Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΓραφειοκρατία στην εστίαση: Οι προκλήσεις της άδειας χρήσης χώρων αιγιαλού
ΠΑΣΚΕΔΙ

Γραφειοκρατία στην εστίαση: Οι προκλήσεις της άδειας χρήσης χώρων αιγιαλού

Beach Bar

Το ΠΑΣΚΕΔΙ τονίζει το δύσκολο και χρονοβόρο έργο της αίτησης για άδεια χρήσης χώρων αιγιαλού και την δαιδαλώδη νομοθεσία.

Η εστίαση βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλά εμπόδια, παρόλο που αποτελεί έναν από τους πυλώνες της τουριστικής βιομηχανίας, φιλοξενώντας κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες που επιθυμούν να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ένα από τα οποία ένα εξαιρετικά προβληματικό είναι η διαδικασία απόκτησης άδειας χρήσης χώρων αιγιαλού, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΚΕΔΙ.

Κάθε χρόνο, οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης υποχρεούνται να αντιμετωπίσουν το δύσκολο και χρονοβόρο έργο της αίτησης για άδεια χρήσης χώρων αιγιαλού, περιλαμβανομένων εστιατορίων, καφετεριών και beach bar. Αυτή η διαδικασία απαιτεί να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στους δήμους, οι οποίοι στη συνέχεια αιτούνται την γνωμοδότηση από την Κτηματική Υπηρεσία. Το πρόβλημα, ωστόσο, προκύπτει όταν η απάντηση από την Κτηματική Υπηρεσία καθυστερεί, πολλές φορές προς το τέλος της τουριστικής σεζόν, αφήνοντας τους δήμους με ελάχιστο περιθώριο για τη διεξαγωγή δημοπρασιών.

Το αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι η αναγκαστική διενέργεια δημοπρασιών την τελευταία στιγμή, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί αβεβαιότητα και προβλήματα για τους επιχειρηματίες εστίασης. Η απουσία σαφών κανονισμών και χρονικού περιθωρίου επηρεάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αφήνοντάς τις σε αβεβαιότητα και δυσχεραίνοντας τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της κάθε τουριστικής σεζόν, αλλά τους εκθέτει και σε κίνδυνο προστίμων.

Αυτή η καθυστέρηση και αβεβαιότητα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στις επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και στους καταναλωτές. Οι τουρίστες περιμένουν με ανυπομονησία την άφιξη των καλοκαιρινών διακοπών για να απολαύσουν τις αγαπημένες τους παραλίες, εστιατόρια και beach bar. Η καθυστέρηση των αδειών, ωστόσο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των επιχειρήσεων και να στερήσει τους τουρίστες από αυτήν την ευχαρίστηση.

Διαβάστε επίσης→ Παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας και «κίνημα της πετσέτας» – Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και που εντοπίζονται τα σημαντικότερα κενά και προβλήματα

Μια πιθανή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η παραχώρηση της διαχείρισης του αιγιαλού στους δήμους μέσω τριετών συμβάσεων. Αυτό θα μπορούσε να αποφεύγει την περίπλοκη γραφειοκρατία που σχετίζεται με την τρέχουσα διαδικασία και θα επέτρεπε στους δήμους να είναι πιο αυτόνομοι στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση των ακτογραμμών. Αυτό θα έδινε επίσης τη δυνατότητα στους δήμους να ανταποκρίνονται πιο άμεσα στα αιτήματα των κατοίκων και των τουριστών, ενισχύοντας έτσι την τοπική τουριστική εμπειρία.

Συνολικά, η προβληματική διαδικασία απόκτησης άδειας χρήσης χώρων αιγιαλού αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την εστίαση και την τουριστική βιομηχανία. Είναι καιρός να εξεταστεί νέους τρόπους διαχείρισης αυτής της διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίσουμε μια ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και να προσφέρουμε στους τουρίστες μια αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024