Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΡόδος: Δήλωση-ορόσημο ευρωπαϊκών φορέων για περισσότερο βιώσιμο τουρισμό
Βιώσιμος τουρισμός

Ρόδος: Δήλωση-ορόσημο ευρωπαϊκών φορέων για περισσότερο βιώσιμο τουρισμό

Mitsotakis
Ο πρωθυπουργος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ETC Luis Araujo, στο πλαίσιο του φόρουμ "EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis", στη Ρόδο.

Η κοινή δήλωση των A4E, ACI Europe, CLIA, ECTAA, EEIA, ERA, HOTREC, IAAPA, IRU και Ruraltour θα χρησιμεύσει ως οδικός χάρτης για να βοηθήσει τον τουρισμό να επιτύχει τους στόχους βιωσιμότητας.

Εκπρόσωποι συλλόγων από τον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα (επιχειρήσεις και αναψυχή) συναντήθηκαν στη Ρόδο  για να υπογράψουν μια δήλωση-ορόσημο που υπόσχεται αποφασιστική δράση για πιο βιώσιμα ταξίδια και τουρισμό.

Οι οργανισμοί που προσυπογράφουν την κοινή δήλωση είναι οι: A4E, ACI Europe, CLIA, ECTAA, EEIA, ERA, HOTREC, IAAPA, IRU και Ruraltour.

Η κοινή δήλωση που εξέδωσαν θα χρησιμεύσει ως οδικός χάρτης για την ενίσχυση της συνεργασίας και για να βοηθήσει τον τουρισμό να επιτύχει τους στόχους βιωσιμότητας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο κλάδος δεσμεύεται να δώσει προτεραιότητα στην απαλλαγή από τις εκπομπές CO2, να ενισχύσει τη συνεργασία και να συμμετάσχει με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ουσιαστικό διάλογο.

Με τις Ευρωεκλογές προ των πυλών, οι ευρωπαϊκές ενώσεις καλούν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να διατηρήσουν τα ταξίδια και τον τουρισμό ψηλά στην πολιτική ατζέντα και να δημιουργήσουν ειδικά κονδύλια προϋπολογισμού για πρωτοβουλίες βιώσιμου τουρισμού. Η διακήρυξη επιδιώκει να ωθήσει την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία προς ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον, ενώ υποστηρίζει την υποστήριξη της πολιτικής αυτής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι βασικές δεσμεύσεις από τη δήλωση περιλαμβάνουν:

  • Απαλλαγή από το CO2: Εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για το κλίμα σε οργανωτικό επίπεδο για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • Ενοποίηση δεσμεύσεων: Επαναβεβαίωση και ενίσχυση των δεσμεύσεων για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τις εκπομπές CO2 έως το 2050, όπως επικυρώνονται στις Δηλώσεις της Γλασκώβης και της Τουλούζης.
  • Βιομηχανία: Ενίσχυση μιας κουλτούρας συνειδητοποίησης και υπευθυνότητας, με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την παροχή τεχνογνωσίας για την προώθηση των προσπαθειών απαλλαγής από τις εκπομπές CO2.
  • Υποστήριξη ΜΜΕ: Βοήθεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις κλιματικές προκλήσεις και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες απαλλαγής από τις εκπομπές CO2.
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση: Υποστήριξη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και την αντιμετώπιση βιώσιμων ελλείψεων δεξιοτήτων.
  • Συνεργασία: Δέσμευση για τακτικές συναντήσεις για την αξιολόγηση της προόδου και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου ρυθμιστικού τοπίου με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας το βράδυ της περασμένης Δευτέρας σε συζήτηση με τον Luis Araujo, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission – ETC) στο πλαίσιο του φόρουμ “EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis”, στη Ρόδο, αναφερόμενος στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και στα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα, είπε: “Η Μεσόγειος στο σύνολό της αποτελεί ένα hotspot της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι στατιστικά θα έχουμε περισσότερες πυρκαγιές, πιθανώς θα έχουμε περισσότερες πλημμύρες, γενικά θα έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα. Γνωρίζουμε βέβαια ότι αυτές οι φυσικές καταστροφές θα συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα, που σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε συνολικά τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Επενδύουμε ως χώρα περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στην πολιτική προστασία”.

Και συνέχισε: “Πρώτη προτεραιότητα, πάντοτε, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η Νο1 προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών. Αυτό ακριβώς κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι. Δεν ήταν εύκολο. Πιστεύω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θυμούνται πολύ καλά πόσο δύσκολο ήταν, κάτω από περίπλοκες συνθήκες, να απομακρύνουμε 25.000 επισκέπτες στη Ρόδο, αλλά το κάναμε με ασφάλεια. Είμαστε πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, ουσιαστικά χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές“.

