Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΤουριστική ημερίδα από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Περιφερειολόγων

Τουριστική ημερίδα από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Περιφερειολόγων

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων, ΣΕΠ, διοργάνωσε πρόσφατα Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Οι Επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων 2004”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με την υποστήριξη του […]

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων, ΣΕΠ<.>, διοργάνωσε πρόσφατα Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Οι Επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων 2004", η οποία πραγματοποιήθηκε<...> στην Αθήνα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, γεν. γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπ. Πολιτισμού, Σπύρος Παππάς, Διευθυντής Φιλοξενίας και Διαμονής της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Κώστας Κατσιγιάννης, γενικός διευθυντής ΕΟΤ, Αθανάσιος Κόκκινος, Δ/της Ανάπτυξης ΕΤΑ ΑΕ, Αθανάσιος Παπαδασκαλόπουλος, Καθηγητής Τμ. Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου, Αλέξιος Δέφνερ, Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Απόστολος Παρπαΐρης, Τμ. Περιβάλλοντος Πανεπ. Αιγαίου, Γρηγόρης Παπανίκος, εκπρόσωπος Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων, Λουκάς Ντούβας, Γεν. Διευθυντής Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών και Ελίνα Σκαρπαθιώτη, MM Sport Management.

Με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις-ερωτήσεις συμμετείχαν οι καθηγητές κ.κ. Νικόλαος Κόνσολας (Πάντειο Πανεπ.), Γεράσιμος Ζαχαράτος (Πανεπ. Αιγαίου), Πάρις Τσάρτας (Πανεπ. Αιγαίου), Σοφία Αυγερινού-Κολώνια (ΕΜΠ), Νικόλαος Ηγουμενάκης (ΤΕΙ Αθήνας), η μελετήτρια-περιφερειολόγος κ. Ρέα Καλοκάρδου κ.ά.

Ο κ. Νάσος Αλευράς, Υφ. Πολιτισμού, αρμόδιος για τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε στο χαιρετισμό που έστειλε στο προεδρείο ότι "το εθνικό εγχείρημα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και της κατασκευής των απαραίτητων Ολυμπιακών Έργων, δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα ή στην Αττική, αλλά επεκτείνεται και στην περιφέρεια της χώρας, με τη χωροθέτηση και την κατασκευή Ολυμπιακών Έργων σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, όπου θα διεξαχθούν ολυμπιακά αθλήματα ή θα γίνουν οι αναγκαίες προετοιμασίες των Ολυμπιακών Ομάδων".

