Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΕκτελούνται ξανά πτήσεις πάνω από την Ευρώπη
Ανοιχτός ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος κάτω από τα 20.000 πόδια

Εκτελούνται ξανά πτήσεις πάνω από την Ευρώπη

Περίπου το 75% του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων πραγματοποιήθηκε χθες στην Ευρώπη, ύστερα από σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή […]

Περίπου το 75% του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων πραγματοποιήθηκε χθες στην Ευρώπη, ύστερα από σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν<...> εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Εναέριας Κυκλοφορίας Eurocontrol, ενώ ο πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ανακοίνωσε ότι είναι ασφαλείς οι πτήσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εurocontrol, χθες πραγματοποιήθηκαν 21.000 πτήσεις έναντι των 28.000 που θα είχαν προγραμματιστεί κανονικά. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι σχεδόν το σύνολο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου είναι ανοιχτό κάτω από τα 20.000 πόδια, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπως η βόρεια Σουηδία και το Ελσίνκι. Ο εναέριος χώρος της Σουηδίας άνοιξε σταδιακά σχεδόν στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένης της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ, ανακοίνωσε η αρμόδια σουηδική αρχή.

Στη Βρετανία έχει αποκατασταθεί η εναέρια κυκλοφορία, καθώς σε μία αναπάντεχη αλλαγή στάσης αργά την Τρίτη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος επιτρέπεται να ανοίξει και πάλι σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που βασίζονται στην “επαναξιολόγηση” του κινδύνου από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας.

Στην Ολλανδία, το υπουργείο Μεταφορών ενέκρινε την επανάληψη των βραδινών πτήσεων εντός της χώρας, ξεκινώντας από χθες το βράδυ.

Ταυτόχρονα έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα του εναέριου χώρου τους, η Πολωνία από σήμερα στις 5.00 ώρα Γκρίνουιτς και η Νορβηγία από τις 6.00 ώρα Γκρίνουιτς.

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα κατά 100% όλες τις διεθνείς πτήσεις της μεγάλων αποστάσεων. Σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι οι υπόλοιπες πτήσεις της εντός της Ευρώπης, κυρίως στην βόρεια και βορειοανατολική Ευρώπη προς το παρόν δεν θα πραγματοποιούνται.

Η υπηρεσία διαχείρισης των αεροδρομίων της Φινλανδίας, Finavia, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο εναέριος χώρος της ευρωπαϊκής αυτής χώρας είναι ανοικτός, τουλάχιστον μέχρι νεώτερης ειδοποίησης, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα αεροδρόμια θα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά έως τις 12:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Τα προβλήματα στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας συνεχίζονται, καθώς 29 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σόφιας ακυρώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν, εξαιτίας των κινδύνων που ενδέχεται να προκαλέσει η ηφαιστειακή στάχτη από την Ισλανδία στην ομαλή λειτουργία των κινητήρων των αεροσκαφών. Ωστόσο, τμήματα του βουλγαρικού εναέριου χώρου παραμένουν ανοιχτά, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Ο εναέριος χώρος της Ρουμανίας είναι καθαρός από την ηφαιστειακή στάχτη της Ισλανδίας, από χθες στις 21:00, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας.

Ο εναέριος χώρος της Δανίας άνοιξε από χθες στις 11:00 π.μ. τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τουλάχιστον την Πέμπτη 02:00 π.μ. τοπική ώρα (03:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η αρχή ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία, με την εναέρια κυκλοφορία να έχει αποκατασταθεί, μετά από έξι μέρες παράλυσης, το ερώτημα που τίθεται είναι αν το κλείσιμο του εναερίου χώρου ήταν δικαιολογημένο. Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική για την κακή διαχείριση της κρίσης από τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς, οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση ως φιάσκο. Ο επικεφαλής της British Airways Γουίλι Γουόλς δήλωσε ότι τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η απαγόρευση πτήσεων δεν ήταν δικαιολογημένη. “Δε νομίζω ότι ήταν απαραίτητη η επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων σε ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Βρετανίας την περασμένη Πέμπτη. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορούσαμε με ασφάλεια να λειτουργήσουμε για μία χρονική περίοδο”, δήλωσε. Η Υπηρεσία Εναέριου Ελέγχου (NATS) επέμεινε ότι δεν δέχτηκε πολιτικές πιέσεις για να άρει τους περιορισμούς. “Δεν αισθανόμαστε ότι δεχτήκαμε πιέσεις από την κυβέρνηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Aλεξ Μπρίστολ. “Η πίεση που δεχτήκαμε ήταν για την καλύτερη κατανόηση των θεμάτων ασφαλείας”.

Ακυρώσεις πτήσεων στην Ελλάδα
Aλλα 26 σκέλη πτήσεων αναγκάστηκε να ματαιώσει χθες η Aegean. Συγκεκριμένα, ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πέντε πόλεις της Γερμανίας, δηλαδή Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Βερολίνο, καθώς επίσης και οι πτήσεις για Παρίσι και Λονδίνο. Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις της Aegean προς Ιταλία (Ρώμη-Μιλάνο), προς Βιέννη και Βρυξέλλες.

Δέκα πτήσεις προς τη Γερμανία έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής, στο ημερήσιο πρόγραμμα πτητικής δραστηριότητας του αεροδρομίου “Μακεδονία”, εξαιτίας των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, από την ηφαιστειακή στάχτη της Ισλανδίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024