“Εργαστήρι” βέλτιστων πρακτικών η Ελλάδα

Σχετικά με τις καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και τη φιλοδοξία του για τον ελληνικό τουρισμό ο πρωθυπουργός επισήμανε: “Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι ένα ‘εργαστήριο’ βέλτιστων πρακτικών. Μερικές φορές οι βέλτιστες πρακτικές εφαρμόζονται σε μικρή κλίμακα στην αρχή αλλά στη συνέχεια μπορούν να επεκταθούν. Μερικές φορές οι βέλτιστες πρακτικές δεν σχετίζονται μόνο με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διότι όταν μιλάμε για την ανθεκτικότητα της τουριστικής μας βιομηχανίας αυτό συνδέεται, για παράδειγμα, και με την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Το λέω αυτό επειδή την επόμενη εβδομάδα θα φιλοξενήσουμε μία μεγάλη διεθνή διάσκεψη στην Ελλάδα, την ‘Our Ocean Conference’, όπου αναμένουμε ότι και ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες υποσχέσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητά μας.

Tilos

Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας της Τήλου. Η Τήλος είναι το πρώτο νησί παγκοσμίως που χάρη στο πιλοτικό πρόγραμμα Just Go Zero Tilos, έχει μηδενίσει την ταφή απορριμμάτων και έχει λάβει την πιστοποίηση Zero Waste Cities.

Κυκλική οικονομία: μόλις επέστρεψα από ένα μικρό νησί, την Τήλο. Κάποιοι από εσάς ενδέχεται να μην τη γνωρίζετε καν. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρόδο. Αλλά αυτό που συμβαίνει στην Τήλο είναι εντυπωσιακό. Πρόκειται για ένα μικρό νησί -έχει ίσως 700, 800 μόνιμους κατοίκους, αλλά πολύ περισσότερους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού-, που ουσιαστικά έχει φτάσει να ανακυκλώνει το 90% των αποβλήτων του, με μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Όλοι οι εταίροι στη βιομηχανία της φιλοξενίας, οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, οι μικρές επιχειρήσεις, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν κάτι που είναι εντυπωσιακό. Δεν υπάρχει χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Τήλο. Τα πάντα κατηγοριοποιούνται σε ανακυκλώσιμα υλικά ή σε κομπόστ ή σε μη ανακυκλώσιμα υλικά που στη συνέχεια μεταφέρονται για καύση”.

“Δεν θα υπάρξει υπερβολική δόμηση”

Για τη συμβολή του τουριστικού τομέα στη μείωση των ρύπων και τις εξελίξεις στην προτίμηση των επισκεπτών για ‘πράσινους” προορισμούς, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: “Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να μειώσουμε τις εκπομπές μας και να απαλλαγούμε από τον άνθρακα. Καθώς οι προτιμήσεις των πελατών αλλάζουν, οι τελευταίοι θα εξετάζουν πόσο “πράσινοι” ή πόσο περιβαλλοντικά ευαίσθητοι είναι οι πάροχοι υπηρεσιών.

Βέβαια και η κυβέρνηση έχει έναν ρόλο να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα, ποικιλοτρόπως. Μπορούμε να έχουμε κίνητρα και έχουμε πολλά, για παράδειγμα κίνητρα σχετικά με την ανακαίνιση. Όταν εξετάζουμε, για παράδειγμα, τη βιωσιμότητά μας και την ανθεκτικότητά μας, μια από τις κύριες ανησυχίες μου είναι το πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει υπερβολική δόμηση, ειδικά σε νησιά ή περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες μιας υπέρμετρα γρήγορης ανάπτυξης. Είναι πολύ καλύτερο να αναβαθμίσουμε μια υπάρχουσα κατασκευή παρά να χτίσουμε μια νέα.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο για η αύξηση του ΑΕΠ στους οικονομικούς δείκτες. Μερικές φορές, ναι, μπορεί να υπάρχουν τομείς πολιτικής όπου αντί να πατάμε γκάζι ενδέχεται να χρειαστεί να πατήσουμε το πεντάλ του φρένου, κυρίως όταν πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε σε περιβάλλοντα τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε στην Ελλάδα είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε σχέδια για τη δόμηση και τη χωροταξία για κάθε περιοχή στην Ελλάδα, για κάθε νησί, επειδή αυτό δεν υπήρχε στο παρελθόν, στον βαθμό που θέλαμε. Θέλουμε να απομακρυνθούμε από τους μεγάλους, οριζόντιους κανόνες”.

Η Montserrat Barriga, γενική διευθύντρια της Ένωσης Αεροπορικών Εταιρειών Ευρωπαϊκών Περιφερειών (ERA) πρόσθεσε: “Η αεροπορία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή της τόσο αναγκαίας περιφερειακής συνδεσιμότητας που επιτρέπει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε περιοχές των οποίων οι οικονομίες βασίζονται στον τουρισμό. Καθώς ο κλάδος μας αντιμετωπίζει αυξημένη πολιτική και δημόσια πίεση για απαλλαγή από τον άνθρακα και για να γίνει πιο περιβαλλοντικά βιώσιμος, είναι επιτακτική ανάγκη η βιομηχανία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να συνεργαστούν για να βρουν κατάλληλες λύσεις προς όφελος του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας, των καταναλωτών και των περιφερειών”.

joint-declaration_rhodes

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024