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΠ κ. Δημήτρης Λαγός επισήμανε ότι "Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αναμένεται να επηρεάσει τον τουρισμό της Αθήνας, της Αττικής και ολόκληρης της Ελλάδας, όχι μόνο κατά το χρονικό διάστημα των 17 ημερών της τέλεσής τους αλλά για μια μεγαλύτερη περίοδο.". Ο ίδιος υπενθύμισε επίσης ότι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις αστικές, χωροταξικές και περιφερειακές επιπτώσεις τους έχουν εκπονηθεί ποικίλες μελέτες και έχουν υποβληθεί και εφαρμόζονται διάφορες προτάσεις και προγράμματα ενεργειών και έργων από διάφορους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Τέλος, ο Κώστας Καρτάλης, Γεν. Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπ. Πολιτισμού, επεσήμανε στην εισαγωγική του ομιλία ότι με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, και χωρίς να έχει συμβατική υποχρέωση από το Φάκελο Διεκδίκησης, το Υπ. Πολιτισμού υλοποιεί το Πρόγραμμα "Ελλάδα 2004", το οποίο περιλαμβάνει 12 υποπρογράμματα συνολικού κόστους 432 δισ. δρχ. Υπογράμμισε ότι "αποτελεί επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ένταξη της Περιφέρειας στο Ολυμπιακό γίγνεσθαι και στη διάχυση των επιπτώσεων της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων σε ολόκληρη τη χώρα". Οι συνέπειες των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 θα είναι ευεργετικές για τον ελληνικό τουρισμό τουλάχιστον μέχρι το 2007, ενώ δεν αποκλείονται και πιο μακροχρόνιες θετικές επιπτώσεις. Για το 2010 οι αναμενόμενες αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα θα φθάσουν τα 15 εκατομμύρια ετησίως ή κατ΄ άλλους (λιγότερους) τα 20 εκατομμύρια.
Αναπτύχθηκε προβληματισμός για το κατά πόσο ο αυξημένος αριθμός τουριστών θα κατανεμηθεί χωρικά (στην ελληνική επικράτεια) και χρονικά (ανά μήνα) κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο, κατά τρόπο δηλαδή που δεν θα υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού, ούτε θα θέτει σε κίνδυνο τις δυνατότητες-προοπτικές του για αειφόρο ανάπτυξη.
Τα Ολυμπιακά έργα δεν περιορίζονται μόνο στην Αθήνα, αφού σ΄ αυτά περιλαμβάνονται 250 αθλητικά κέντρα (προπονητήρια) διάσπαρτα σε όλη τη χώρα (και όχι μόνο στις 4 ολυμπιακές πόλεις) καθώς και αρκετά ακόμα έργα συγκοινωνιακών κόμβων ή αξόνων. Επομένως, οι περιφερειακές επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 είναι αναμφισβήτητες.
Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτισμικές δραστηριότητες και προέκυψε ότι οι θετικές επιπτώσεις τους έχουν εκ των ων ουκ άνευ πανελλαδική εμβέλεια.
Έγιναν οι ακόλουθες δύο συγκεκριμένες προτάσεις: α. Να δημιουργηθεί φορέας (ίσως από το Υπ. Πολιτισμού) με αποκλειστικό σκοπό το μακροχρόνιο marketing της Ελλάδος ως τουριστικού προορισμού, με κύριο άξονα προσέλκυσης την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. β. Να συσταθεί φορέας ο οποίος θα έχει ως έργο τη συνθετική αξιοποίηση όλων των μεγάλων έργων υποδομής, σε επίσης μακροχρόνιο ορίζοντα.
Από τον εκπρόσωπο της ΕΤΑ ΑΕ ανακοινώθηκε η πρόθεση της εταιρίας να μην επιμείνει στην εκμετάλλευση εκτάσεων (που παλιά ανήκαν στον ΕΟΤ), οι οποίες ευρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, σε περιοχές με έντονη ανάγκη σε κοινόχρηστους-κοινωφελείς χώρους κλπ.
Ταυτόχρονα, ως "παράπλευρες ωφέλειες" της Ημερίδας αναφέρεται η ανάδειξη των ακόλουθων θεμάτων, για τα οποία αναπτύχθηκε γόνιμη αντιπαράθεση: α. Δίλημμα για τη βέλτιστη επιλογή μεταξύ της αναβάθμισης των υπαρχόντων ξενοδοχείων ή της κατασκευής νέων, ιδιαίτερα στην Αθήνα. β. Επάρκεια ή μη επάρκεια του Δημόσιου Τομέα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, και ιδιαίτερα στην οργάνωση, εκτέλεση καθώς και την κάθε είδους εκμετάλλευση μεγάλων έργων και γεγονότων. γ. Αντικρουόμενα συμφέροντα διαφορετικών ομάδων χρηστών των μεγάλων αστικών παρεμβάσεων, με πιο εμφανή περίπτωση τη διαφορετικότητα μμεταξύ κατοίκων και τουριστών. δ. Επιστημονική αντίθεση μεταξύ των υποστηρικτών των μοντέλων πρόβλεψης και των υποστηρικτών των λιγότερων αυστηρών μεθόδων πρόβλεψης, που εστιάζουν στο σύνολο των θεμάτων, όπως για παράδειγμα στην ακρίβεια των χρησιμοποιούμενων στατιστικών σειρών κ.ά.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024