Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΌλγα Κεφαλογιάννη: “Το Υπουργείο Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια ώστε να αναπτύξει την τουριστική προσφορά”
Τουριστική πολιτική

Όλγα Κεφαλογιάννη: “Το Υπουργείο Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια ώστε να αναπτύξει την τουριστική προσφορά”

Kefalogianni

Σχετικά με το σκέλος του νέου νομοσχεδίου που θα αφορά στις τουριστικές επενδύσεις, θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τις ειδικές τουριστικές υποδομές, με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών απλοποίησής τους.

Τη βεβαιότητα ότι το 2024 θα είναι μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη με θετικά μηνύματα, έστειλε η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ειδικότερα, η κα Κεφαλογιάννη εξήγησε ότι, όταν ανέλαβε το υπουργείο, βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα αν θα συνέχιζε στην πεπατημένη στρατηγική που επιδιώκει χρονιές με ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. “Εμείς όμως ακολουθήσαμε έναν διαφορετικό δρόμο, μπαίνουμε σε νέο κύκλο ανάπτυξης και στη νέα σελίδα ο πολιτισμός είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της τουριστικής ανάπτυξης”, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά τα φεστιβάλ, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, δηλαδή η επιστροφή στις ρίζες.

“Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος έθεσε τις πρώτες βάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού το 1914, με έντονο το πολιτιστικό στοιχείο, ενώ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνέβαλε στην ανάδειξη της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς διαμέσου του τουρισμού”. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός, “ο πολιτισμός της χώρας δεν είναι μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, αλλά πολλά παραπάνω: “Είναι η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, τα έθιμα, οι παραδόσεις, οι τόποι θρησκευτικής λατρείας. Είναι επίσης ο σύγχρονος πολιτισμός, τα φεστιβάλ, τα καλλιτεχνικά δρώμενα, η μουσική”.

“Αυτά τα μοναδικά στοιχεία”, πρόσθεσε η υπουργός, “έχουμε χρέος να αναδείξουμε, με όλα τα σύγχρονα εργαλεία προώθησης και προβολής, ιδίως μέσω έργων που έχουμε δρομολογήσει και χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ”.

Kefalogianni

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων, κ. Κωστή Χαλκιαδάκη, για τα έργα που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το χαρακτήρισε ως “μία μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού”. Η υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα πως “έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία με το ΤΑΑ για την προβολή και την προώθηση του τουρισμού στη χώρα μας. Μεγάλο μερίδιο στην περίπτωση αυτή θα έχει η προβολή του πολιτισμού ως τουριστικού πόρου και είναι πολύ σημαντικό ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε κονδύλια για να αναπτύξουμε την τουριστική μας προσφορά”.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχοι του Υπουργείου Τουρισμού είναι να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν, να βελτιωθούν υπηρεσίες και υποδομές, να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος και να διαχυθούν τα οφέλη σε όλες τις περιοχές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως εξήγησε, με τη χρηματοδότηση χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων, με την ψηφιακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση που σημαίνει πιο πράσινες μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια και με την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού.

Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου, με το οποίο θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για περισσότερες τουριστικές επενδύσεις με έμφαση σε ειδικές υποδομές, όπως οι μαρίνες, και θα εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο για το time sharing.

Είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς, τόνισε η κα Κεφαλογιάννη, να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους μέσα σε πολύ “σφιχτά” χρονοδιαγράμματα.

Τόνισε επίσης ότι:

  • “Έχουμε στρατηγική διάχυσης των επισκεπτών στις 13 περιφέρειες της χώρας
  • Προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ, καθώς και σε έργα που αφορούν στον αγροτουρισμό, στον ορεινό τουρισμό, τον ιαματικό και καταδυτικό τουρισμό.
  • Επιδιώκουμε μία τουριστική ανάπτυξη βιώσιμη και στοχεύουμε στην ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, με στρατηγική διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου.
  • Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των χρονομεριστικών μισθώσεων (time sharing), και στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και με ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλες χώρες.”

Η υπουργός Τουρισμού έδωσε ένα στίγμα και για το σκέλος του νέου νομοσχεδίου που θα αφορά στις τουριστικές επενδύσεις, λέγοντας ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τις ειδικές τουριστικές υποδομές, με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών απλοποίησής τους, που ξεκίνησε το 2013.

Σχετικά με τον τουρισμό, η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε, ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να αναδειχθεί η σημασία του τουρισμού εντός των διαδικασιών της ΕΕ, καθώς έως σήμερα λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν και τον τουρισμό, χωρίς να είναι ο τουρισμός ουσιαστικά μέρος της διαβούλευσης. Επεσήμανε ακόμα ότι το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Τουρισμού χωρών της ΕΕ, θα πρέπει να αποκτήσει τυπικό χαρακτήρα, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ειδικών κονδυλίων (credit line) για τον τουρισμό, ώστε η ΕΕ να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στις αναδυόμενες τουριστικές αγορές.

Τέλος, η υπουργός πρόσθεσε ότι τα μηνύματα για τους πρώτους μήνες του 2024 είναι ενθαρρυντικά, αλλά “το σχέδιό μας προσβλέπει σε ένα τουριστικό προϊόν που θα αναπτύσσεται με γνώμονα την ισορροπία και το μέτρο, με γνώμονα τον άνθρωπο, τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τους επισκέπτες αλλά και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024