Τελευταία νέα
ΑρχικήΠ. Γερουλάνος: Η Αθήνα, είναι η "μαύρη τρύπα" του ελληνικού τουρισμού
Το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας είναι η εικόνα μιας πόλης που περνά προβλήματα

Π. Γερουλάνος: Η Αθήνα, είναι η "μαύρη τρύπα" του ελληνικού τουρισμού

"Το γεγονός ότι βοηθήσαμε να απλοποιηθεί η διαδικασία της βίζας, δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε 180% αύξηση από Τουρκία, 120% από Ισραήλ, 90% από Ρωσία, 70% από Κίνα και 80% αύξηση από Σερβία" τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

“Σε ό,τι αφορά στην Αθήνα, έχουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Η Αθήνα, αν δει κανείς πως πήγε η χρονιά τουριστικά, είναι η ‘μαύρη τρύπα’ του ελληνικού τουρισμού”, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ “Αθήνα 984” ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. “Όλη η περιφέρεια έχει αύξηση, έχουμε επιμήκυνση της σεζόν, έχουμε καινούργιους προορισμούς στους οποίους ήρθαν άνθρωποι από καινούργιες αγορές. Υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία. Και αν δει κανείς την Αθήνα, η Αθήνα μαραζώνει τουριστικά -και αυτό οφείλεται σε μία σειρά από λόγους. Ο κύριος είναι, αυτά τα οποία είδαμε και το 2010 και βεβαίως το 2011. Η ανασφάλεια που αισθάνεται ο επισκέπτης ότι, αν έρθουν στην Αθήνα δε θα μπορέσουν ούτε καν να πάνε να δουν τα πράγματα που θέλουν να δουν, να επισκεφτούν τους χώρους που θέλουν, γιατί θα είναι κλεισμένοι στα ξενοδοχεία τους”.

Σε ερώτηση σχετικά με πληροροφορίες για κλείσιμο 11 ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας μέχρι το τέλος του 2011, ο υπουργός δήλωσε ότι επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν συνέχεια και σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν και κλείνουν, είναι είτε από κακοδιαχείριση, είτε από υπέρμετρα δάνεια, είτε από ο,τιδήποτε άλλο. “Σίγουρα υπήρξαν επενδυτές του 2004, που ήλπιζαν ότι η ώθηση που θα έδιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα θα ήταν τέτοια ώστε να εξηγήσουν μία σειρά από επενδύσεις που έκαναν και ‘ανοίχτηκαν’ πάρα πολύ μέσα στην Αθήνα. Έχουμε ένα αντίστοιχο παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη κτίστηκαν πολλά ξενοδοχεία, δημιουργήθηκαν πάρα πολλά δωμάτια τον τελευταίο καιρό, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη προσπάθεια να έρθει κόσμος στην πόλη”.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος είναι ότι η εικόνα που έχει προς τα έξω, είναι μία εικόνα μιας πόλης η οποία περνάει προβλήματα. “Και επειδή εδώ θεωρούμε ότι δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τον όρο ανοχύρωτης, αυτό το οποίο συμβαίνει, είναι ότι εδώ γίνονται όλες οι κοινωνικές μάχες. Οπότε, σου λέει ο άλλος, ότι ‘κοίτα δεις, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση, η Αθήνα είναι ο χώρος μέσα στον οποίο όλα αυτά τα πράγματα εξελίσσονται, θα πάω μία άλλη φορά’. Αυτό είναι που πονάει την Αθήνα αυτήν τη στιγμή πάρα πολύ, αυτό που λέει ο ταξιδιώτης, ότι ‘εγώ θα πάω στην Ελλάδα, αλλά θα την αφήσω για ένα άλλο ταξίδι’. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι μόνο οι εικόνες. Έχουμε μία σειρά από άλλα προβλήματα. Ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα είναι το κόστος του αεροδρομίου της Αθήνας. Το κόστος του αεροδρομίου της Αθήνας είναι το δεύτερο πιο ακριβό αεροδρόμιο στην Ευρώπη, είναι το διπλάσιο από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και μη νομίζετε ότι είναι κάτι το οποίο περνάει απαρατήρητο. Όταν ο άλλος υπολογίζει ότι το ταξίδι που θα κάνει, ας πούμε από την Αθήνα στην Κρήτη, το μισό είναι φόροι και Σπατόσημα κ.λπ., καταλαβαίνετε ότι το σκέφτεται. Σου λέει, ‘να πάω κατευθείαν στην Κρήτη’.

Αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε και βρισκόμαστε σε συνεργασία με το δήμο, είναι να δουλέψουμε μαζί, να αρχίσουμε να αλλάζουμε έστω και τα μικρά πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε και σιγά –σιγά να αλλάξει το κλίμα. Και θα σας πω ένα παράδειγμα. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του κέντρου είναι το πρόβλημα των ναρκομανών. Το πρόβλημα των ναρκομανών, άνθρωποι άρρωστοι, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημά τους, είναι ένα πρόβλημα υποδομών. Λοιπόν, συνεργαζόμαστε και με το δήμο και με το υπουργείο Υγείας, για να βοηθήσουμε και εμείς από τη δική μας τη μεριά να δημιουργηθούν κέντρα απεξάρτησης, ώστε να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκουν μία προστασία και να μην είναι στο δρόμο. Δεν είναι λύση να πας να τους μαζέψεις και να τους πας σε ένα γκέτο κάπου. Άρα ναι μεν είναι μακροχρόνιο το πρόβλημα της Αθήνας, αλλά είναι πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα και για να αυξήσουμε την ποιότητα της ζωής του Αθηναίου, το οποίο είναι να κάνουμε την ποιότητα ζωής του Αθηναίου καλύτερη, αλλά και να δημιουργήσουμε τις υποδομές, έτσι ώστε όταν γυρίσει η κατάσταση, η Αθήνα να είναι πια έτοιμη από κάθε άποψη να γίνει τουριστικός προορισμός”.

Ο υπουργός διαφωνεί με όσους θεωρούν ότι το φαινόμενο της αύξησης των τουριστών είναι πρόσκαιρο, λόγω της “αραβικής άνοιξης”, στα κράτη που στο παρελθόν ήταν τουριστικοί προορισμοί. “Η εξήγηση αυτή είναι κατά βάση λανθασμένη για τον εξής λόγο. Εμείς ξέρουμε ότι πριν ξεκινήσει η επιρροή της ‘αραβικής άνοιξης’ είχαμε μια αύξηση του ελληνικού τουρισμού που ήταν ήδη κοντά στο 10%. Εάν υποθέσει κανείς ότι η αύξηση θα φτάσει γύρω στο 13% τελικά, η επιρροή της βορείου Αφρικής είναι υπαρκτή, είναι γύρω στο 3%. Είναι μικρό το ποσοστό, είναι μικρότερο από 30% της συνολικής αύξησης. Επίσης έχω να σας πω ότι εάν σε κάτι επηρέασε η βόρειος Αφρική, είναι στην κρουαζιέρα. Η κρουαζιέρα έχει μια αύξηση της τάξης του 20%, δεν συμπεριλαμβάνεται όμως στις αφίξεις στα στατιστικά που έχουμε. Άρα μέσα στα στατιστικά που έχουμε η επιρροή της βορείου Αφρικής είναι πολύ μικρή -και στην κρουαζιέρα είναι μεγάλη. αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται”.

Τέλος, ανέφερε ότι το γεγονός “ότι πήγαμε από Πρεσβεία σε Πρεσβεία και βοηθήσαμε να απλοποιηθεί η υπόθεση της Visa. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε 180% αύξηση από την Τουρκία, 120% αύξηση από το Ισραήλ, 90% αύξηση από τη Ρωσία, είχαμε 70% αύξηση από την Κίνα, 80% αύξηση από τη Σερβία. Πάρα πολλά πράγματα συνέβαλαν, ώστε να έχουμε αυτήν την αύξηση. Πως γίναν αυτά τα πράγματα. Καθίσαμε σ’ένα τραπέζι και ο επιχειρηματικός κόσμος, και τα υπουργεία και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ακόμα και οι ΜΚΟ, βάλαμε κοινούς στόχους και χαράξαμε μια κοινή πορεία. Το λέω αυτό και το υπογραμμίζω γιατί πραγματικά πιστεύω ότι σε όλους τους χώρους στους οποίους υποφέρουμε αυτή τη στιγμή, ο τρόπος να βγούμε από την κρίση την οποία ζούμε είναι η συλλογική δουλειά”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024