Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίTCVB: Ανακριβής και ανεπαρκής η μελέτη του ΙΤΕΠ για τον Συνεδριακό Τουρισμό στην Ελλάδα

TCVB: Ανακριβής και ανεπαρκής η μελέτη του ΙΤΕΠ για τον Συνεδριακό Τουρισμό στην Ελλάδα

Δεν έπρεπε να δημοσιευθεί η μελέτη που εκπόνησε ο κ. Λουκής Αθανάσιος για λογαριασμό του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με θέμα τον Συνεδριακό Τουρισμό στην Ελλάδα, επισημαίνει το […]

Δεν έπρεπε να δημοσιευθεί η μελέτη που εκπόνησε ο κ. Λουκής Αθανάσιος για λογαριασμό του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων<...> (ΙΤΕΠ<.>) με θέμα τον Συνεδριακό Τουρισμό στην Ελλάδα, επισημαίνει το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCVB<.>), με επιστολή του προς το Δ.Σ. του ΙΤΕΠ και προς τον γενικό του διευθυντή Π. Παυλόπουλο, διότι είναι ανακριβής και ανεπαρκής και συγκεκριμένα:

  • “δεν προσεγγίζει πολλές βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Συνεδριακού Τουρισμού,
  • διακατέχεται από προκαταλήψεις,
  • παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στην παρουσίαση όσον αφορά στην μορφή και το Marketing του σύγχρονου συνεδριακού τουρισμού,
  • δεν αναφέρεται ο συγγραφέας σας καθόλου στην ίδρυση και λειτουργία εδώ και δυόμισι χρόνια του “Γραφείου Συνεδρίων & Επισκεπτών Θεσσαλονίκης” του αποκαλούμενου διεθνώς ‘Thessaloniki Convention & Visitors Bureau’ (TCVB) -του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα CVB στην χώρα μας- παρόλο που ο ίδιος τονίζει στις σελίδες 34,35,36,37,112,113 και 124 την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της λειτουργίας CVB στην χώρα μας”.

Το TCVB δια του προέδρου του Βασίλειου Μπρόβα δεν περιορίζεται στην απλή εκδήλωση διαμαρτυρίας αλλά παραθέτει λεπτομερείς παρατηρήσεις και σχόλια για τα σημεία όπου θεωρεί την μελέτη Λουκή ελλιπή με αναφορά σε συγκεκριμένες σελίδες.

Στην επιστολή του προς τον κ. Παυλόπουλο το TCVB επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τις ενέργειες για τη διεκδίκηση της ‘αποκατάστασης’ του είτε πρόκειται για προκαταλήψεις κατά της πόλης όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά, δηλ. της Θεσσαλονίκης, είτε αφορούν στην ταπεινωτική για το TCVB συμπεριφορά για την μη αναφορά του στη συγκεκριμένη μελέτη.

Επίσης, στην επιστολή του προς το Δ.Σ. του ΙΤΕΠ αναφέρει ότι “η Διοίκηση του ΞΕΕ (μέλους του Thessaloniki Convention & Visitors Bureau) που χρηματοδοτεί το ΙΤΕΠ με σημαντικά κονδύλια τα οποία συνολικά ανέρχονται περίπου σε 80.000.000 δρχ. (ή 235.000 € περίπου) ετησίως, θα πρέπει αφ’ ενός μεν να μας προστατεύει αφ’ ετέρου δε να εκτιμήσει ότι και εμείς με τις εισφορές μας συμβάλουμε αναλογικά στις χρηματοδοτήσεις (επιδοτήσεις) αυτές”.

Αναλυτικότερα, οι παρατηρήσεις του TCVB είναι οι κάτωθι:

1) Δεν προσεγγίζει πολλές βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Συνεδριακού Τουρισμού.

