Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαEυρωπαϊκή Eπιτροπή: Ερωτήματα για την ασφάλεια των πτήσεων των ελληνικών αεροπορικών εταιριών

Eυρωπαϊκή Eπιτροπή: Ερωτήματα για την ασφάλεια των πτήσεων των ελληνικών αεροπορικών εταιριών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να στείλει, μέσα στις επόμενες μέρες, επιστολή που θα αναφέρεται στην πλημμελή εφαρμογή του κοινοτικού Κανονισμού για τους ελέγχους ασφάλειας των αεροσκαφών στην Ελλάδα. Η επιστολή […]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να στείλει, μέσα στις επόμενες μέρες, επιστολή που θα αναφέρεται στην πλημμελή εφαρμογή του κοινοτικού Κανονισμού<...> για τους ελέγχους ασφάλειας των αεροσκαφών στην Ελλάδα. Η επιστολή ‘Αιτιολογημένης Γνώμης’, όπως ονομάζεται είναι το δεύτερο και τελευταίο στάδιο πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου θα ζητείται η εφαρμογή του κοινοτικού Κανονισμού 3922 του 1991, ο οποίος αφορά την πιστοποίηση του ελέγχου της ορθής λειτουργίας των μονάδων συντήρησης των αεροσκαφών.

Η χώρα μας κατηγορείται ότι συστηματικά παραβαίνει την κοινοτική νομοθεσία στον κρισιμότατο αυτό τομέα της συντήρησης αεροσκαφών. H Ευρωπαϊκή Eπιτροπή καλεί την κυβέρνηση και την Yπηρεσία Πολιτικής Aεροπορίας (YΠA) να σταματήσει να δείχνει αδιαφορία έναντι των κοινοτικών κανονισμών περί πιστοποίησης και ελέγχου των εγκατεστημένων στην Eλλάδα, μονάδων συντήρησης αεροσκαφών. Η οδηγία της Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι από το 1991, και 11 χρόνια αργότερα, η YΠA δεν έχει μπορέσει να την εφαρμόσει, και αυτό γιατί η ΥΠΑ δεν είναι σε θέση να ασκήσει πραγματική εποπτεία στις ομάδες συντήρησης των αεροσκαφών.

Η κυβέρνηση, μετά την πρώτη φάση της προδικαστικής διαδικασίας τον Ιούνιο του 2000, δεσμεύθηκε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά τελικά δεν έγινε απολύτως τίποτα, υποχρεώνοντας την Επιτροπή σε επιτάχυνση της προδικαστικής διαδικασίας.
Από πέρσι τον Σεπτέμβριο έχει εγκατασταθεί στην Aθήνα ομάδα τεσσάρων εμπειρογνωμόνων της αντίστοιχης ευρωπαϊκής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (JAA), με την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος. Πρόοδος όμως δεν υπήρξε και έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στον δεύτερο στάδιο. Σε δημοσιεύματα τονίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2000, η Eλλάδα έχει ενταχθεί στη ‘μαύρη βίβλο’ της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA) και μαζί με σειρά χωρών του Tρίτου Kόσμου έχει υποβιβασθεί στη “β΄ κατηγορία” κρατών, στις αεροπορικές εταιρίες των οποίων επιβάλλονται δρακόντειοι περιορισμοί στις πτήσεις από και προς τις Hνωμένες Πολιτείες, λόγω έντονων αμφιβολιών για την ασφάλεια των αεροσκαφών τους.

Η κυβέρνηση υποχρεούται εντός δύο μηνών από τη λήψη της επιστολής ‘Αιτιολογημένης Γνώμης’ να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να συμμορφωθεί. Από το περιεχόμενο της απάντησης θα εξαρτηθεί και η συνέχεια που θα δώσει η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Loyola de Palacio.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024