacques Rogge: Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει τι θέλει για το πολιτικό μέλλον της πατρίδας του. Εγώ δεν ανησυχώ καθόλου για καθυστερήσεις σε καιρό εκλογών. Η ΔΟΕ έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το θέμα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι προετοιμασίες για τους Αγώνες καλύπτουν πάντα μια περίοδο επτά ετών. Η Αθήνα επελέγη το 1997. Σε κάθε δημοκρατική χώρα γίνονται εκλογές τουλάχιστον μία φορά στην περίοδο επτά ετών. Είχαμε εκλογές δύο μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς στο Σύδνεϋ και επίσης είχαμε εκλογές στη Βαρκελώνη. Είχαμε εκλογές σε πάρα πολλούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν. Και ποτέ αυτό δεν είχε καμιά αρνητική επίπτωση στην προετοιμασία των Αγώνων. Και ο λόγος είναι εντελώς σαφής. Ο λόγος είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πάρα πολύ σημαντικοί για μια πόλη και για μια χώρα και έτσι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή εσωτερικές πολιτικές διαμάχες. Επομένως, δεν ανησυχώ καθόλου για την Αθήνα. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες φίλοι μου – άσχετα από το αποτέλεσμα (των εκλογών) – θα διοργανώσουν πολύ καλούς Αγώνες.

Ερώτηση: Πιστεύετε, ότι η ΔΟΕ στηρίζει όσο πρέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας;

Jacques Rogge: Βασικά ενθαρρύνουμε τους διοργανωτές επί καθημερινής βάσης. Η ΔΟΕ βάζει πολλά χρήματα στον επιχειρησιακό προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων από τηλεοπτικά δικαιώματα και συμβόλαια χορηγών διεθνώς, τα έσοδα από τα οποία δίνονται στην Οργανωτική Επιτροπή. Περαιτέρω, η ΔΟΕ επίσης βοηθάει πάρα πολύ την Οργανωτική Επιτροπή με την παροχή τεχνικής πείρας, πληροφοριών για παρελθόντες Αγώνες και συμβουλών. Οπότε, εμείς είμαστε ενθαρρυντικοί. Όσον αφορά δημόσια ενθάρρυνση, την παρέχουμε. Εγώ πάντα δηλώνω ότι πιστεύω πως οι Αγώνες θα είναι επιτυχείς. Πάντα έλεγα ότι ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις, ήμουν σίγουρος ότι οι Έλληνες φίλοι μου θα προλάβουν, πράγμα το οποίο κάνουν τώρα, και η παράδοση θα είναι και έγκαιρη και πολύ ποιοτική. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη στήριξης από την ΔΟΕ. Μη ξεχνάτε ότι υπάρχει η `Αθήνα 2004`, μια ομάδα με πολύ ενθουσιασμό. Δεν χρειάζονται να τους `χτυπάει κάποιος στην πλάτη` επί καθημερινής βάσης για να δουλέψουν. Εργάζονται καλά επειδή οι ίδιοι έχουν κίνητρα και επειδή πιστεύουν στην αποστολή τους. Επομένως, δεν βλέπω να υπάρχει έλλειψη στήριξης. Αντιθέτως.

Ερώτηση: Πιστεύετε, ότι η Αθήνα θα είναι έτοιμη εγκαίρως για τους Αγώνες;

Jacques Rogge: Νομίζω ότι υπάρχει χρόνος, με την προϋπόθεση ότι δεν θα χάσουμε χρόνο στο μέλλον. Ναι, το πιστεύω αυτό.

Ερώτηση: Πιστεύετε, ότι η Αθήνα προετοιμάζεται κατάλληλα στον τομέα της ασφάλειας;

Jacques Rogge: Οι αναφορές που παίρνω εγώ για το θέμα της ασφάλειας είναι θετικές. Η ασφάλεια, καθώς γνωρίζετε, είναι πρώτη προτεραιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων. Για θέματα ασφαλείας βασιζόμαστε, φυσικά, στη χώρα και στην κυβέρνηση. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά χρήματα στην ασφάλεια. Υπάρχει μια πολύ πεπειραμένη ομάδα, και στην κυβέρνηση και στην `Αθήνα 2004`. Ο Peter Ryan, ο πρώην επί κεφαλής της ασφάλειας στο Σύδνεϋ, συνεργάζεται με την `Αθήνα 2004` και επίσης έχουν τον πρώην επί κεφαλής της ασφάλειας στους Αγώνες της Βαρκελώνης, ο οποίος παρέχει συμβουλές στην ΔΟΕ και επίσης συνεργάζεται με τους διοργανωτές. Ξέρω, όλο αυτό είναι μια εκτεταμένη συνεργασία που λαμβάνει μέρος μεταξύ ομάδων από διαφορετικές χώρες, που είναι πολύ καλό. Πιστεύω, οτιδήποτε ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε αυτό το θέμα, ήδη έχει γίνει, αλλά κανένας δεν μπορεί να δώσει εκατό τοις εκατό εγγυήσεις σε θέματα ασφαλείας για οποιαδήποτε περίπτωση. Πάντως, η Ελληνική κυβέρνηση αναμφισβήτητα έχει κάνει τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες που μπορούν να γίνουν στην ασφάλεια. Επομένως, έχω εμπιστοσύνη.

