Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροτάσεις προς την Πετραλιά για την ανακούφιση των ξενοδοχείων της Λακωνίας
Ένωση Ξενοδοχείων Νομού Λακωνίας

Προτάσεις προς την Πετραλιά για την ανακούφιση των ξενοδοχείων της Λακωνίας

Προτάσεις για τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Νομού Λακωνίας και την αναστροφή του αρνητικού τουριστικού κλίματος που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 απέστειλε στην υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Λακωνίας…

Προτάσεις για τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Νομού Λακωνίας και την αναστροφή του αρνητικού τουριστικού κλίματος<...> που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 απέστειλε στην υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Λακωνίας.

Στην επιστολή της η Ένωση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2006, μια νέα πυρκαγιά “φονιάς” επισκέπτεται τον Νομό Λακωνίας, ακριβώς σε εκείνη την χρονική περίοδο που η τουριστική κίνηση ήταν σε εξέλιξη.

Τραγικός ο μέχρι τώρα απολογισμός με 6 ανθρώπινα θύματα, μεταξύ των οποίων και ο συνάδελφος ξενοδόχος Ιωάννης Λέκκας, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου “ΟΝΑΡ” στο Νέο Οίτυλο Λακωνίας, που απανθρακώθηκε μαζί με την αδελφή του Ευαγγελία Λέκκα, στη προσπάθεια τους να διασώσουν Γάλλους περιπατητές.

Η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της προκάλεσε ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, αφανίζοντας μεγάλο μέρος του μοναδικού φυσικού πλούτου του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, την βασικότερη πρώτη ύλη του τουριστικού προϊόντος του νομού Λακωνίας.
Οι πληρότητες μέχρι και πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς άγγιζαν πρωτοφανή υψηλά για το Νομό Λακωνίας ποσοστά, με δυναμική διατήρησης αυτών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2007.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος της Λακωνίας είναι σε πλήρη απόγνωση, αφού τα ποσοστά πληρότητας έπεσαν σε μηδενικά επίπεδα, μετά την αθρόα αποχώρηση των επισκεπτών αλλά και τις μαζικές ακυρώσεις οργανωμένων αλλά και μεμονωμένων προγραμματισμένων κρατήσεων. Η επικρατούσα τουριστική κατάσταση είναι απελπιστική και αποκαρδιωτική.

Κατά συνέπεια προτείνονται εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδοχείων Ν. Λακωνίας τα ακόλουθα μέτρα για την ανακούφιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, βραχυπρόθεσμα και την αναστροφή του αρνητικού τουριστικού κλίματος που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, μεσομακροπρόθεσμα:

  • Αναστολή καταβολής του τέλους παρεπιδημούντων (2%) για ένα έτος,
  • αναστολή καταβολής Φ.Π.Α. για ένα έτος,
  • αναστολή καταβολής ασφαλιστικών (εργοδοτικών) εισφορών για ένα έτος,
  • αναστολή καταβολής φόρου εισοδήματος για ένα έτος,
  • αναστολή καταβολής εισφορών προς Ξ.Ε.Ε. για ένα έτος,
  • καταβολή αποζημίωσης ύψους 300 € ανά κλίνη σε όλα τα ξενοδοχεία του Νομού Λακωνίας,
  • αύξηση προγραμμάτων εκδρομικού τουρισμού από τον Ο.Ε.Ε. για την τρέχουσα και την επόμενη περίοδο.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Νομού με την έκδοση ειδικών κανονιστικών αποφάσεων του ΥΠΟΙΟ στο πλαίσιο του Ν. 3299/04 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 3522/06 σύμφωνα με τις οποίες:

α) Το σύνολο του Νομού Λακωνίας να αντιμετωπίζεται είτε ως “διακριτό τμήμα”, είτε σε απόλυτη αναλογία με τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας (π.χ. Ανατ. Μακεδονία – Θράκη, Βόρειο Αιγαίο κ.τ.λ.).

β) Το σύνολο της ιδιωτικής συμμετοχής που αντιστοιχεί στο ποσόν των ιδίων κεφαλαίων που απαιτούνται για την ένταξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, μπορεί να χρηματοδοτείται με βραχυπρόθεσμο δανεισμό από Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα. Στην περίπτωση αυτή, μοναδικό δικαιολογητικό τεκμηρίωσης της δυνατότητας εξασφάλισης των ιδίων κεφαλαίων θα αποτελέσει η έγκριση χορήγησης βραχυπρόθεσμου δανείου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

γ) Η ελάχιστη βαθμολογία (κοινό ελάχιστο ποσοστό) του κάθε επενδυτικού σχεδίου να μειωθεί τουλάχιστον κατά 10 μονάδες.

Αύξηση των κονδυλίων και των ποσοστών ενίσχυσης των προγραμμάτων της 4ης Προγραμματικής Περιόδου (ΕΠΑΝ – ΠΕΠ) και άμεση προκήρυξη αυτών.

Ενίσχυση της τουριστικής προβολής του Νομού:

α) Μέσω του Ε.Ο.Τ. με ειδικό πρόγραμμα για την Λακωνία

β) Μέσω οικονομικής υποστήριξης του υπό σύσταση Ενιαίου Φορέα Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Νομού Λακωνίας με το ποσόν του 1.000.000 €».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024