Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςUNWTO: Επανέρχονται οι επενδύσεις στον παγκόσμιο τουρισμό
Επενδύσεις

UNWTO: Επανέρχονται οι επενδύσεις στον παγκόσμιο τουρισμό

Τα έργα ΑΞΕ εμφάνισαν άνοδο κατά κατά 25% από το 2021 έως το 2022.

Οι επενδύσεις στον παγκόσμιο τουρισμό άρχισαν να ανακάμπτουν από το ναδίρ που είχαν αγγίξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της σταθερής ανάκαμψης των διεθνών τουριστικών αφίξεων, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση που εκπονήθηκε από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και την fDi Intelligence.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από το fDi Markets, την αποκλειστική βάση δεδομένων της fDi Intelligence, καθώς και διεθνή τουριστικά δεδομένα από τον UNWTO, παρέχει μια ευρεία επισκόπηση του τρέχοντος επενδυτικού κύκλου στον τουριστικό τομέα, με τα βασικά ευρήματα να είναι τα ακόλουθα:

  • Τόσο ο αριθμός έργων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) όσο και τα ποσοστά δημιουργίας θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα αυξήθηκαν κατά 23%, από 286 επενδύσεις το 2021 σε 352 το 2022. Η δημιουργία θέσεων εργασίας σε τουριστικές ΑΞΕ αυξήθηκε επίσης κατά 23% την ίδια περίοδο, σε περίπου 36.400 το 2022.
  • Η κορυφαία περιοχή-προορισμός για έργα τουριστικών ΑΞΕ το 2022 ήταν η Δυτική Ευρώπη με 143 ανακοινωθείσες επενδύσεις, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 2,2 δισ. δολ.
  • Ο αριθμός των ανακοινωθέντων έργων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε οριακά κατά 2,4%, σε 42 έργα το 2022.
  • Ο τομέας των ξενοδοχείων και του τουρισμού αντιπροσώπευε σχεδόν τα 2/3 όλων των έργων στην τουριστική αγορά το διάστημα 2018-2022. Τα έργα ΑΞΕ αυξήθηκαν κατά 25% από το 2021 έως το 2022.

Οι περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας-Ειρηνικού συνεισφέρουν η καθεμία με τρεις εταιρείες στη λίστα των 10 κορυφαίων ΑΞΕ στον τουρισμό μεταξύ 2018 και 2022. Οι υπόλοιπες στη λίστα περιλαμβάνουν εταιρείες από την Ευρώπη, με έδρα την Ισπανία (Melia), το Ηνωμένο Βασίλειο (Intercontinental Hotels Group και Selina) και τη Γαλλία (Accor).

“Greenfield FDI into the tourism sector is showing signs of life after all but vanishing in the pandemic years. With Covid–19 behind us, the sector has no time to waste in addressing the biggest challenge of our times: climate change and the resulting sustainability imperative,” comments Jacopo Dettoni, the editor of fDi Intelligence.

“Οι greenfield ΑΞΕ (επενδύσεις που αφορούν σε δημιουργία νέων επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές) στον τομέα του τουρισμού δείχνουν τελικά σημάδια ζωής, ύστερα από την σχεδόν εξαφάνισή τους στα χρόνια της πανδημίας. Με τον Covid-19 πίσω μας, ο τομέας δεν έχει χρόνο για χάσιμο για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας: την κλιματική αλλαγή και την επακόλουθη, επιτακτική βιωσιμότητα”, σχολιάζει ο Jacopo Dettoni, εκδότης της fDi Intelligence.

“Για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα του κλάδου, πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στην εκπαίδευση και το ταλέντο, με την αναβάθμιση του επαγγελματικού εργατικού δυναμικού και την εφαρμογή επαγγελματικών και τεχνικών προγραμμάτων. Μόνο έτσι μπορούμε να εξοπλίσουμε τους νέους – εκ των οποίων μόνο το 50% έχουν ολοκληρώσει τη Β’βάθμια εκπαίδευση — με τις γνώσεις και τις ικανότητες που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν στον κλάδο. Αυτές οι επενδύσεις θα ανοίξουν στη συνέχεια το δρόμο για ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, που μπορεί να προσφέρει εξαιρετική ανάπτυξη, να προωθήσει την καινοτομία και, ‘αγκαλιάζοντας’ τις ψηφιακές τεχνολογίες, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα του τουριστικού τομέα”, υποστηρίζει ο Zurab Pololikashvili, γενικός γραμματέας του UNWTO.

“Καθώς ο τομέας κατευθύνει την πορεία του προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, ο UNWTO δίνει τώρα, περισσότερο από ποτέ, προτεραιότητα στην καινοτομία, την εκπαίδευση και τις στρατηγικές επενδύσεις, ως πυλώνες για την εκ νέου ζυγοστάθμιση και την προσαρμογή σε αυτές τις συνεχώς εξελισσόμενες δυναμικές της αγοράς. Πρωτοστατώντας με μια σειρά πρωτοβουλιών, ‘οπλίζουμε’ το επαγγελματικό εργατικό δυναμικό με νέες δεξιότητες μέσω προγραμμάτων αναβάθμισης, δημιουργία ποιοτικών ευκαιριών εργασίας και αύξηση του μέσου μισθού σε ολόκληρη την τουριστική αξιακή αλυσίδα”, λέει η Natalia Bayona, εκτελεστική διευθύντρια του UNWTO.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024