Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΕγκαίνια για το νέο Πολεμικό Μουσείο στην Χαλκίδα
Πολιτισμός

Εγκαίνια για το νέο Πολεμικό Μουσείο στην Χαλκίδα

Τελετή εγκαινίων για το νέο Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας με παρουσία του Πρωθυπουργού

Εγκαινιάστηκε το νέο Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας, μοναδικό παράδειγμα προβολής της ιστορικής και στρατιωτικής μνήμης, με παρουσία του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Τα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας έγιναν στις 6 Μαΐου 2023, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιου Λιάσκου, και με πολυάριθμους εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, και πλήθος τοπικών κατοίκων και άλλων προσκεκλημένων.

Το νέο Πολεμικό Μουσείο της Χαλκίδας βρίσκεται εντός της Σχολής Πεζικού σε κτίριο που έχει εκ βάθρων ανακαινιστεί για την προβολή όλων των εκθεμάτων. Στο Μουσείο παρουσιάζονται με έναν εξαιρετικό τρόπο τα εκθέματα, που καλύπτουν την στρατιωτική ιστορία από την Ενετοκρατία, συνεχίζουν με την Επανάσταση του 1821, όλα τα πολεμικά γεγονότα μέχρι και το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, και μετά, και τις διάφορες εκστρατείες. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ένα ελικόπτερο, άρματα μάχης, στρατιωτικό και πολεμικό οπλισμό, μεμονωμένα αντικείμενα στρατιωτικού ενδιαφέροντος και έγγραφα, ενώ έχουν στηθεί και μερικά διοράματα,  με εντυπωσιακότερο αυτό του αλεξιπτωτιστή που πηδάει από την πόρτα του αεροπλάνου.

→ Η άνθηση του πολεμικού τουρισμού στην Ελλάδα – Ποια είναι η νέα στρατηγική ανάπτυξης

Το Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας είναι ένα από τα υπό εξέλιξη επτά νέα Παραρτήματα του Πολεμικού Μουσείου. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Μουσείου στα Χανιά, που είχε καεί, λειτουργεί το Μουσείο Εθνικής Αντιστασης – Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα στην Αθήνα, και προγραμματίζονται στο επόμενο διάστημα τα Μουσεία στην Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Λαμία και Κοζάνη. Αποτελούν μέρος των δράσεων του Πολεμικού Μουσείου για την ανάδειξη του Στρατιωτικού Τουρισμού της χώρας, και την προσέλκυση του ειδικού αυτού τμήματος της διεθνούς τουριστικής αγοράς.

Επίσημα εγκαίνια στο νέο Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας

Στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου στην Χαλκίδα, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, πρώην υφυπουργός κ. Αναστάσιος Λιάσκος.

Στον θερμό χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την απεριόριστη ευαρέσκειά του και την ικανοποίησή του για το εντυπωσιακό Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας, εξαίροντας παράλληλα την προσφορά του Αναστάσιου Λιάσκου, να δωρίσει την προσωπική του Συλλογή, για να εκτίθεται στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και αναφέρθηκε ακόμη και στην προσωπικότητα του κ. Λιάσκου και στο έργο του ως προέδρου του ΔΣ. του Πολεμικού Μουσείου, χαρακτηρίζοντας τον ως “ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση”.

Χαιρετισμός από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αντίστοιχα και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εξήρε το έργο του Πολεμικού Μουσείου και των μελών του Δ.Σ., και ειδικότερα για τις επιτυχημένες δράσεις που έχουν αναλάβει, με τις οποίες το Πολεμικό Μουσείο προβάλλει την ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρθηκε στη σημασία του νέου Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου, τονίζοντας πως θα αποτελέσει ακόμη ένα ασφαλές καταφύγιο της πολύτιμης ιστορικής μνήμης και ένα πραγματικό κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή, και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου κ. Αναστάσιο Λιάσκο, για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την ολοκλήρωσή του νέου Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας, αλλά και για την ευγενική προσφορά του συνόλου των εκθεμάτων και κειμηλίων από την προσωπική του συλλογή.

