Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΕΤ: Ζητά παρέμβαση Αβραμόπουλου για την επανίδρυση του Ελληνικού Τουρισμού

ΠΟΕΤ: Ζητά παρέμβαση Αβραμόπουλου για την επανίδρυση του Ελληνικού Τουρισμού

Με ανοικτή επιστολή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) προς τον υπουργό τουρισμού Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό τουρισμού Αναστάσιο Λιάσκο τονίζει την ανάγκη δραστικής παρέμβασης ώστε να επιτευχθεί η […]

Με ανοικτή επιστολή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) προς τον υπουργό τουρισμού Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό τουρισμού Αναστάσιο Λιάσκο τονίζει<...> την ανάγκη δραστικής παρέμβασης ώστε να επιτευχθεί η επανίδρυση του Ελληνικού Τουρισμού πάνω σε νέες σταθερές βάσεις, χωρίς πρόχειρη συγκόλληση παλαιών υλικών που δεν χρησιμεύουν.

“Αντιλαμβανόμαστε ότι αποφασιστικής σημασίας είναι η στελέχωση και όλων των παραπέρα κλάδων και τομέων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Ο γνώμονας επί των προσόντων δεν μπορεί παρά να είναι αυτός που ξεκάθαρα προσδιόρισε ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής, δηλαδή με κριτήριο την αξιοσύνη, την επαγγελματική επάρκεια, την εντιμότητα και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Μέγα ζητούμενο αυτό και χωρίς την ικανοποιητική αντιμετώπισή του δεν μπορεί να αναμένουμε σημαντικό αποτέλεσμα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να στελεχώνονται καίριες θέσεις, όπως π.χ. τα γραφεία του εξωτερικού από μέτριους ανθρώπους που δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα δεν μιλούν καν επαρκώς μια βασική ξένη γλώσσα.

Σε γενικές γραμμές το προφίλ των στελεχών του τουρισμού χρειάζεται αποσαφήνιση γιατί υπάρχουν παρανοήσεις. Πριν από 20-30 χρόνια οι καταξιωμένοι παράγοντες του τουρισμού, όχι μόνον στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, χαρακτηρίζονταν από ένα στυλ κοσμοπολίτικο, “σαλονάτο”, μποέμ με ευχάριστη επικοινωνιακή διάθεση. Σήμερα με τη αναγνωρισμένη συνθετότητα των προβλημάτων της τουριστικής βιομηχανίας, αυτή η άποψη δεν γίνεται απόλυτα δεκτή, καθώς προβάλλεται πρωτίστως το τεχνοκρατικό στοιχείο σε όλα τα επίπεδα με άρτια εξειδίκευση και γνώση στις πολλές εμπλεκόμενες ειδικότητες και ρόλους“, τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η ΠΟΕΤ επίσης, επισημαίνει την έλλειψη ελέγχων τόσο σε επίπεδο λειτουργίας των καταλυμάτων, όσο και σε επίπεδο υγειονομικών και τιμολογιακών ελέγχων, ενώ θεωρεί θετική την ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Τουρισμού, ωστόσο σημειώνει ότι το εγχείρημα αυτό δεν αρκεί αν δεν αντιμετωπισθεί το μείζον ζήτημα αποτελεσματικής και γόνιμης συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται.

Για το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού επισημαίνεται ότι αυτό δεν λειτούργησε ικανοποιητικά και μάλλον αποτέλεσε ένα πρόσχημα μιας δήθεν συνεργασίας του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, ενώ παρόμοια τύχη είχε και το Συμβούλιο Αντιμετώπισης Κρίσεων.

Ατυχής μέχρι και κωμικοτραγική, αν δεν ήταν συνάμα και δραματική, είναι η αντιμετώπιση προβολής και διαφήμισης του Ελληνικού Τουρισμού, σύμφωνα με την ΠΟΕΤ. “Ανεπαρκή τα κονδύλια, αλλά και άστοχες οι ενέργειες. Παραβλέπονται οι βασικοί κανόνες που επιβάλλονται από κάθε ειδικό, timing, target group, εξειδίκευση σε συγκεκριμένες χώρες – αγορές, τα προσήκοντα μέσα. Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα δείχνουν έλλειψη σεβασμού στους όποιους πόρους διατίθενται. Τα γραφεία του εξωτερικού σε πολλές περιπτώσεις υπολειτουργούν και δεν δικαιώνουν τη δαπάνη. Σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. ΗΠΑ έκλεισαν γραφεία που δεν θα έπρεπε. Lobbies που δρουν για λογαριασμό ανταγωνιστριών χωρών, για μας είναι ανύπαρκτα. Είναι χαρακτηριστικό της μίζερης κατάστασης το γεγονός και μόνον ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν φέτος για να τελεσθούν στον τόπο που τους γέννησε, αλλά κανείς, πλην ελαχίστων, στο εξωτερικό δεν το γνωρίζει!”, αναφέρει η επιστολή.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024