Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΚρουαζιέρεςΛοβέρδος: Η κυβέρνηση ψεύδεται για την απάντληση πετρελαίου από το Sea Diamond
Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Σαντορίνη

Λοβέρδος: Η κυβέρνηση ψεύδεται για την απάντληση πετρελαίου από το Sea Diamond

Το χώρο του ναυαγίου του Sea Diamond, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Καλντέρα επισκέφτηκε τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με επικεφαλή τον υπεύθυνο Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος του ΚοινοβουλευτικούΣυμβουλίου, […]

Το χώρο του ναυαγίου του Sea Diamond, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Καλντέρα επισκέφτηκε τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με επικεφαλή τον υπεύθυνο Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος του Κοινοβουλευτικού<...>Συμβουλίου, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να επιθεωρήσουν από κοντά την πορεία των εργασιών σχετικά με την απάντληση πετρελαίου από το κρουαζιερόπλοιο.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως την Πέμπτη 17 Μαϊου 2007, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Στ. Καλογιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή του κ. Λοβέρδου για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από το ναυάγιο στη Σαντορίνη, ισχυρίστηκε πως όλα βαίνουν καλώς. Στη συνέχεια, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Εμ. Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Ασημ. Ξηροτύρη για την απάντληση πετρελαίου από το Sea Diamond, δήλωσε πως έχουν απαντληθεί τα 2/3 του πετρελαίου και πως ό,τι διαρρέει περισυλλέγεται.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Σαντορίνη, ο κ. Λοβέρδος παρατήρησε σε χτεσινές δηλώσεις του τα εξής:

  1. Η κυβέρνηση ψεύδεται ανερυθρίαστα. Η διαρροή πετρελαίου και άλλων ρυπογόνων προϊόντων (λιπαντικών κ.λπ.) είναι εκτεταμένη. Το επιφανειακό φράγμα που έχει τοποθετηθεί στην περιοχή του ναυαγίου δεν μπορεί να συγκρατήσει τα διαρρέοντα ρυπογόνα υλικά. Μέτωπα πετρελαίου άνω των εκατό μέτρων ρυπαίνουν την ακτή της Καλντέρα, με ημερήσιο κριτήριο τη φορά του ανέμου. Θα μπορούσα να τεκμηριώσω τις διαπιστώσεις μου με video, αλλά μου απαγορεύθηκε η χρήση κάμερας, λόγω της διενεργούμενης προανάκρισης. Οι φωτογραφίες με τις οποίες συνοδεύω την ανακοίνωσή μου, έχουν ληφθεί τις προηγούμενες της επίσκεψεώς μου ημέρες. Η κατάσταση δεν αλλάζει, αφού το δελτίο της ρύπανσης είναι ημερήσιο και θα συνεχίσει έτσι επί χρόνια, αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση.
  2. Η απάντληση δεν έχει ξεκινήσει. Και επ’αυτού η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψεύδεται. Απλώς «σφουγγαρίζεται» ό,τι φτάνει στην επιφάνεια και «πλένεται» επιφανειακά ό,τι φτάνει στις ακτές. Επαληθεύονται, όμως, οι ισχυρισμοί της Greenpeace, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (βλ. ΠΑ.ΣΟ.Κ. , ΣΥΝ, στη Βουλή των Ελλήνων, Ολομέλεια 17/5/2007), πως αν δεν απαντληθεί το πετρέλαιο, από τις διαρροές περισυλλέγεται μόνο το 15-20% , ενώ το επόμενο ρυπαίνει ανεξέλεγκτα.
  3. Η στάση της κυβέρνησης εκτός από την αδράνεια, χαρακτηρίζεται και από την κάλυψή της από ένα πέπλο περίεργης σιωπής. Δεν έχει ακόμη ανακοινώσει, πόσα επικίνδυνα για το περιβάλλον προϊόντα υπάρχουν στο ναυάγιο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ως αντίδικος εταίρος ως προς το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Sea Diamond, ο οποίος, το τελευταίο για το οποίο ενδιαφέρεται, είναι να προστατευθεί το περιβάλλον. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η απαίτηση του Υ.Ε.Ν. να προτείνει η τοπική αυτοδιοίκηση μεθόδους απάντλησης ή και εναλλακτικές λύσεις. Από ένα δήμο που δεν μπορεί να προσλάβει νομικό σύμβουλο, η κυβέρνηση ζητά πορίσματα πανάκριβων συμβούλων απάντλησης πετρελαίου ! Είναι προφανές, πως η κυβέρνηση αφενός δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος κι αφετέρου δεν εκπληρώνει τις νόμιμες υποχρεώσεις της, σε σχέση με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της Σαντορίνης και, γενικότερα, του Αιγαίου. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός της εκμετάλλευσης εκ μέρους της κυβέρνησης, της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκονται οι φορείς και οι κάτοικοι της Σαντορίνης, οι οποίοι δεν μπορούν να ανεβάσουν τους τόνους των απολύτως δικαιολογημένων απαιτήσεών τους, λόγω της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.
  4. Η Σαντορίνη, μετά το πλήγμα της κατάρρευσης του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, το οποίο ακόμη βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την ημέρα του ατυχήματος, υπέστη μέσα σε δύο χρόνια και νέο χτύπημα. Η κυβερνητική αδιαφορία είναι ίδια, είτε πρόκειται για το υπουργείο Πολιτισμού, είτε πρόκειται για το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, είτε για το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.


“Η αναλγησία της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Το περιβάλλον στην Ελλάδα δεν έχει υπεύθυνο προστάτη. Η Ελλάδα, με νεοδημοκρατική κυβέρνηση, είναι αδύνατο να προστατευθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη και οι στοχεύσεις της Ε.Ε. για το 2020, όσο παραμένει η Ν.Δ. στην εξουσία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προσεγγιστούν” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024