Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιεθνές Συμπόσιο – Σπονδή “Από τον Αριστοτέλη στον Άθωνα”, με αφιέρωμα και στην Ιταλία
Συνέδρια

Διεθνές Συμπόσιο – Σπονδή “Από τον Αριστοτέλη στον Άθωνα”, με αφιέρωμα και στην Ιταλία

Following Aristotle

Παλέρμο, Μεσσήνα, Τοσκάνη και Απουλία παρουσιάζουν τις δικές τους αριστοτελικές και αθωνικές συνδέσεις.

Διεθνές Συμπόσιο – Σπονδή με τίτλο “Following Aristotle” διοργανώνει ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής το Μάιο του 2024 (15 – 18 Μαΐου 2024), προκειμένου να αναδείξει τον ιστορικό και χρονικό συσχετισμό μεταξύ των Αρχαίων Σταγείρων και του Άθωνα.

Το συμπόσιο εγκαινιάζει μία καινοφανή δραστηριότητα, καθώς τοποθετεί τους συνέδρους να συμμετέχουν βιωματικά σε αυτό, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους από τον “άμβωνα” των πιο σημαντικών τοπικών αρχαιολογικών και θρησκευτικών χώρων:

  • Την Αρχαία Άκανθο και τον Ακάνθιο Κόλπο,
  • Την Αγορά των Αρχαίων Σταγείρων – τη γενέτειρα του φιλόσοφου Αριστοτέλη του Σταγειρίτη,
  • Τη Μονή Ζυγού, στα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους,
  • Εν πλω, κατά μήκος του Αγίου Όρους,
  • Το Ιερό Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας και
  • Τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία.
Η τελετή έναρξης και η πρώτη (“ιταλική”) συνεδρία

Η πρώτη συνεδρία (Ιερισσός, 15 Μαΐου 2024) είναι αφιερωμένη στην Ιταλία: Παλέρμο, Μεσσήνα, Τοσκάνη και Απουλία παρουσιάζουν τις δικές τους αριστοτελικές και αθωνικές συνδέσεις.

Το “χορό” των παρουσιάσεων ανοίγει η δικτυωμένη με το Δήμο Αριστοτέλη πόλη της Μεσίνα: ο δήμαρχος της πόλης  Federico Basile συνδέει τους αριστοτελικούς δρόμους  με τη σικελική πόλη και ο ελληνορθόδοξος ιερέας της Μεσίνα Giovanni Amante εμφανίζει το φιλόσοφο Εύημερο το Μεσσήνιο, ως τον αριστότερο μαθητή του Αριστοτέλη.

Ακολουθεί σπονδή, η οποία επισφραγίζει τη συνεργασία του Δήμου Αριστοτέλη με τον Δήμο της Μεσίνα. Θα πραγματοποιηθεί με έκχυση Ακάνθιου Οίνου, προερχόμενου από το “Domaine Agrovision”.

Το επίσης πρόσφατα δικτυωμένο με τον Δήμο Αριστοτέλη Παλέρμο, το οποίο εκπροσωπείται από τον αντιδήμαρχο Fabio Falzone και τη δημοτική σύμβουλο Anna Maria Mondello παρουσιάζει “τους αθωνικούς δρόμους και το Παλέρμο”, ενώ ο διευθυντής του διάσημου Teatro Massimo παρουσιάζει τη μουσική του Αριστοτέλη και των Σικελών δημιουργών.

Ακολουθεί σπονδή, η οποία επισφραγίζει τη συνεργασία του Δήμου Αριστοτέλη με τον Δήμο του Παλέρμο. Θα πραγματοποιηθεί με έκχυση Αθωνικού Μελιού από το “Προσφόριον”.

Η Τοσκάνη εκπροσωπείται από το μέλος του Δ.Σ. της  Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τοσκάνης, Luciano Innocenti,  ο οποίος συνδέει την Τοσκάνη με τον Άθωνα. Ακολουθεί σπονδή, η οποία επισφραγίζει τη συνεργασία της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Τοσκάνης. Θα πραγματοποιηθεί με έκχυση Αθωνικού Ελαιολάδου, προερχόμενου από την τοπική μπράντα “Holy Mount”.

Ο διευθυντής του Theatro Pubbico του Μπάρι Francesco Marrone από την Απουλία παρουσιάσει τα θέατρα της Απουλίας και τα συνδέει με τους αριστοτελικούς διαλόγους ενώ ο Lino Manospeta συνδέει το Θέατρο του Μπάρι με την Αρχαία Αγορά των Σταγείρων. Ακολουθεί σπονδή, η οποία επισφραγίζει τη συνεργασία του Δήμου Αριστοτέλη με τον Δήμο του Μπάρι. Θα πραγματοποιηθεί με έκχυση γάλακτος και ελαιόλαδου, προερχόμενου από την ετικέρα “Ρούντος” του Γοματίου.

Αμέσως μετά ο δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Στέλιος Βαλιάνος θα παραθέσει συμπόσιο με έμπνευση από την KOUZINA των ελληνιστικών χρόνων.

Τα Αριστοτέλεια

Το Συμπόσιο αποτελεί γιορτή του KOUZINA 2024 και μέρος της αναβίωσης των Αριστοτέλειων. Έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, δεδομένου ότι πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, εναλλάσσοντας την προώθηση επί μέρους προορισμών του Δήμου Αριστοτέλη. Οργανώνεται από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη με την επιμέλεια του Συμβούλου Τουρισμού κας Μαρίας Πάππα και την Conference & Cultural Management SYMVOLI. Τελεί υπό τις αιγίδες του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

O συνεδριακός τουρισμός αποτελεί πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης στο Δήμο” αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Βαλιάνος. “Σε μια περιοχή με έντονη ιστορία, με πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος, που συνθέτουν παγκόσμιες μοναδικότητες και με σημαντική συνεδριακή υποδομή, ο Δήμος Αριστοτέλη δημιουργεί ένα διεθνές παζλ συνδέσεων της Ανατολικής Χαλκιδικής με την Ευρώπη, το οποίο για τρεις ολόκληρες ημέρες επικεντρώνεται στην παγκόσμια πολιτιστική του διάσταση και δυναμική. Παράλληλα, μέσω του Συμποσίου, η περιοχή συγκεντρώνει στις δομές της όλες τις δικτυωμένες με το Δήμο ευρωπαϊκές πόλεις, λειτουργώντας ως συνεκτικός κρίκος μιας μεγάλης και εξωστρεφούς ευρωπαϊκής κοινότητας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

22/05/2024
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024