Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑναντιστοιχία κίνησης τουριστών και τζίρου καταστημάτων σε Ρόδο και Κω
Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

Αναντιστοιχία κίνησης τουριστών και τζίρου καταστημάτων σε Ρόδο και Κω

Αντικείμενο ειδικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αποτέλεσε η κίνηση στην αγορά της Ρόδου, αλλά και της Κω, κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, ύστερα από εκτιμήσεις που κατατέθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες οι αυξημένες αφίξεις τουριστών δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με το τζίρο που πραγματοποιείται στα καταστήματα…

Αντικείμενο ειδικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αποτέλεσε η κίνηση στην αγορά της Ρόδου, αλλά και της Κω, κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, ύστερα από εκτιμήσεις που κατατέθηκαν, σύμφωνα με τις<...>οποίες οι αυξημένες αφίξεις τουριστών δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με το τζίρο που πραγματοποιείται στα καταστήματα. Στην εν λόγω συνεδρίαση παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΤΑΠ και τα οποία δείχνουν μειωμένη αγοραστική διάθεση (και δυνατότητα) των τουριστών, που επισκέπτονται τη Ρόδο είτε με κρουαζιερόπλοια, είτε με τσάρτερς. Η μείωση αυτή για μεν τους τουρίστες των κρουαζιεροπλοίων υπολογίζεται στο 13%, στους δε τουρίστες που έρχονται με τσάρτερς στο 9%, σε σύγκριση με το 2005.

Όπως επεσήμανε ο διευθυντής της ΔΕΤΑΠ κ. Χαρ. Λουκαράς, “η φθίνουσα πορεία ξεκίνησε από το 2000”. Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ την Τετάρτη ο πρόεδρος, κ. Γ. Χατζημάρκος, επεσήμανε ότι «για τη δυσπραγία που παρατηρείται στην αγορά θα πρέπει να ψαχτούμε όλοι μας και να μην περιοριζόμαστε συνεχώς στην αναζήτηση δραστών και την επίρριψη ευθυνών σε άλλους, όπως π.χ. το μόνιμο «επιχείρημα» ότι στα κρουαζιερόπλοια γίνεται δυσφημιστική προπαγάνδα σε βάρος της αγοράς της Ρόδου και υπέρ της αγοράς των τουριστικών θέρετρων στα παράλια της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Π. Καραγιάννης, έκανε λόγο για «αισχροκέρδεια» που βλάπτει σοβαρά το σύνολο του ροδιακού τουρισμού. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα) τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεπέρασαν κάθε όριο στις τιμές των ειδών που προσφέρουν στους τουρίστες – επικαλέσθηκε μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Επίσης, δόθηκε έμφαση στο πρόβλημα του κυκλοφοριακού και στα εμπόδια που παρεμβάλλει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί στην μεταφορά των ξένων τουριστών από το λιμάνι και το αεροδρόμιο, στην αγορά με λεωφορεία του ΡΟΔΑ και αποφασίσθηκε η στήριξη των προσπαθειών του Δήμου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ, κ. Γ. Χατζημάρκος, βρίσκεται σε συνεννόηση με το δήμαρχο, κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις που θα ανακουφίσουν την αγορά.

ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Στην ίδια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ ανακοινώθηκε ότι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου γίνεται μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Αντιπροσωπεία του εν λόγω υψηλού κύρους Οργανισμού θα συμμετάσχει στο ετήσιο Τουριστικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί από το ΕΒΕΔ στα τέλη της φετινής σεζόν.

ΑΚΟΜΗ:


  1. Θα ενταθούν οι προσπάθειες προβολής του τουρισμού μας με ανοίγματα και προς τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, κυρίως δε στο Ντουμπάι.

  2. Το ΕΒΕΔ θα συμμετάσχει στη μεγάλη τουριστική έκθεση της Κίνας, που θα συνδυασθεί με την διδυμοποίηση της Ρόδου με την πόλη Χουάν Σαν.

  3. Παρουσιάσθηκε η πιστωτική κάρτα του ΕΒΕΔ (Visa), η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 20 Σεπτεμβρίου. Η εκτύπωσή της γίνεται ήδη στην Ισπανία και θα διατίθεται σε όλους και όχι μόνο στα μέλη του Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με την Τράπεζα Δωδεκανήσου. Θα προσφέρει δε το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024