Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΔημιουργία διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου στον Πειραιά
Πρόγραμμα ανάπλασης για Δραπετσώνα - Κερατσίνι

Δημιουργία διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου στον Πειραιά

Σύσκεψη με θέμα την ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης των δήμων Δραπετσώνας και Κερατσινίου που βρίσκεται ανάμεσα στο εμπορικό και επιβατηγό λιμάνι πραγματοποίησαν χτες οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. ΜανώληςΚεφαλογιάννης και […]

Σύσκεψη με θέμα την ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης των δήμων Δραπετσώνας και Κερατσινίου που βρίσκεται ανάμεσα στο εμπορικό και επιβατηγό λιμάνι πραγματοποίησαν χτες οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλης<…>Κεφαλογιάννης και ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς με τους ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου χώρου (Εθνική Τράπεζα, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΒΡ, Δήμοι Δραπετσώνος και Κερατσινίου).

Η ανάπλαση θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση μετά από διεθνή διαγωνισμό και από τα 640 στρέμματα τα 300 θα είναι υπαίθριοι, κοινόχρηστοι χώροι (πράσινο, πάρκα, πλατείες, κ.λπ). Συνολικά, το πράσινο θα φτάσει τα 400 με 450 στρέμματα. Στον υπό ανάπλαση χώρο θα κατασκευαστούν κτίρια με σύγχρονες προδιαγραφές, γήπεδα, αλλά και κατοικίες. Παράλληλα θα αναπλαστεί όλο το νότιο μέτωπο της έκτασης προς την παραλία, ώστε να έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι των περιοχών της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.

“Η επέμβαση στην παραθαλάσσια περιοχή Δραπετσώνος και Κερατσινίου είναι στρατηγικής σημασίας”, όπως ανέφερε ο κ. Σουφλιάς. Και εξήγησε: “Θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και θα έχει πολύ θετικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πολύ σημαντικές. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος ανάπλασης είναι, πρώτον, η ενίσχυση του οικονομικού δυναμισμού του Πειραιά ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου. Δεύτερον, η παροχή διεξόδου προς τη θάλασσα των κατοίκων των αποκομμένων δυτικών δήμων της περιοχής και η λειτουργική ενσωμάτωση της περιοχής στον αστικό ιστό. Τώρα δηλαδή, το μέτωπο αυτό είναι κλειστό. Δεν μπορεί να το διασχίσει κανένας για να πάει στη θάλασσα. Τρίτον, η αύξηση απασχόλησης. Τέταρτον, η ανάδειξη των δυνατοτήτων του θαλάσσιου μετώπου παράλληλα με την προσφορά πολιτιστικών, κοινωφελών και κοινοχρήστων υπηρεσιών και ψυχαγωγίας στην τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα στον πληθυσμό του λεκανοπεδίου”.

“Στα πλαίσια αυτά” συνέχισε “προβλέπονται οι εξής επιμέρους χρήσεις. Πρώτον, επιχειρηματικό κέντρο με προσανατολισμό κυρίως στη ναυτιλία. Δεύτερον, αμιγής κατοικία διαφόρων μορφών. Τρίτον, λιανικό εμπόριο. Τέταρτον, εμποριοκαταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πέμπτον, αναψυχή-τουρισμός. Έκτον, κοινωφελείς δραστηριότητες όπως είπαμε κυρίως στους τομείς πολιτισμού, εκπαίδευσης, αθλητισμού και υπηρεσιών. Και τέλος, άνετοι χώροι στάθμευσης, υπόγειοι, πολυώροφοι, επίγειοι, παραθαλάσσιοι περίπατοι, μεγάλο Δημοτικό πάρκο στην περιοχή του Κερατσινίου και άλλα”.

“Φιλοδοξία μας είναι αυτό το έργο να είναι ένα πρότυπο ναυτιλιακό κέντρο, παράλληλα βέβαια με τις άλλες δραστηριότητες – Πολιτιστικές, αθλητικές, αναψυχής κλπ.” ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Κεφαλογιάννης. “Το σημαντικό” όπως τόνισε ο υπουργός “είναι ότι η ανάπλαση θα γίνει συνολικά στο συγκεκριμένο χώρο. Θα εγκριθεί δηλαδή κάτι που μέσα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και προτάσεις που θα σχετίζονται με την ιστορία του Πειραιά, της Αττικής, κάτι δηλαδή που θα χαρακτηρίζει το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα και αυτό ασφαλώς θα είναι αυτό που θα εγκρίνει ο ΟΟΣΑ και ο Υπουργός και το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, θα είναι κάτι που θα σηματοδοτεί όλο το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024