Οι απόψεις μας -οι οποίες στηρίζονται στις αρχές του Ευρωπαϊκού και Αμερικανικού μοντέλου και των εξειδικευμένων συμβούλων μας- έχουν ως εξής:

α) Ο συνεδριακός τουρισμός δημιουργείται σε αστικά κέντρα ή σε περιοχές με περιορισμένα τα συγκεκριμένα χωροταξικά όρια και με ομοιογενή χαρακτηριστικά.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ώστε η πόλη ή η περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή με τις κατάλληλες υποδομές της, την Ιστορία της, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, τα αξιοθέατα, την αγορά (shopping) τις κατ’ ευθείαν -τουλάχιστον με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα- αεροπορικές συνδέσεις αλλά και με συνεχείς, συνεπείς και εύστοχες αποτελεσματικές δράσεις, ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ (DESTINATION) στην επαγγελματική συνείδηση των διοργανωτών συνεδρίων της διεθνούς συνεδριακής αγοράς.

β) Ο συγγραφέας, π.χ. στην σελίδα 61, στον ΠΙΝΑΚΑ 14 αναφέρει ότι στις συνεδριακές εγκαταστάσεις στην “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ” το 1999 οι θέσεις συνέδρων σε χώρους ΕΚΤΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ανέρχονται σε 3.818.

  • Ο πίνακας αυτός συμπεριλαμβάνει μια αχανή περιοχή μέχρι 150 χλμ. απόσταση από την Θεσσαλονίκη.
  • Οι θέσεις συνέδρων μόνο για την Θεσσαλονίκη το έτος 1999 σε χώρους ΕΚΤΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ανέρχονται σε 9.150 (σήμερα σε 10.610) δηλ. σχεδόν τριπλάσιες των αναφερομένων στον σχετικό πίνακα.
  • Τί έννοια και ποια χρησιμότητα έχει στον πίνακα αυτόν η “συνένωση” Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής όταν, εκ των ενόντων, άλλον προορισμό αποτελεί η Θεσσαλονίκη και άλλον η Χαλκιδική, και ο διοργανωτής συνεδρίων θα επιλέξει όσον αφορά τον ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΧΩΡΟ την μια περιοχή ή την άλλη. Αλλά πώς θα γνωρίζει ο διοργανωτής συνεδρίων που επιθυμεί να διοργανώσει ένα Συνέδριο π.χ. 400 ατόμων στην Θεσσαλονίκη αν οι δύο αναγραφόμενες συνεδριακές εγκαταστάσεις για 250-500 άτομα στον σχετικό πίνακα είναι και οι δύο στην Θεσσαλονίκη ή μία στο Ποσείδι και μία στην Σιθωνία της Χαλκιδικής, ή μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Χαλκιδική;
  • Οι ίδιες παρατηρήσεις ισχύουν και για τα άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως π.χ. τα Δωδεκάνησα, αλλά άλλος ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ η Κώς και άλλος η Ρόδος.
  • H Κρήτη επίσης με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τη συνεδριακή υποδομή της μπορεί να θεωρηθεί ως ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, αλλά ο διοργανωτής συνεδρίων θα επιλέξει όσον αφορά το συνεδριακό χώρο π.χ. το Ρέθυμνο, ή το Ηράκλειο, ή την Ελούντα και για τους λόγους αυτούς απαραίτητη είναι η λεπτομερής καταγραφή ενός εκάστου συνεδριακού χώρου.

2) Διακατέχεται από προκαταλήψεις.

Ο συγγραφέας της “μελέτης” με εμφανή προκατάληψη επιτίθεται επανειλημμένως (βλ. σελίδες ΧΧΙΙ, 66, 110, 111, 130) κατά της Θεσσαλονίκης διότι -όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- ορισμένες δραστηριότητες και οικονομικές λειτουργίες μονοπωλούνται από την Θεσσαλονίκη και από την παρεμπόδιση αυτή είναι προφανής ο κίνδυνος της γενικότερης ανάπτυξης του κλάδου στην χώρα μας, θίγονται τα οικονομικά συμφέροντα της Αθήνας και δεν πρέπει να θυσιάζεται το εθνικό συμφέρον στο τοπικό!