(από αριστερά) αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος, πρώην πρωθυπουργός Αντώνιος Σαμαράς

Ο πρόεδρος του Μουσείου, κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ευχαριστώντας όλους τους παρόντες επισήμους και πολίτες, αναφέρθηκε στην σημασία της ανάδειξης της στρατιωτικής ιστορίας και των πολεμικών γεγονότων, επισήμανε το ευρύ έργο σε πολλά μέρη της Ελλάδας που υλοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια το Πολεμικό Μουσείο με την συνδρομή και πολλών δωρητών, και δήλωσε την προσωπική του συγκίνηση για την τόσο επιτυχημένη και εντυπωσιακή παρουσίαση της προσωπικής συλλογής του, που δώρισε πριν αρκετά χρόνια και πλέον αναδείχθηκε. Και ευχαρίστησε ειδικότερα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση, για την σημαντικότατη συμβολή τους, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν και προσέφεραν για την αποπεράτωση του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας, και ιδιαίτερα  την αμέριστη πολύμηνη αρωγή των στελεχών του Πολεμικού Μουσείου Ιωάννη Θεοδοσουλάκη και Νικολάου Ρούσσου και της ομάδας τους.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην σημασία του νέου Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, επισημαίνοντας την σημασία του, ως χαρακτηριστικά εντυπωσιακό παράδειγμα Πολεμικού Μουσείου, επισημαίνοντας ότι τα εκθέματα συνάδουν με αυτούς οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν, και δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες  να αναβιώσουν συγκλονιστικές στιγμές του Έθνους. Συγχρόνως αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των Πολεμικών Μουσείων, που συνδέονται με την ιστορία των θυσιών και αγώνων των προγόνων μας, που έχυσαν το αίμα τους για την Ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Το διόραμα του αλεξιπτωτιστή που πηδάει από το αεροπλάνο.

Όλοι οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι, που επισκέφθηκαν στην συνέχεια το Μουσείο, και στις επιμέρους συζητήσεις σχολίασαν θετικά την πρωτοβουλία αυτή του Πολεμικού Μουσείου, που ανοίγει ένα νέο σημαντικό «κεφάλαιο» για τη Χαλκίδα, δημιουργεί ένα χαρακτηριστικό «σημείο αναφοράς» και θα αποτελεί σημαντικό «πόλο έλξης» και «τουριστικό αξιοθέατο» όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες της περιοχής. Επίσης το Μουσείο, θα αποτελεί και «κέντρο εκπαίδευσης και ενημέρωσης» για την στρατιωτική και πολεμική ιστορία της Ελλάδος.

Στoν αγιασμό της τελετής εγκαινίων χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου. Παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, οι βουλευτές Εύβοιας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης και κ. Σπυρίδωνας Πνευματικός, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, η δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Ελένη Βάκα και ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης.

Από τα εκθέματα: Στρατιώτης Ιππεύς

Την Στρατιωτική ηγεσία εκπροσώπησαν, εκτός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, οι  Αρχηγοί ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης. Επίσης παρέστησαν ο γενικός επιθεωρητής Στρατού – διοικητής δόγματος εκπαίδευσης αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός, ο διοικητής της διοίκησης ειδικού πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο επιτελάρχης του ΓΕΣ αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος και ο γενικός επιθεωρητής ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Μ) Γεώργιος Καραδήμας. Τα σώματα ασφαλείας εκπροσώπησαν ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Στερεάς Ελλάδας Ταξίαρχος Γεώργιος Καραχάλιος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου και ο συντονιστής Επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας υποστράτηγος ΠΣ Ευάγγελος Φαλάρας ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά.

Επίσης τίμησαν την τελετή με την παρουσία τους, ο τέως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος ε.α. Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Κέλλης, και ο αντιστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Ρήγας ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) αντιστράτηγου ε.α. Σταύρου Κουτρή, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας του Παραρτήματος Χαλκίδας.

Επίσης παραβρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. και στελέχη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και των Παραρτημάτων του Πολεμικού Μουσείου, και δωρητές και χορηγοί του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας. Η τελετή καλύφθηκε εκτεταμένα από τοπικά και εθνικά ΜΜΕ.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————

[1] Ο Χρήστος Πετρέας ασχολείται με την ανάδειξη και προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και, ως Σύμβουλος Στρατιωτικού Τουρισμού του Πολεμικού Μουσείου, συνεργάζεται για την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού και των μνημείων και τόπων στρατιωτικού και πολεμικού ενδιαφέροντος

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Ετικέτες
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024