Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΖημιές σε υποδομές στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης στον Έβρο – ο χώρος θα παραμείνει κλειστός
Αρχαιολογικοί Χώροι

Ζημιές σε υποδομές στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης στον Έβρο – ο χώρος θα παραμείνει κλειστός

Κλειστός θα παραμείνει ο Αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ζώνης στον Έβρο σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Σε υποδομές εντοπίζονται κυρίως οι ζημιές στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης στον Έβρο από την πυρκαγιά που ξέσπασε το προηγούμενο Σάββατο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

«Ευτυχώς δεν είχαμε καθόλου ζημιές στα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Τα αρχαία έχουν παραμείνει σε εξαιρετική κατάσταση δεν τα άγγιξε η φωτιά σταμάτησε έγκαιρα. Οι ζημιές εντοπίζονται μόνο στις υποδομές του χώρου δηλαδή στους ξύλινους διαδρόμους και στο φυσικό τοπίο ,σε ένα κτίριο που υπήρχε και λειτουργούσε ως γραφείο και ως αποθήκη ,αλλά όλα αυτά είναι σύγχρονες κατασκευές,» ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κ. Δόμνα Τερζοπούλου, τονίζοντας πως όλη η περιοχή παρουσιάζει μια θλιβερή εικόνα.

Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι την αποκατάσταση των βασικών υποδομών του.

Τι λέει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

Σχετικά με το πέρασμα της φωτιάς, από τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης, στον Έβρο, το βράδυ της 22ας Αυγούστου, το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει τα εξής:

Νωρίς, το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου, ενώ ακόμη έκαιγαν μικρές εστίες, εντός του αρχαιολογικού χώρου και των κτηριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες είχαν αντιμετωπιστεί, επιτυχώς, από πυροσβεστικό κλιμάκιο, υπαλλήλους και εθελοντές, οι αρχαιολόγοι και οι φύλακες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου μετέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης, στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, που πλήττεται σφοδρά, τα τελευταία 24ωρα, από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Περίπου στη 1 μ.μ. υπήρξαν αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε την απομάκρυνση του προσωπικού από τον χώρο.

Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκαν τα εξής:

• Δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καθώς ο χώρος, με εντολή Υπουργού, είχε κλείσει προληπτικά, από την προηγούμενη ημέρα.

• Τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν έχουν υποστεί εμφανή ζημιά, καθώς ο χώρος ήταν πολύ προσεκτικά αποψιλωμένος. Σε δύο σημεία του χώρου, και στο ρέμα που διέρχεται το ανατολικό τμήμα του χώρου, όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα, κάηκε η χαμερπής βλάστηση, όπως και ορισμένα δέντρα και η βλάστηση στην ακρόπολη, του αρχαίου οικισμού. Δεν επιχειρήθηκε προσέγγιση στην ακρόπολη, λόγω του φόβου αναζωπυρώσεων.

• Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν, κυρίως, σε ορισμένες υποδομές του χώρου. Συγκεκριμένα, στους ξύλινους διαδρόμους ΑμεΑ, της δυτικής και νότιας πλευράς, και σε κτίσμα που φιλοξενεί αποθήκες και χώρους εργασίας, του οποίου ολοσχερώς καταστράφηκε η οροφή και το περιεχόμενο στο εσωτερικό του. (Προωθητικό υλικό του χώρου, τμήμα του αρχείου των ανασκαφών, εξοπλισμός εκδηλώσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και περιφερειακά, τηλεφωνικό κέντρο και πωλητέα είδη του ΟΔΑΠ).

• Αλώβητο, εκτός από τις αρχαιότητες, έμεινε και το κτήριο του εργαστηρίου, μία αποθήκη, ένας χώρος γραφείου και το φυλάκιο – εκδοτήριο εισιτηρίων. Η φωτιά κατέκαψε μικρό αποθηκευτικό χώρο στον οποίον ήταν αποθηκευμένα ξύλινα κιβώτια με κεραμική, όστρεα και οστά προκαλώντας ζημιά, σε τμήμα, του αρχαιολογικού υλικού.

• Ο χώρος δεν έχει ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και τηλεφωνική σύνδεση. Έχει ενημερωθεί σχετικά το ΚΕΛΕΣΣ.

Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι την αποκατάσταση των βασικών υποδομών του. Η κατάσταση που επικρατεί στη γύρω περιοχή δεν αποκλείει την πρόκληση περαιτέρω ζημιών, καθώς ο άνεμος παραμένει ισχυρός».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024