Ο συγγραφέας ενώ έχει ως αντικείμενο μελέτης τον ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ επεκτείνεται και στις ΕΚΘΕΣΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της Θεσσαλονίκης που “μονοπωλούνται” από το δίδυμο ΔΕΘ Α.Ε. και HELΕXPO A.E. και αποτελούν ΚΙΝΔΥΝΟ(!) για την Αθήνα, το εθνικό συμφέρον και την εν γένει οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σ’ όλο τον κόσμο, στις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν Συνεδριακά Κέντρα χωρίς υποχρεωτικά την παράλληλη δημιουργία και λειτουργία εκθεσιακών χώρων. Αλλά, όπου εκθεσιακοί χώροι είθισται να λειτουργούν και συνεδριακά κέντρα, και αυτό ακριβώς έκανε και η ΔΕΘ Α.Ε.

Ο συγγραφέας αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει ότι το δίδυμο ΔΕΘ Α.Ε. και HELEXPO A.E. δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια -ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- εκθέσεις στην Θράκη, στην Ήπειρο, κλπ. αλλά και μέσα στην Αθήνα με το ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ.

3) Σημαντικές ελλείψεις στην παρουσίαση όσον αφορά στις μορφές και το marketing του σύγχρονου συνεδριακού τουρισμού.

Σχόλιά μας:

Ελλιπής η μελέτη όσον αφορά:

  • τις ραγδαίως αναπτυσσόμενες την τελευταία 5-ετία συγγενικές με τον συνεδριακό τουρισμό δραστηριότητες όπως π.χ. των INCENTIVES (τουρισμός κινήτρων-βλ. σελίδα ΧΧV) και αναφέρεται κυρίως στην φορολογική-λογιστική νομοθεσία και όχι στην ουσιαστική προσέγγιση του θέματος,
  • τα Business Meetings,
  • τον τεράστιο ρόλο των Destination Management Companies – DMC στην Παγκόσμια αγορά ο οποίος υπογραμμίζεται και από την ύπαρξη και δραστηριότητα της αντίστοιχης διεθνούς ένωσης: Αssociation of Destination Management Executives (ADME) με μέλη σε 39 προορισμούς σε Αμερική, Καναδά και Ασία καθώς και 5 Ευρωπαϊκούς προορισμούς (Γαλλία, Ιταλία, Μονακό, Τουρκία και Ισπανία),
  • τους βασικούς διαχωρισμούς μιας συνεδριακής αίθουσας σε CLASSROOM-THEATER-BANQUET STYLE ή για COCKTAILS, την αυτονόητη πληροφόρηση μιας συνεδριακής αίθουσας σε τ.μ., το ύψος της, ο εξοπλισμός της, κλπ.,
  • το σημαντικότατο ρόλο των Professional Congress Organizers – PCO και τα δίκτυα πληροφοριών τους μέσα στην συνεδριακή αγορά,
  • τα συγκεκριμένα μέτρα και την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (τουλάχιστον Α’ Βαθμού) στην συνεδριακή ανάπτυξη της περιοχής των,
  • τα ειδικά έντυπα της διεθνούς και εσωτερικής συνεδριακής αγοράς,
  • την καταγραφή των τυχόν συνεδριακών υποδομών και δραστηριοτήτων μεμονωμένα και λεπτομερώς ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, από την Κρήτη μέχρι το Νυμφαίο Φλωρίνης και την Αλεξανδρούπολη. Θα εκπλαγούν πολλοί όταν πληροφορηθούν για τις πολύ αξιόλογες υποδομές π.χ. στην Βέροια και την Ξάνθη,
  • τις Ενώσεις του Διεθνούς συνεδριακού χώρου (π.χ. ΙCCA, IACVB, MPI, SITE, ITMA, EFCT, IAPCO, κλπ) και τις υπηρεσίες που προσφέρουν όσον αφορά την επιμόρφωση αλλά και τη διεθνή διασύνδεση και συνεργασία των μελών τους.
  • Και για να δικαιολογήσουμε την αναφορά μας στις ως άνω Διεθνείς Ενώσεις πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μελέτη πρέπει να δίνει και το ερέθισμα στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του χώρου να συνεργαστούν με τις διακεκριμένες αυτές ενώσεις και να επωφεληθούν από τα προνόμια και τα μέσα προβολής που αποδεδειγμένα παρέχουν στα μέλη τους.

