Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΙδιωτικά χωριά και γκολφ για λίγους
Ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Κ. Αρσένη

Ιδιωτικά χωριά και γκολφ για λίγους

Την συστηματική προώθηση των επενδύσεων γκολφ και ιδιωτικών χωριών κατά την εξαετία Καραμανλή και την εγκατάλειψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητα στην ελληνική ύπαιθρο εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος αφορούν 4 ερωτήσεις που κατέθεσε χθες στην Ευρωπαϊκή…

Την συστηματική προώθηση των επενδύσεων γκολφ και ιδιωτικών χωριών κατά την εξαετία Καραμανλή και την εγκατάλειψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητα στην ελληνική<...> ύπαιθρο εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος αφορούν 4 ερωτήσεις που κατέθεσε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κρίτων Αρσένης.

Οι ερωτήσεις εστιάζουν σε τρία θέματα τα οποία έχουν αναδειχθεί επανειλημμένως από τοπικούς, θεσμικούς και κλαδικούς φορείς, και αφορούν:
1. Κινδύνους για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες από το Χωροταξικό του Τουρισμού.
2. Μεθόδευση με διαβλητές διαδικασίες επενδύσεων σε γήπεδα γκολφ σε ευαίσθητες περιοχές με έντονη λειψυδρία.
3. Εισαγωγή της “διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης” για πολύ μεγάλες επενδύσεις εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαφάνειας.
4. Απαξίωση των Αναπτυξιακών Εταιριών της αυτοδιοίκησης ως μοχλού ήπιας τοπικής ανάπτυξης.

Με αφορμή την κατάθεση των ερωτήσεων ο κ. Αρσένης δήλωσε: “Την εξαετία της κυβέρνησης Καραμανλή και της υπουργίας Σουφλιά μέσω του Χωροταξικού του Τουρισμού προωθήθηκε η εκποίηση της γης μας σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές για την εξυπηρέτηση μεγάλων κατασκευαστικών και κτηματομεσιτικών εταιριών σε βάρος των τοπικών κοινωνιών, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, εισήχθησαν οι λεγόμενες «διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης» για την παράκαμψη του πολεοδομικού και περιβαλλοντικού ελέγχου από την πολιτεία και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για συντονισμένη πολιτική η οποία αφορά στην κερδοσκοπική ανάπτυξη γης και στην ταυτόχρονη απαξίωση συμμετοχικών και αποτελεσματικών δομών ποιοτικής τοπικής ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή απαξιώνονται και κινδυνεύουν με κλείσιμο οι τοπικές αναπτυξιακές εταιρίες. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους 600 εργαζόμενους σε αυτές και τους χιλιάδες απασχολούμενους σε προγράμματα που διαχειρίζονταν όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου όπου η στήριξη των μικρών και ποιοτικών επενδύσεων έχει εγκαταλειφθεί προς όφελος της παραθεριστικής κατοικίας και των γηπέδων γκολφ.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης, που προτείνει λύσεις με προοπτική και ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος που να εγγυάται την περιβαλλοντική προστασία”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024