Ερώτηση: Εάν ήσασταν στη θέση της κ. Αγγελοπούλου ποιο θα της λέγατε, ότι είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της προετοιμασίας;

Jacques Rogge: Πιστεύω ότι το αντίθετο ισχύει. Εγώ είμαι εκείνος που ρωτάει την κ. Αγγελοπούλου για τα προβλήματα σχετικά με την οργάνωση. Εγώ δεν είμαι διοργανωτής. Εγώ προεδρεύω της ΔΟΕ και συνεργαζόμαστε με τους διοργανωτές. Όμως οι διοργανωτές είναι εκείνοι που γνωρίζουν, πολύ καλύτερα από εμάς, ποια είναι τα προβλήματα. Επομένως, νομίζω ότι θα πρέπει να κάνετε αυτήν την ερώτηση στην κ. Αγγελοπούλου.

Ερώτηση: Πως σχολιάζετε το γεγονός, ότι η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι υπάρχει υπέρβαση στον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών έργων, ενώ οι προηγούμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν κερδοφόροι;

Jacques Rogge: Νομίζω ότι έχετε εντελώς λανθασμένες πληροφορίες. Ο επιχειρησιακός προϋπολογισμός των Αγώνων είναι ισοζυγισμένος. Και έχει καθοριστεί, αν θυμάμαι καλά, στα 1,896 εκατ. Δολάρια. Ο επιχειρησιακός προϋπολογισμός χρηματοδοτείται κατά ένα μεγάλο μέρος από την ΔΟΕ – περίπου πενήντα τοις εκατό – και από εθνικές χορηγίες και την πώληση των εισιτηρίων. Εάν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο προϋπολογισμός αυτός θα αποφέρει κέρδη. Και είναι αυτός ο προϋπολογισμός που θα λειτουργήσει πάλι για να πληρωθούν τα έξοδα μεταφοράς, να καλυφθούν τα έξοδα για κατασκευές στο Ολυμπιακό Χωριό, να φροντίσει να υπάρχει τηλεόραση και λοιπά. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι πάντα κερδοφόρος σε όλους τους Αγώνες στο παρελθόν από το 1984 και μετά. Υπάρχει και ένας δεύτερος προϋπολογισμός, ο οποίος δεν είναι άμεσα Ολυμπιακός προϋπολογισμός. Εκεί, ίσως υπάρχουν υπερβάσεις. Είναι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή δρόμων, είναι ο προϋπολογισμός για να γίνει το τραμ, είναι ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία όλων εκείνων που θα είναι κληρονομιά για την Ελλάδα, για πολλές γενιές. Δεν μπορείτε να πείτε ότι ο περιφερειακός ή το τραμ ή άλλα κόστη για την κατασκευή υποδομών κοντά στο Μετρό ότι είναι Ολυμπιακός προϋπολογισμός. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διαρκούν μόνο δέκα-έξι ημέρες. Και δεν κατασκευάζει κανείς δρόμους για δέκα-έξι ημέρες. Κατασκευάζει κανείς δρόμους για πολλές γενιές στο μέλλον. Εάν υπάρχει αύξηση αυτού του προϋπολογισμού, αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης. Αλλά, θα ήθελα να πω ότι αυτά τα χρήματα που επενδύονται σε υποδομές είναι για επενδύσεις που ήταν αναγκαίες και πιστεύω ότι και εσείς θα συμφωνήσετε ότι αυτό θα αλλάξει την Αθήνα, θα την κάνει μια τελείως διαφορετική πόλη, και ότι αυτά είναι χρήματα που ορθώς ξοδεύονται. Γιατί είναι χρήματα που αλλάζουν τη ζωή της πόλης, είναι χρήματα που ταυτόχρονα θα προσφέρουν υπηρεσίες σε πολλές γενιές στο μέλλον.

Ερώτηση: Εάν θα μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο και να επιλέξετε έναν πρόεδρο για την Συντονιστική Επιτροπή, θα επιλέγατε πάλι τον κ. Oswald;

Jacques Rogge: Απολύτως, φυσικά. Είναι ο καλύτερος για αυτή τη θέση.

Ερώτηση: Πρόκειται να κάνετε κάποια σύσταση στον κ. Oswald;

Jacques Rogge: Δεν έχω να κάνω καμιά σύσταση στον κ. Oswald. Κάνει εξαιρετική δουλειά και προς μεγάλη ικανοποίηση της ΔΟΕ. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, νομίζω ότι παρέχει όλα αυτά που χρειάζονται κατά την άποψη της ΔΟΕ. Επομένως, εκφράζω την πλήρη εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024