και ων ουκ έστιν αριθμός άλλων παραμέτρων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού.

4) Καμιά αναφορά του συγγραφέα στην “μελέτη” του για το δικό μας, το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα στην χώρα μας CONVENTION & VISITORS BUREAU, το TCVB, με εγγεγραμμένα 120 μέλη εκ των οποίων τα 63 προέρχονται από τους επιφανέστερους φορείς της πόλης, της οικονομικής, πολιτιστικής και πνευματικής ζωής, της αγοράς, 57 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και φυσικά του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Νομαρχίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει σε όλες τις Διεθνείς Εκθέσεις περί Συνεδριακού Τουρισμού, στην CONFEX του Λονδίνου, στην ΕΙΒΤΜ της Γενεύης, στο M&IT Show του Λονδίνου, στην SALES του Άμστερντάμ, την B.T.C. της Φλωρεντίας και φυσικά στην WORLD TRAVEL MARKET του Λονδίνου.

Το TCVB είναι μέλος των σημαντικότερων Ενώσεων και Οργανισμών της Διεθνούς Συνεδριακής Αγοράς. Η συμμετοχή μας αυτή συνέβαλε και συμβάλλει στην γνωριμία μας με διοργανωτές ή παραγωγούς συνεδρίων από όλο τον κόσμο και μας εντάσσει σε ένα διεθνές δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας γύρω από τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο:

ICCA – International Congress & Convention Association (Διεθνής Ένωση Συνεδρίων & Συνελεύσεων με έδρα το Άμστερνταμ)

IACVB – Ιnternational Association of Convention & Visitors Bureau (Διεθνής Ένωση Γραφείων Συνεδρίων & Επισκεπτών με έδρα την Ουάσινγκτον)

ITMA – Incentive Travel & Meetings Association (Διεθνής Ένωση Ταξιδιών Κινήτρων και Συνεδρίων με έδρα το Surrey της Μ. Βρετανίας)

MPI – Meeting Professionals International (Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών του Συνεδριακού χώρου, με έδρα το Τέξας και τοπικά γραφεία στο Οντάριο και τις Βρυξέλες)

SITE – Society of Incentive Travel Executives (Διεθνής Ένωση Ανώτερων Στελεχών του Χώρου των Ταξιδιών Κινήτρων, με έδρα τη Νέα Υόρκη)

Επίσης, σημειώνουμε ότι συμμετέχουμε σε εξειδικευμένα σεμινάρια στην Μ. Βρετανία, Ελβετία, κλπ. και θα συμμετάσχουμε στην διοργανωμένη από την ICCA σειρά σεμιναρίων στην Κρήτη από 27 έως 29 Ιουνίου. Διαθέτουμε ειδικά έντυπα, (ένα εξ’ αυτών εκδόθηκε πρόσφατα με χορηγό τον ΕΟΤ και σας το αποστέλλουμε), συμμετέχουμε για την προβολή μας σε έντυπα της εσωτερικής και διεθνούς αγοράς (π.χ. Synedrio Guide, Who is Who, Xenios, Exhibit, Μeetings & Incentive Travel Magazine). Προσκαλούμε Buyers και δημοσιογράφους της Συνεδριακής Αγοράς και οι ίδιοι μας κατατάσσουν στο σημαντικότερο CVB στον χώρο των Βαλκανίων και μέχρι των Παραδουνάβιων Κρατών.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι όλες οι δραστηριότητες του TCVB καλύπτονται από τις συνδρομές των μελών, την συμπαράσταση του Δήμου Θεσσαλονίκης και ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ.

Σημειώνουμε τέλος ότι το TCVB είναι μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και όλες οι υπηρεσίες του (π.χ. παροχή πληροφοριών για τις συνεδριακές υποδομές της πόλης και τη διευκόλυνση όσων διοργανώνουν συνέδρια ή incentives στη Θεσσαλονίκη) παρέχονται δωρεάν”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024