Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΔύσκολη η απάντληση των καυσίμων του Sea Diamond
Τα πετρελαιοειδή στις δεξαμενές έχουν αλλάξει σύσταση

Δύσκολη η απάντληση των καυσίμων του Sea Diamond

Tην περασμένη Τετάρτη, αργά το βράδυ, ανοίχτηκε η πρώτη τρύπα στο Sea Diamond, απΆόπου θα αντληθούν τα πετρελαιοειδή που έχουν απομείνει στις δεξαμενές του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου. Ωστόσο, 24 ώρες αργότερα ούτε μία σταγόνα δεν είχε φτάσει στην επιφάνεια από το βάθος των περίπου 126 μ…

Tην περασμένη Τετάρτη, αργά το βράδυ, ανοίχτηκε η πρώτη τρύπα στο Sea Diamond, απΆόπου θα αντληθούν τα<...> πετρελαιοειδή που έχουν απομείνει στις δεξαμενές του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου. Ωστόσο, 24 ώρες αργότερα ούτε μία σταγόνα δεν είχε φτάσει στην επιφάνεια από το βάθος των περίπου 126 μ. όπου βρίσκεται το πλοίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην “Καθημερινή”. Καθώς το Sea Diamond βρίσκεται δύο και πλέον χρόνια στον βυθό της καλντέρας στη Σαντορίνη, τα πετρελαιοειδή στις δεξαμενές του έχουν αλλάξει σύσταση και η μορφή τους δεν είναι πια υγρή.

Η διαδικασία της απάντλησης είναι εξαιρετικά περίπλοκη κυρίως τεχνικά, καθώς είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος εξοπλισμός. Υπολογίζεται ότι η όλη επιχείρηση θα έχει τελειώσει έως τα μέσα Ιουνίου, εφόσον βέβαια δεν παρουσιαστούν άλλα σημαντικά τεχνικά προβλήματα. Εκτιμάται ότι θα αντληθεί το 70%-80% των περίπου 120 τόνων πετρελαιοειδών, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς έχουν απομείνει στις δεξαμενές. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 300 τόνοι έχουν ήδη περισυλλεγεί με τη διαδικασία της επιφανειακής απορρύπανσης.

Την περασμένη Πέμπτη επισκέφθηκε τη Σαντορίνη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αν. Παπαληγούρας, να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών της απάντλησης. Επισκέφθηκε τον τόπο των εργασιών και με δηλώσεις του χαρακτήρισε το ναυάγιο “σύγχρονο περιβαλλοντικό ηφαίστειο, το οποίο καθίσταται ουσιαστικά ανενεργό”. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι μελετάται η πιθανότητα της ανέλκυσης. “Δεν αποκλείεται η ανέλκυση. Το αντίθετο μάλιστα. Όμως θέλουμε η πολιτική μας να υλοποιείται βάσει σχεδίου. Για τον λόγο αυτό, επιστημονικοί φορείς θα διερευνήσουν σε βάθος την ανάγκη ή μη ανέλκυσης του πλοίου με γνώμονα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024